Home / Cultură / Ziua Supraviețuirii, în centrul municipiului Târgu Mureș

Ziua Supraviețuirii, în centrul municipiului Târgu Mureș

Distribuie

Asociația Transsectorială a Independenților din Cultură (ATIC) va organiza   vineri, 26 martie evenimentul  Ziua Supraviețuirii – Acțiune Colectivă a Artiștilor Independenți, care se va derula la nivel national în șase orașe din România, printre care se numără și Tîrgu Mureșul.

„Luna martie marchează un an de când viețile noastre profesionale au fost suspendate. În acest an au avut loc nenumărate discuții, consultări, am scris petiții, am formulat cereri concrete, am strigat mesaje de ajutor către autorități. Răspunsurile nu acoperă problemele concrete și diverse cu care se confruntă sectorul independent. Tot în acest an, fiecare dintre noi a pierdut ceva. Proiecte. Bani. Spații. Colegi. Unii ne-am luat joburi temporare ca să ne putem plăti chiriile. Alții ne-am mutat la părinți. Unii am renunțat. Alții ne-am propus să rezistăm până la final. Pentru toate lucrurile pe care le-am pierdut în acest an și pentru a semnala public faptul că artiștii/artistele și lucrătorii/lucrătoarele independenți/independente sunt permanent într-o luptă de supraviețuire în care zi de zi asistăm la o dispariție sau la o pierdere, revendicăm ziua de 26 martie ca fiind Ziua Supraviețuirii Artiștilor Independenți”, afirmă reprezentanții Asociației Transsectoriale a Independenților din Cultură.

Toți lucrătorii independenți din cultură, precum și pe cei care se solidarizează cu aceștia, sunt invitați vineri, 26 martie, ora 12 să participe la Ziua Supraviețuirii  în centrul municipiului Târgu Mureș (Piața Victoriei, nr. 1).

Sfaturi pentru participanți

Pentru cei care vor participa la acțiunea de vineri, organizatori vin cu câteva recomandări  după cum urmează:

1. Alege un lucru (un obiect) legat de arta pe care o practici și care și-a pierdut sensul de când a început pandemia.

2. Vino cu el Vineri, 26 Martie, la ora 12, și depune-l în fața instituției culturale care are responsabilitatea să te reprezinte (Ministerul Culturii, primării locale etc.)

3. Vom forma o coadă în fața instituției, vom depune obiectele și le vom lăsa acolo, ca mărturie a pierderilor noastre.

4. Dacă totuși aduci obiecte prețioase, le poți lua înapoi după ce se termină manifestația. Aproximăm că va dura între 15-40 de minute, în funcție de numărul de artiști.

5. Fă o fotografie și posteaz-o pe orice rețea de socializare cu #ziuasupravietuirii. Aceasta acțiune este prima dintr-un șir de reacții publice care vor urma de acum încolo, până când condiția noastră se va îmbunătăți fundamental.

„Considerăm că am demonstrat de ani de zile relevanța muncii noastre și revendicăm o recunoaștere asumată de către instituțiile publice, prin crearea unor structuri permanente de sprijin financiar și legislativ, proporționale cu dimensiunea sectorului și a impactului pe care acesta îl are”, afirmă reprezentanții ATIC.

(A. Z.)


De asemenea, verificati

Târgu Mureș: Invitați de marcă la ”Seara colecționarilor de artă”

Distribuie Sub genericul ”Seara colecționarilor de artă” Secția de Artă a Muzeul Județean Mureș organizează …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.