Home / Administrație / Milvus – mesaj pentru Tánczos Barna: „Dacă aș fi ministrul mediului…”

Milvus – mesaj pentru Tánczos Barna: „Dacă aș fi ministrul mediului…”

Distribuie
  • M-aș uita la țara mea prin „lentile” verzi

Nu, nu prin lentile întunecat „de verzi”, prin ele nu poți distinge, real, lucrurile. Prin lentile simple verzi, care îmi arată că habitatele naturale îmi oferă servicii neprețuite, precum apa, polinarea plantelor care ne asigură hrana sau stocarea dioxidului de carbon. Acest mod de a vedea m-ar ajuta, de exemplu, să iau decizii bune când trebuie să aleg între profiturile firmelor care exploatează și prelucrează  lemnul din pădure sau bunăstarea și viitorul celor care locuiesc în această țară.

Eu sunt responsabil pentru ca valorile naturale ale României, cele care ne asigură viața, să fie protejate, dar și pentru a salva locuitorii țării de efectele dezastruoase ale schimbărilor climatice.

  • M-aș bucura că Uniunea Europeană a inițiat această schimbare de paradigmă pentru păduri – o încercare cu șanse reale de reușită. Și m-aș bucura și mai mult știind că sunt și fonduri alocate pentru aceste sarcini. Astfel aș avea argumente convingătoare pentru a le arăta și colegilor miniștri din guvern care nu au aceste „lentile verzi”, și care deocamdată nu se gândesc decât la creșterea economică prin „business as usual ”și nu vor să creadă că efectele schimbărilor climatice se vor face simțite din ce în ce mai des și mai puternic asupra economiei noastre.
  • M-aș bucura foarte, foarte mult pentru strategia privind pădurile a Uniunii Europene pentru că aș vedea că locuitorii țării au de câștigat deoarece:
  • În sfârșit UE nu favorizează firmele de exploatare a lemnului, ci oamenii
  • Pădurile sunt văzute ca un bun comun, în slujba tuturora și nu doar material lemnos aducător de profit doar pentru câteva întreprinderi
  • Am putea să ne creștem teritoriul împădurit prin fonduri europene
  • Am putea susține acele metode de îngrijire a pădurilor care sunt mai eficiente în lupta contra schimbărilor climatice, mai bune pentru natură și evident pentru oameni. Deoarece valoarea unei păduri nu constă doar în masa lemnoasă produsă, dar și din apa limpede, solul fertil și potențialul de protecție împotriva catastrofelor naturale.
  • În România, această strategie ar fi ușor de implementat deoarece avem încă multe păduri naturale care au nevoie doar de protecție, iar UE oferă fonduri pentru serviciile ecosistemice oferite de aceste păduri, astfel protecția lor nu ar fi o presiune bugetară pentru țară
    • Aceste plăți se pot opera relativ ușor, fondurile prin Politica Agricolă Comună ar putea asigura despăgubirea proprietarilor. Astfel, mai mulți proprietari de păduri mici ar ajunge să aibă un profit constant fără să exploateze pădurea.
    • UE ar urma să dezvolte un sistem sigur și transparent de monitorizare, care nu ar putea fi înșelat de firmele ilegale de procesare a lemnului. Nu ar fi o piedică în producția masei lemnoase, însă excesele ar fi împiedicate.
  • M-aș bucura pentru faptul că UE a implicat în realizarea strategiei și locuitorii Uniunii, nu doar guvernele statelor.

Aș fi surprins deoarece în procedura de realizare a strategiei de protecție a pădurilor au fost prelucrate peste 19 mii de păreri din partea oamenilor simpli sau a organizațiilor nonguvernamentale. 

  • Dacă totuși aș aprecia că Uniunea Europeană și organizațiile profesionale (de exemplu cei peste o mie de pădurari progresivi  -https://www.canopee-asso.org/pour-une-strategie-europeenne-des-forets-en-faveur-de-la-biodiversite/) nu au dreptate când consideră că protecția ecosistemelor naturale, printre care și protecția pădurilor, reprezintă cea mai ieftină și cea mai ușoară metodă de a combate catastrofa climatică și conservarea biodiversității, atunci aș realiza cu echipa mea de profesioniști un alt plan, local, pentru a-i apăra pe cetățenii mei de efectele schimbările climatice și scăderea biodiversității.
  • Și în final, dacă aș fi ministrul mediului și aș putea îndeplini măcar jumătate din ce este scris mai sus, atunci m-aș bucura și pentru că oamenii din România, în sfârși, ar fi mândri de ministrul mediului, iar eu nu ar trebui să mă explic ca în figura de mai jos:

Credit pentru caricatură – Zeitgeist.Hungary via Facebook

Game On – Nu lăsa schimbările climatice să încheie jocul!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

1 comentariu

  1. Nu s-a auzit vocea Milvus atunci cand copacii de pe malul Muresului au fost exterminati,cand orasul s-a umplut cu ciori,copacii au fost mutilati, cand au disparut veveritele si micile pasari care au curatat orasul de insecte ,cand in str.22 Decembrie trec zilnic timp de 20 de ani masini umplute cu copaci taiati s.a.m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.