Investigații paraclinice gratuite în orice zi a lunii pentru pacienții cronici și COVID-19 aflați după externare Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1210 Vizualizări

Investigații paraclinice gratuite în orice zi a lunii pentru pacienții cronici și COVID-19 aflați după externare

Pacienții cu boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare și pacienții cu COVID-19 după externare pot beneficia de investigații gratuite de imagistică medicală, spre exemplu RMN, CT, dar și analize de laborator chiar și după ce fondurile pe luna în curs a furnizorilor de investigații medicale paraclinice s-au epuizat. Măsura este cuprinsă în Ordinul președintelui MS/CNAS nr. 868/542/2011 și este valabilă începând cu data de 1 octombrie 2020. Cu toate acestea, la nivelul județului Mureș doar un sfert dintre furnizorii aflați în relație contractuală cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș oferă această facilitate.

În general, după primele zile din lună fondurile laboratoarelor erau epuizate, pacienții cronici fiind nevoiți să aștepte încă o lună până la alocarea de noi fonduri. Pentru a facilita accesul pacienților la servicii medicale paraclinice gratuite acordate în ambulatoriul de specialitate și după primele zile din lună s-a luat măsura ca furnizorilor aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate să li se deconteze  investigațiile paraclinice efectuate și după epuizarea fondurilor, în baza încheierii unui act adițional cu Casa de Asigurări de Sănătate. 

”Chiar și după epuizarea fondurilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate, furnizorul poate efectua investigațiile paraclinice, acestea fiind decontate ulterior, ca urmare a încheierii unui act adițional de suplimentare a valorii de contract”, a declarat, pentru cotidianul Zi de Zi, Alina Aldea, purtător de cuvânt al CJAS Mureș.

După raportarea și validarea serviciilor realizate CJAS Mureș solicită Casei Naționale de Asigurări de Sănătate sumele necesare care urmează să le fie decontate furnizorilor de servicii paraclinice.

Cum se scrie biletul de trimitere

Astfel, medicul care va face recomandarea pentru investigațiile necesare monitorizării pacienților cuboli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare și pacienții cu COVID-19 după externare va menționa pe biletul de trimirere distinct, menționând după caz:

”Monitor 1” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externarea din spital;

”Monitor 2” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli oncologice;

”Monitor 3” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu diabet zaharat;

”Monitor 4” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților diagnosticați cu boli cardiovasculare;

”Monitor 5” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu boli rare;

”Monitor 6” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu boli neurologice;

”Monitor 7” – dacă investigațiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienților cu boli cerebrovasculare.

Medicul va aplica semnătura și parafa asupra acestei mențiuni.

”În momentul efectuării programării, pacientul va informa furnizorul despre tipul de monitorizare specificat pe biletul de trimitere, astfel încât să fie programat în timp cât mai scurt pentru efectuarea investigațiilor recomandate. Facem referire la investigațiile paraclinice necesare monitorizării pacienților diagnosticați cu COVID-19 după externare, precum și a pacienților cu boli oncologice, diabet zaharat, cu boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice și boli cerebrovasculare, conform mențiunii efectuate pe biletul de trimitere”, a explicat purtătorul de cuvânt al CJAS Mureș.

Deși măsura este în vigoare de o jumătate de an, la nivelul județului Mureș doar șapte furnizori de servicii paaclinice din totalul de 33 au încheiat un act adițional cu CJAS Mureș pentru a acorda aceste investigații gratuite. Potrivit purtătorului de cuvânt al CJAS Mureș, în luna noiembrie 2020 s-au încheiat două acte adiționale de monitorizare, în decembrie 2020 trei acte adiționale, urmând ca în acest an numărul lor să crească, respectiv șase acte adiționale au fost încheiate în ianuarie 2021 și șapte acte adiționale în luna februarie.

Arina TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE