Studenția, gustată de elevi din toată țara la UMFST Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 243 Vizualizări

Studenția, gustată de elevi din toată țara la UMFST

Președintele Ligii Studenților din Târgu Mureș, Andrei Manea, a oferit marți, 13 iulie, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, mai multe informații cu privire la “Universitatea de Vară” organizată pentru elevii care își doresc să fie studenți la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST).

Reporter: Care este scopul acestei Universități de Vară destinată elevilor?

Andrei Manea: Scopul Universității de Vară pentru elevi este de a reproduce o săptămână din viața unui student de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, începând de anul acesta și pentru drept și inginerie, având în total cinci specializări. Avem medicină, farmacie, medicină dentară, inginerie și drept. Astfel, le oferim o săptămână din viața unui student, cu laboratoare, cursuri și program social. Aceștia sunt cazați în cămine, astfel integrând cu totul viața de student și studenția.

Rep.: Câți elevi sunt așteptați să ia parte la toate aceste activități din această săptămână?

A.M.: Anul acesta avem 105 de participanți din toate colțurile țării. Au venit și de la Constanța, din Baia Mare, Nordul Moldovei și din toate zonele.

Rep.: Au existat anumite formalități de înscriere înainte?

A.M.: Aceștia au trebuit să se înscrie cu un formular unde și-au completat datele personale, o adeverință cu medile din anii de liceu, un eseu și o scrisoare de motivație în care să precizeze de ce ar dori să participe, iar în urma evaluării tuturor acestora, s-a făcut o listă cu rezultate care a fost postată pe site și în așa fel, fiecare a văzut dacă a fost admis sau respins.

Rep.: Aveți și activități extrașcolare pentru ei, în ce constă acestea și ce fel de activități vor fi de fapt?

A.M.: Aceștia au program social. Au făcut un treasure hunt prin oraș pentru a descoperi orașul Târgu Mureș și obiectivele care pot fi văzute aici. Pe de altă parte, au existat și petreceri studențești, pentru a vedea defapt cum este viața de student.

Rep.: Cursurile susținute special pentru elevi vor avea aceeași traiectorie ca și cele susținute în mod normal?

A.M.: Da, sigur. Profesorii le vor preda, bineînțeles, ținând cont de toate măsurile epidemiologice actuale. Dimineața vor avea cursuri, dupămasa sunt laboratoare, iar seara este programul special. În weekend a fost de exemplu un atelier de prim ajutor, un workshop de chirurgie de bază, și training-uri de Public Speking și Body Language.

Rep.: Ce înseamnă acest program social pe care îl aveți seara?

A.M.: Elevii participă ori la probe, ori au evenimente specifice, cum a fost de exemplu si treasure hunt-ul. De asemenea, aseară au avut o seară de film în campusul UMF, am proiectat în aer liber un film.

Rep.: Este pentru prima dată când faceți o astfel de activitate sau ați mai organizat și în anii precedenți?

A.M.: Prima ediție “Școala de Vară”, s-a desfășurat în 2013, anul acesta este cea de-a opta ediție. Ar fi trebuit să fie anul trecut, dar din păcate din cauza pandemiei s-a anulat. Anul acesta am luat toate măsurile, majoritatea elevilor sunt vaccinați, iar cei care nu erau vaccinați, au avut nevoie să prezinte un test negativ pentru a putea participa.

Rep.: Vă doriți să continuați și în următorii ani această Universitate de Vară?

A.M.: Da, asta ne dorim. Vrem să facem în fiecare an și sperăm să avem un număr cât mai mare de participanți, pentru toate specializările.

Rep.: Credeți că această săptămână pe care elevii o să o petreacă alături de voi o să îi ambiționeze mai mult în eforturile necesare depuse pentru a ajunge să facă parte din această universitate?

A.M.: Aceasta este intenția noastră și sperăm să îi determinăm, să le arătăm cât de frumoasă este și cât de bine e să fii student la Univeristatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, și oarecum vrem să îi determinăm să își dorească să aleagă acestă universitate.

Rep.: Legat de incendiul cu degajări de fum care a avut loc luni, într-unul dintre căminele studențești, ce ne puteți spune?

A.M.: Din informațiile pe care le deținem noi, nu a fost nimic grav, totul a fost bine, nu s-a plâns nimeni și nu au fost nici victime. S-au luat toate măsurile de siguranață.

A consemnat Diana CĂRBUREAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE