Campanie de informare pentru prevenirea criminalităţii informatice Recomandări zi de zi
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 125 Vizualizări

Campanie de informare pentru prevenirea criminalităţii informatice

Evoluţia lumii moderne, faptul că o bună parte din viaţă s-a mutat pe internet, în lumea virtuală, ne-a luat pe mulţi prin surprindere. Ceea ce pentru cei mai tineri pare destul de firesc, pentru cei mai în vârstă este deseori greu de înţeles.

Faptul că folosim internetul, instrumente de plată on-line, are foarte multe avantaje, dar asta dacă înţelegem şi riscurile, dacă ştim cum să procedăm pentru ca noi şi banii noştri să fim în siguranţă.

Tot mai multe persoane cad în capcana infractorilor specializaţi în infracţiuni informatice, motiv pentru care Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, demarează o campanie de informare ce se va derula în perioada 28 aprilie – 14 mai 2021.

 Mesajul central este Atenţie la vânzări-cumpărări online! Nu introduceţi pe niciun link datele cardului pentru a primi bani!! Poate fi o capcană!  pentru că niciodată nu e nevoie de datele cardului pentru a accepta o plată!

Avem un sprijin important din partea a 10 posturi radio din judeţ în realizarea şi difuzarea de spoturi audio, precum şi de popularizare a mesajelor. Apreciem sprijinul din partea mass-media în general, având în vedere rolul esenţial în educaţia preventivă a populaţiei. Afişele realizate, distribuite preponderent în mediul online (dar nu numai, vor fi expuse în locaţii cu aflux mare de cetăţeni), dar şi pe diverse aplicaţii de comunicare, prin intermediul colaboratorilor, urmăresc a intensifica transmiterea mesajului.

Pe parcursul derulării acestui demers, vom prezenta, pe înţelesul tuturor, care sunt riscurile şi semnele care trebuie să dea de gândit în ceea ce priveşte intenţiile infracţionale ale persoanelor cu care comunicăm pentru a efectua o tranzacţie.

Invităm comunitatea să se implice în campanie prin distribuirea informaţiilor, atât în mediul online, cât şi în cercul de prieteni, rude, cunoştinţe! (informaţiile vor fi prezente atât în mass media, cât şi pe reţele de socializare, “Mureşenilor, Siguranţa!”).

Printre cauzele care au condus la evoluţia fenomenului criminalităţii informatice:

Permanenta preocupare a infractorilor pentru identificarea de noi moduri de operare şi perfecţionarea acestora, creându-se astfel posibilitatea obţinerii unor câştiguri financiare foarte mari, într-un timp relativ scurt, cu riscuri mici şi cel mai important, sub protecţia anonimatului pe care îl conferă spaţiul virtual;

Trecerea de la fraudele informatice, în care încrederea era elementul primordial în realizarea tranzacţiilor, la fraude în care predomină folosirea de programe informatice maliţioase;

Lipsa de informare, neglijenţa sau neatenţia utilizatorilor de internet care obişnuiesc să utilizeze instrumentele de plată în vederea efectuării de cumpărături online.

(Comunicat de presă, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE