Home / Politic / Deputatul Adrian Giurgiu vrea ”ordine în sistemul silvic”

Deputatul Adrian Giurgiu vrea ”ordine în sistemul silvic”

Deputatul USR de Mureș Adrian Giurgiu a susținut marți, 15 iunie, în plenul Camerei Deputaților, e declarație politică intitulată ”Să oprim distrugerea pădurilor României!”.

Potrivit parlamentarului USR de Mureș, ”motivele principale ale despăduririlor şi defrişărilor masive ale pădurilor României sunt determinate atât de tăierile haotice, cât şi de administrarea iresponsabilă a fondurilor silvice, dar și de legile prost concepute şi prea puţin aplicate.”

”Din nefericire, nici unul dintre Guvernele României de după 1989 nu a reuşit să facă ordine în sistemul silvic autohton, acest jaf fără discernământ îmbogăţind un număr restrâns de oameni, în detrimentul prejudiciilor imense aduse statului. Consider că tăierile ilegale de păduri din România, un fenomen care durează de ani de zile, au fost încurajate în principal de permisivitatea legislaţiei din domeniu. Elocvent este faptul că pentru hoţii care prăduiesc fondul forestier naţional justiţia a decis, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, neînceperea urmăririi penale. Astfel, s-a ajuns în situaţia ca după 1990 să fie tăiate peste 80 de milioane de metri cubi de lemn, efectele fiind cuantificate în pagubele enorme produse comunităţilor locale: inundaţii devastatoare şi scurgeri de torenţi, care au distrus totul în calea lor. Extrem de interesant şi dăunător este faptul că România raportează, în statisticile oficiale, suprafețe de pădure mai mari decât cele existente cu ani în urmă, deşi valoarea prejudiciului produs de furtul de lemn a ajuns la peste 5,7 milioane de euro/anual”, a precizat deputatul Adrian Giurgiu.

Soluția propusă, modificarea legislației

În aceeași declarație politică, parlamentarul USR de Mureș susține că ”România riscă să rămână fără pădure în următorii zece ani, potrivit unui recent studiu Greenpeace” care ”a avertizat că în fiecare an dispar 28.000 de hectare de pădure şi în fiecare oră sunt retezate trei hectare!”

”În opinia mea, soluția prioritară și absolut necesară pentru diminuarea defrişării pădurilor României este modificarea legislaţiei. Un prim şi important pas este educarea şi informarea oamenilor a căror decizii influenţează direct sau indirect soarta pădurilor. Educaţia trebuie iniţiată și promovată îndeosebi în rândul tinerilor, cei care, în funcţie de ce păduri va mai moşteni România, au obligația să fie responsabili de păstrarea lor peste generaţii. Responsabilizarea generală se va putea face însă doar prin pedepse direct proporţionale cu prejudiciile despăduririlor, respectiv considerând infracţiunile silvice drept un atentat la siguranţa naţională. În consecință, susțin că modificarea Codului Silvic trebuie să prevadă sancţiuni adecvate efectelor devastatoare ale tăierilor de păduri, deoarece, în caz contrar, situaţia se va perpetua, va scăpa de sub control şi în continuare nimeni nu va fi găsit vinovat”, a menționat deputatul Adrian Giurgiu.

Alex TOTH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Prezențe reghinene la ediția aniversară TIFF

Ediția din acest an a celui mai important eveniment dedicat filmului din România, Festivalul Internațional …