EXPLICAȚIE OFICIALĂ. De unde au apărut sute de decese COVID-19 în Mureș, în doar câteva zile Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 468 Vizualizări

EXPLICAȚIE OFICIALĂ. De unde au apărut sute de decese COVID-19 în Mureș, în doar câteva zile

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Mureș a explicat miercuri, 7 iulie, prin intermediul unui comunicat de presă făcut public pe pagina web a instituției, misterul raportării retroactive, în ultima săptămână, a peste 300 de decese puse pe seama COVID-19.

297 de decese, analizate retroactiv

Potrivit documentului, “urmarea adreselor Centrului Național de Supraveghere și Boli Transmisibile, transmise începând cu data de 21 aprilie 2021, referitoare la clarificarea numărului de decese COVID 19, s-a solicitat Direcției de Sănătate Publică Mureș analiza a 297 de decese.”

”Analiza încadrării deceselor, s-a efectuat în baza Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de Centrului Național de Supraveghere și Boli Transmisibile. Analiza se bazează pe documentele necesare raportării (fișă raportare deces, certificat constatator), transmise de către unitățile sanitare. În urma primirii și analizei documentelor furnizate de unitățile sanitare din județul Mureș, Direcția de Sănătate Publică Mureș încadrează decesele ca fiind cauzate de COVID-19 sau de altă patologie”, a explicat conducerea DSP Mureș.

Conform sursei citate, ”rezultatul analizelor se transmite la Centrul Național de Supraveghere și Boli Transmisibile pentru verificare”, iar în urma analizei ”Centrului Național de Supraveghere și Boli Transmisibile transmite către Direcția de Sănătate Publică Mureș situația deceselor care pot fi raportate.”

”Direcția de Sănătate Publică Mureș raportează decesele în aplicația informatică Corona Forms. Din totalul de 297 de decese transmise Direcției de Sănătate Publică Mureș, până la această dată au fost analizate 218 de decese. Din 218 de decese analizate, s-au raportat retroactiv, până în prezent, 138 de decese COVID-19 și 80 de decese non-COVID. Decesele COVID-19 analizate se adaugă la cele 791 decese raportate până în prezent”, se menționează în comunicat.

”Castanele fierbinți”, pasate Spitalelor

Nu în ultimul rând, conducerea DSP Mureș a precizat că ”motivul pentru care decesele nu au fost raportate la timp, a fost lipsa transmiterii documentelor necesare de către unitățile sanitare.”

297 de decese analizate, 346 raportate

În perioada 1 iulie – 8 iulie, reprezentanții Cancelariei Instituției Prefectului – Județul Mureș au raportat nu mai puțin de 346 de decese COVID-19 (cu 49 mai multe comparativ cu numărul total de decese analizate, potrivit informațiilor furnizate de DSP Mureș) ”anterioare intervalului de referință”, după cum urmează: 70 în 1 iulie, 36 în 2 iulie, 44 în 5 iulie, 44 în 6 iulie, 75 în 7 iulie și 67 în 8 iulie.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE