FOTO-VIDEO: Festivitatea de absolvire a UMFST Târgu Mureș printre picuri de ploaie și colorată de un curcubeu dublu
3 august 20212021. Cea mai numeroasă promoție – aproape 2.000 de studenți
Am uitat, poate, cât de emoționant este acel moment când închizi un capitol cu bucurie și abia aștepți să îl deschizi pe următorul având cunoștințe, dorință de muncă și încredere. Este unul dintre gândurile care ne-au venit în minte atunci când i-am privit pășind pe gazonul Stadionului Transil, veseli, luminoși și fremătând a tinerețe, pe cei aproape 2.000 de absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș pentru închiderea festivă a capitolului universitate, o etapă din drumul lor întru devenire. I-am privit pe viitorii medici, medici stomatologi, farmaciști, kinetoterapeuți, nutriționiști, ingineri, avocați, judecători, procurori, juriști, economiști, informaticieni și în câte și mai câte alte meserii i-a pregătit incubatorul de cunoștințe și cunoaștere – UMFST.
„V-am transmis cunoștințe, dar aș vrea să cred că v-am transmis și valori pe care nu le găsim în cursuri: onestitatea, dreptatea și solidaritatea. Transferul informației, iar învățarea este un transfer de informație, nu se face pasiv. Dacă ar fi așa, nu ați avea nevoie de profesori! Iar profesorii care își respectă menirea, trebuie nu doar să vă învețe, ci și să fie parte a educației voastre. Învățământul fără educație nu are pe ce să se clădească”, li s-a adresat rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei absolvenților din cadrul celor 7 facultăți, reprezentând 46 de programe de licenţă și 38 de programe de masterat.
E atât de frumoasă tinerețea studențească, poate câteodată uităm cât e de frumoasă și că am fost cândva și noi tineri absolvenți. Iar cei aproape 2.000 de studenți care au defilat prin municipiul Târgu Mureș îmbrăcați în robe sobre, însă colorate cu acele eșarfe care îi diferențiau între facultăți și în interiorul facultăților, și acoperindu-și capetele cu tocile, multe inscripționate cu mesaje ghidușe, ne-au reamintit cât e de frumos și emoționant să ne amintim. Tineri și senini, veseli și vorbăreți au refăcut pe jos până la stadionul Transil cel din urmă drum înainte de ceremonia de absolvire, care le-a închis un capitol și le deschide, sperăm, multe altele, la fel de pline de cunoaștere, dacă e să amintim doar de latura educativă a universității. Și-au ocupat apoi locurile desemnate și au participat cu aplauze, cu serenade, cu discursuri – cei mai buni dintre cei mai buni – la cele două ore de ceremonie care a fost precedată de cursurile festive ale fiecărei facultăți organizate în aceeași zi sau în zile anteriorare.
Alături le-au fost conducerea Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, profesorii, părinții, rudele și prietenii. Unora și copiii, poate viitori studenți ai UMFST.
“Tu ești unic!” – un mesaj puternic al rectorului UMFST
Dar să trecem la ceremonia propriu-zisă care a fost deschisă, după ce am ascultat Gaudeamus Igitur și Imnul de stat al României, Deșteaptă-te, române!, prin discursul rectorului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei. Din discurs ne-a plăcut mai ales mesajul care pare atât de simplu: “Tu ești unic!”, dar atât de puternic și dătător de încredere, mesaj care sperăm să îi însoțească pe tineri în viitor și să le fie sprijin mai ales atunci când sorții par să le fie potrivnici.
Redăm mai jos discursul rectorului, Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei:
“Onorați părinți, stimați colegi, onorați invitați, doamnelor și domnilor,
Promoția 2021 a acestei Universități aduce în fața d-voastră absolvenții din cele 7 facultăți, reprezentând 46 de programe de licenţă și 38 de programe de masterat. Astăzi absolvă universitatea și cei mai mulți dintre ei stau aici, în mijlocul d-voastră, aproape 2.000 de studenţi absolvenți. Pentru efortul pe care l-au făcut în toți acești ani de studii, pentru capacitatea de a izbândi, de a-și urma visul și de a-l îndeplini în cele din urmă, vă rog pe toți, cei din tribune și cei din apropierea mea, părinți, profesori și invitați, să vă ridicați în semn de prețuire și să-i aplaudăm cu toții pe acești frumoși absolvenți!
Vă mulțumesc!
Dragi absolvenți ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș,
Devenirea voastră vă aparține nu doar vouă ci și celor care v-au fost aproape în toți acești ani. Unii dintre ei sunt astăzi aici, alții sunt departe, unii poate nu mai sunt printre noi. Pentru părinții voștri, pentru profesorii voștri, pentru toți cei care au contribuit în vreun fel ca astăzi voi să fiți aici, frumoși și fericiți, vă rog ca, în semn de recunoștință și respect să vă ridicați și să îi aplaudați, uitându-vă către ei, în jurul vostru!
Vă mulțumesc!
Dragi absolvenți ai promoției 2021,
Astăzi voi sărbătoriți nu doar sfârșitul studenției, ci și începutul unui nou capitol din viața voastră. Sub ochii atenți ai profesorilor voștri, voi, studenții, ați devenit absolvenți iar de astăzi, vom fi mândri să vă numim colegii noștri. Munca, hotărârea și devotamentul vostru stau în spatele realizării voastre, iar noi vă împărtășim bucuria.
Această zi reprezintă o etapă importantă în viața voastră – una care este marcată nu numai de angajamentul personal, ci și de o capacitate de reziliență remarcabilă, un termen mai des folosit în ultima vreme. Când spun cuvântul reziliență, mulți se gândesc probabil la capacitatea noastră de a ne adapta într-o manieră pozitivă la situațiile nefavorabile, de a răzbi în momentele dificile. Dar reziliența este mai mult decât atât, fiindcă este marcată de elasticitate, de reașezare.
Cred că această ultimă perioadă pe care am trăit-o a fost una dintre cele mai dinamice din istoria noastră universitară. De la fuziunea celor două universități, UMF și Universitatea Petru Maior, din 2018 până la tranziția către educația online, fiecare student de aici a rămas flexibil și a realizat că singura certitudine din viață este, aproape paradoxal, schimbarea.
Nu știu dacă au mai fost generații din istoria universității care au avut de-a face cu atâtea tranziții în ultimii ani, fie că acestea au fost cauzate de dorința universității de a se moderniza și de a-și îmbunătăți calitatea educației, fie că ele au fost rezultatul situației cauzate de coronavirus, o încercare care ne-a forțat atât pe noi, profesorii voștri, cât și pe voi, studenții noștri, să regândim procesul de predare, de învățare și să ne adaptăm unei noi realități. Pentru capacitatea voastră de reziliență suntem cu toții mândri de voi!
Ați reușit desori imposibilul, ați cucerit imposibilul și ați învins imposibilul. Dincolo de tot ce ați învățat din cărți, la cursuri și de la profesori, aș vrea să vă spun azi că poate greșim atunci când considerăm că starea de normalitate este reprezentată de stabilitate și de menținerea unui status quo. Dacă am considera că normalitatea înseamnă, de fapt,schimbare și adaptare permanentă, iar o perioadă de așa-zisă stabilitate poate fi numai un accident, o perioadă scurtă de care nu trebuie să ne lăsăm înșelați, poate că într-adevăr această abordare ar putea fi secretul succesului viitor.
Munca și hotărârea voastră au culminat cu această realizare pe care o sărbătorim împreună, astăzi. Cu toate acestea, dacă ați crezut că aceasta este cea mai mare provocare pe care o veți avea, vă înșelați.
De-a lungul vieții profesionale și personale vi se vor prezenta multe astfel de schimbări, unele mai ușor, altele mai greu de confruntat. Din acest motiv vă readuc în față motto-ul universității noastre: E Pluribus Unum, sau „Dintre multe, una!” Dintre cei 1.988 de absolvenți de astăzi, cei mai mulți din istoria universității, tu ești unic! Poate că ai cel mai frumos vis care îl poate avea cineva! Poate ești iubit mai mult ca oricare altul! Cu siguranță că ești cea mai importantă persoană pentru cineva din preajmă: motiv de mândrie, de speranță, de sprijin. E pluribus, Unum!
Luptați-vă cu tentația comodă a așteptării prelungite de a primi. Această așteptare nu ajunge și nu va ajunge niciodată! Trebuie să căutați singuri și sigur veți găsi cândva ceea ce acum pare mai ascuns, mai departe. Nu căutați motivele neîmplinirilor voastre la alții: pentru că nu am știut, pentru că nu ne-au spus! Aflați, căutați, descoperiți singuri!
Oamenilor le place să viseze, tinerilor, și mai mult. Dar trebuie să vină vremea să vă treziți din vis și să acționați. Dacă nu o veți face, pasajul de la visul frumos la realitatea neîmplinită va fi aproape sigur.
Transferul informației, iar învățarea este un transfer de informație, nu se face pasiv. Dacă ar fi așa, nu ați avea nevoie de profesori! Iar profesorii care își respectă menirea, trebuie nu doar să vă învețe, ci și să fie parte a educației voastre. Învățământul fără educație nu are pe ce să se clădească. Dascălul adevărat nu se rezumă doar la a transmite informații, ci creează un model de viață, de profesie, inspiră și generează la rândul său cunoaștere. Sper să fi întâlnit asemenea profesori de-a lungul formării voastre universitare.
Indiferent de provocările cu care vă veți confrunta – și vor fi multe – veți putea întotdeauna să vă bazați pe nenumăratele experiențe din timpul vostru petrecut aici. Aduceți-vă aminte de o conversație care v-a surprins, de un coleg care v-a ajutat într-un moment în care aveați nevoie sau de un profesor care a crezut în voi. Lăsați aceste experiențe să vă întărească în călătoria voastră dincolo de zidurile acestei universități.
Și aș dori să mai remarc încă un aspect indirect al motto-ului: E pluribus, unum!, readus acum în fața voastră: comunitatea. Succesul unei universități se vede în abilitatea ei de a aduce împreună oameni. Fiecare proiect, fiecare inovație este rezultatul unui grup de oameni care au lucrat împreună, care au depus efortul comun ca împreună să depășească obstacolele din calea lor. De-a lungul carierei voastre aduceți-vă aminte că lucrând împreună cu alții, colaborând, veți avea mai multe rezultate și mai mult succes decât lucrând singuri.
La sfârșitul unei etape a existenței voastre, la începutul unei noi etape a devenirii voastre, am încredere că veți putea aplica tot ceea ce ați învățat, la orice provocare care vă stă în față. V-am transmis cunoștințe dar aș vrea să cred că v-am transmis și valori pe care nu le găsim în cursuri: onestitatea, dreptatea și solidaritatea.
Să fiți mândri că astăzi și pentru totdeauna sunteți și veți fi absolvenți ai UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș!
“Să visați, să sperați și să iubiți viața” – Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu
Seria de discursuri a continuat cu cel al președintelui Senatului Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Prof. Univ. Dr. Horațiu Suciu. În mesajul său, președintele Senatului UMFST a pus multă emoție și multe învățăminte, însă unul ne-a plăcut în mod deosebit adresat mediciniștilor absolvenți: “Să încercați și să reușiți întotdeauna să vă coborâți la nivelul suferinței lor, dar să vă ridicați la nivelul speranțelor și așteptărilor lor și ale celor dragi lor”.
Discursul cu tâlcuri îl puteți lectura mai jos:
“Stimate domnule rector, dragi absolvenți, dragi colegi,
Sunt onorat să fiu astăzi, în ziua despărțirii de UMFST, cea care v-a fost casă de multe ori în ultimii ani. Acum câțiva ani, plini de entuziasm tineresc ați încercat cum se spune marea cu degetul, făcând unii timizi, alții mai curajoși, primul pas pe drumul carierei voastre. A fost greu, a fost ușor, a fost cu emoții, cu nopți nedormite, cu stres, cu bucurii, cu lacrimi, cu chefuri și distracție. Așa e viața, și cu bune, și cu rele. Dar cel mai important este că acum vă despărțiți de școală și viața voastră este a voastră și sunteți singurul păstor. Sunteți la acest moment la o răscruce în carieră, poate încă nu știți ce să faceți, poate încă nu aveți încredere în ceea ce puteți face, în voi zace o mare energie, o mare forță care așteaptă să fie folosită, dar, neexploatată la timp, ea se va pierde. Este momentul în care trebuie să vă continuați visul, nu amânați, nu tergiversați, acum e momentul vostru. Și ce este mai important, încercați să nu vă opriți niciodată, aceasta este una din caracteristicile oamenilor educați și ambițioși, nu ne oprim niciodată din a învăța, din a ne perfecționa, din a dărui celor din jur ceea ce avem mai bun. Veți descoperi, poate, că nu vă place ceea ce faceți, veți descoperi, poate, că nu aveți aptitudini pentru ce ați ales, vă îndemn să nu vă descurajați, să nu încetați să luptați pentru visul vostru, pentru că viața este o luptă și împlinirea profesională, de asemenea. De modul cum veți răspunde acestor cerințe, depinde cariera dvs. Ceea ce este important, este să aveți încredere în forțele voastre și să vă urmați instinctul. Mulți dintre voi s-au gândit și se gândesc să plece în străinătate, la specializări sau chiar definitiv. Privind la situația societății din România, nici nu mă mir. Pe de altă parte, este nevoie de voi aici și sunt convins că, la un moment dat, și în România, valorile vor fi recunoscute. Nu vă îndoiți de asta. Pentru cei care nu vă veți întoarce, pentru că, nu-i așa?, piața muncii este una liberă, vă îndemn să nu uitați de unde ați plecat, să nu priviți înapoi cu mânie, să găsiți resorturile de a ierta celor care v-au greșit sau dezamăgit și să veniți oricând acasă cu plăcere. Să nu încetați niciodată să visați, să nu încetați niciodată să sperați, să nu încetați niciodată să iubiți viața cu tot ceea ce înseamnă ea. Nu uitați că faptul că v-ați ales o profesie nu este întâmplător. Așa cum în viață nimic nu e întâmplător. Aveți un dar, un har de care, poate, nu sunteți pe deplin conștienți, dar pe care îl veți conștientiza pe parcurs. Să nu vă îndoiți de acest lucru, chiar dacă la momentul respectiv vi se pare un lucru comun și normal.
Ați fost aleși să faceți asta și nu vă rămâne decât să vă urmați visul, fără să ieșiți din cele trei coordonate: să visați, să sperați și să iubiți viața.
Să nu uitați Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș, în care visul vostru a devenit realitate, să nu vă uitați colegii care v-au fost pe parcurs și prieteni, și confidenți, alături la bine și, mai ales, la greu. Să nu vă uitați profesorii la care veți putea să vă întoarceți întotdeauna pentru un sfat sau o vorbă de suflet, să nu uitați alma mater, locul de unde v-ați tras seva și din care trebuie să duceți mai departe pentru că în viață, în primul rând, trebuie să dăruiești și apoi să primești.
Și acum câteva cuvinte pentru colegii mediciniști.
Dragi colegi, să vă iubiți pacienții, să nu uitați că ei vin cu speranța că le putem oferi ce avem noi, oamenii, mai valoros, uneori greu de redat, dar întotdeauna imposibil de cumpărat: sănătatea. Să încercați și să reușiți întotdeauna să vă coborâți la nivelul suferinței lor, dar să vă ridicați la nivelul speranțelor și așteptărilor lor și a celor dragi lor. Să nu uitați niciodată că în spatele pacienților noștri stau, de obicei, nevăzuți oameni cu nimic mai prejos – copii, părinți, prieteni, rude – care așteaptă de la noi ceea ce nimeni nu le poate oferi. Nu vă așteaptă zile ușoare pentru că trecem printr-o perioadă în care valorile par să fi căzut în dizgrație, piramida socială – răsturnată și reperele morale – dispărute. Dar medicii au reușit întotdeauna să se ridice deasupra vremurilor pe care le-au trăit, nu au putut fi înfrânți niciodată, atât timp cât nu s-au abătut de la coordonatele morale ale profesiei lor. Vă îndemn să faceți la fel, să faceți întotdeauna lucruri de care să nu vă fie jenă și să vă uitați înapoi întotdeauna cu mândrie. Medicul e când soldat, când general și, așa cum spunea Abraham Lincoln, nu e dator să învingă, dar e dator să fie cinstit, nu e dator să izbândească, dar e dator să își respecte principiile. Creați-vă principii, valori morale și aplicați-le în tot ceea ce faceți. Puneți-vă inima și mintea la treabă pentru a găsi ceea ce e cel mai bun în orice, nu lăsați ca natura și valoarea specială a fiecăruia, secretul știut de fiecare și de nimeni altcineva, adevărul tău să fie înghițit de nisipurile mișcătoare ale automulțumirii. Vă doresc tuturor ca timpul să fie de partea voastră, să rămâneți mereu tineri și să vi se împlinească cele mai frumoase vise, să credeți fiecare în steaua voastră norocoasă. Zbor înalt și succes deplin”.
Absolvenților de la linia maghiară li s-a adresat Nagy Előd, prorector UMFST “George Emil Palade”, iar celor care au studiat în limba engleză – Prof. Univ. Dr. Rodica Bălașa, de asemenea prorector al UMFST.
Profesorul Bălașa le-a reamintit tinerilor de câteva din instrucțiunile din Jurământul lui Hipocrate, le-a definit medicina ca pe o artă, așa cum o denumea acum peste 2000 de ani Platon în Dialogurile și le-a amintit că principiile trebuie să le aplice atât în viața privată, cât și în cea profesională. Și a încheiat dând glas unei convingeri pe care lumea medicilor o împărtășește: “Se spune că un doctor își începe cariera cu credința că este adjunctul lui Dumnezeu și o încheie cu credința că Dumnezeu este adjunctul său. În profesia mea de neurolog, am crezut, și nu o singură dată, că împart cu Dumnezeu responsabilitatea pentru viața pacienților și că doar cooperarea dintre noi va avea rezultatele așteptate.
La final vreau să le mulțumesc în numele vostru profesorilor, decanilor voștri, doamnele Mureșan și Bica, părinților și prietenilor voștri. Dragi colegi, vă doresc o viață minunată și completă! Mulțumesc și felicitări”.
Ultima serenadă
Discursurile conducerii universitare și ceremonia de înmânare a titlurilor de licențiat și master absolvenților, respectiv premierea celor mai buni absolvenți dintre cei buni a fost legată printr-un moment muzical – o serenadă a studenților de la Medicină.
Absolvenții promoției 2021 au primit din partea decanilor titlul de licențiat și de master, iar șefii de promoție de la programele de studii universitare de licență au primit Diploma de merit și Medalia de șef de promoție din partea Universității. Totodată, absolvenții care au obținut media cea mai mare pe linie de studiu au primit Diploma de Excelență.
Cei mai buni de la Medicină
Cei mai buni absolvenți ai Facultății de Medicină, premiați de rectorul Leonard Azamfirei și decanul Facultății de Medicină, Prof. Univ. Dr. Ovidiu Cotoi, sunt: Andreea-Marilena Sima – șefă de promoție la programul de studii Medicină, Szabó László, șef de promoție la programul de studii Medicină în limba maghiară, Biró Robert, șef de promoție la programul de studii Asistență Medicală Generală, Bianca Alexandra Tanțoș, șefă de promoție la programul de studii Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, Bianca Maria Popescu, șefă de promoție la programul de studii Nutriție și dietetică. Alexanda Maria Hoza a primit diploma de excelență pentru cea mai mare medie de la programul Medicină Militară, iar Florentina Aparaschivei a primit diploma de excelență pentru cea mai mare medie la programul de studii Asistență Medicală Generală – limba română.
“În urmă cu 6 ani am trecut pragul acestei universități în calitate de boboci, plini de avânt, cu așteptări mai mult sau mai puțin realiste, desprinse din seriale precum Grey’s Anatomy și Dr. House. Sesiunile care au urmat ne-au zdruncinat însă puțin entuziasmul. Am aflat ce înseamnă nopți nedormite, ce înseamnă să funcționezi zile întregi doar pe cafea, am asimilat cantități uriașe de informații într-un timp limitat și am trecut prin emoții colosale în timpul examenelor. Însă, cele mai importante aspecte pe care le-am învățat sunt devotamentul pentru aproapele nostru și perseverența de a ne urma pasiunea”, a sintetizat Andreea Marilena Sima cei șase ani de studiu.
Szabó László le-a transmis colegilor: “Vă doresc să vă găsiți drumul și să vă păstrați încrederea în voi”.
Alexandra Maria Hoza le-a mulțumit, deopotrivă, dascălilor și părinților: “Nu am fi reușit să ajungem aici fără sprijinul distinselor cadre didactice, mentori, care și-au pus amprenta asupra viitorului nostru și martori ai dezvoltării noastre profesionale. Pe această cale, vă adresăm sincere mulțumiri pentru efortul necontenit depus în vederea formării noastre și pentru tot sprijinul pe care ni l-ați oferit în acești ani. De asemenea, vreau să le mulțumesc părinților pentru suportul și dragostea cu care ne-au înconjurat fără de care nu am fi rezistat tuturor provocărilor și piedicilor ce s-au ivit în drumul nostru. Am ajuns aici datorită vouă și ne bucurăm că ne sunteți alături în aceste clipe pline de emoții. Succesul nostru vi se datorează”.
Alexandra Bianca Tanțoș a spus, printre altele: “Acum 3 ani, noi am îndrăznit să visăm, am crezut în visul nostru și iată că acum visul nostru a devenit realitate. Au fost ani presărați cu bucurie, cu emoții, dar și cu momente dificile. Am avut onoarea de a învăța de la cadre didactice ce excepție, care au fost și ne rămân exemple de urmat”.
“Fii bun întotdeauna”
Frederik Laier, șeful de promoție de la Medicină în engleză, le-a spus colegilor săi după ce i-a fost înmânată diploma de către rectorul UMFST, iar medalia de către Conf. Univ. Dr. Simona Mureșan, decanul Facultății de Medicină în limba engleză, următoarele: “Nu uitați niciodată care e menirea voastră, de ce faceți ceea ce faceți: să tratați rănitul, să vindeci bolnavul și să îl alini pe cel care va muri. Le mulțumesc familiilor noastre, profesorilor și mentorilor pentru sprijinul vostru necontenit și pentru cunoștințele pe care întotdeauna le-ați împărtășit cu noi. Aș vrea să îi dedic acest discurs și fostului nostru tutore. Mulțumesc, România, pentru ospitalitatea ta unică, mulțumesc că ne-ați pregăit să devenim doctori, vă vom păstra întotdeauna în inimile noastre. Fiind viitori medici, să ținem minte ce spunea odată Robin Williams: Fiecare om pe care îl întâlnești duce o luptă despre care nu știi nimic, fii bun întotdeauna”. A încheiat în limba română cu: “Mulțumesc frumos”.
Patru absolvente, cele mai bune la Medicină Dentară
Prof. Univ. Dr. Cristina Bica, decanul Facultății de Medicină Dentară, alături de Prof. Univ. Dr. Leonard Azamfirei le-au distins pe tinerele Ioana Teodora Golea – șefă de promoție a programului de studii Medicină Dentară, Melina Donca – șefă de promoție a programului de studii Medicină Dentară în limba engleză, și Péter Beáta – șefă de promoție a programului de studii Tehnică Dentară, cu diploma de merit și medalia de șef de promoție.
Alexandra Emilia Lang a fost recompensată cu diploma de excelență pentru cea mai mare medie la programul de studii Medicină Dentară – limba maghiară.
Melina Donca – Medicină Dentară în limba engleză le-a spus absolvenților o poveste despre un grup de broaște care mergeau prin pădure, iar două au căzut într-o groapă adâncă, cele de deasupra le-au spus să renunțe pentru că nu există speranță pentru ele. Una le-a ascultat pe cele de la buza groapei și a murit, dar cealaltă – nu. A continuat să sară și a reușit să iasă din groapă. S-au mirat broaștele și au întrebat-o cum a reușit? Nu ne-ai auzit? Sunt surdă, a răspuns broasca.
“La fel ca în povestea noastră, în ciuda dificultăților, promoția mea a fost un exemplu de solidaritate, am fost fericiți unii pentru ceilalți pentru reușite, fiecare a avut rolul său și ne-am ajutat să ajungem la linia de finish împreună”, a mai spus șefa de promoție.
“Farma este cea mai tare”!
Andreea Roberta Besnea, șefă de promoție a programului de studii Farmacie, și Cristina Daniela Pop, șefă de promoție a programului de studii Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, au fost onorate pentru rezultatele lor de către rectorul UMFST și Prof. Univ. Dr. Daniela Lucia Muntean, decanul Facultății de Farmacie, cu diploma de merit și medalia de șef de promoție. De asemenea, reprezentanții UMSFT au distins-o pe Szigeti Amália Beáta cu diploma de excelență pentru cea mai mare medie la programul de studii Farmacie – limba maghiară.
“În cadrul serenadelor vă cântam: Lacrimi mii și insomnii, farmacist de vrei să fii. Ei, bine, aceasta este doar jumătate din experiența pe care noi am trăit-o în acești ani. Cealaltă jumătate cu care sper eu să rămânem înglobează toate evenimentele frumoase pe care le-am trăit împreună, serile de colinde, audițiile și repetițiile pentru cor, excursiile, team-buildingurile și întâlnirile în foișor”, a cuprins în câteva rânduri Andreea Roberta Besnea povestea anilor de studiu. “Farma este cea mai tare!” a fost mesajul de final al tinerei absolvente.
Cele mai tari inginere
Dacă acum două decenii era, poate neobișnuit, ca domnișoarele să domine în facultățile de inginerie, iată că acum e normalitate. Andreea Daniela Sorlea a încheiat ca șefă de promoție la programul de studii Automatică și Informatică aplicată, Maria Bogdan, ca șefă de promoție la programul de studii Tehnologia Construcțiilor de Mașini, iar Clara Teodora Curcă, ca șefă de promoție la programul de studii Inginerie Economică Industrială. Grupul de șefi de promoție din cadrul Facultății de Ingineria și Tehnologia Informației a fost completat de Dinel Șerban, șef de promoție la Ingineria Sistemelor Electroenergetice, și de Andrei Popa, șef de promoție la programul de studii Informatică. Prof. univ. dr. Liviu Moldovan, decanul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, și rectorul Leonard Azamfirei le-a înmânat distincțiile pentru rezultatele obținute.
“Eu, proaspăt inginer TCM-ist, deoarece deja am susținut lucrarea de licență, sunt mândră și mulțumită de alegerea făcută acum 4 ani, prin faptul că am ales o specializare cu tradiție și experiență în domeniul tehnic industrial. Începând cu primul proiect, prima linie trasată, primul prototip și finalizând cu lucrarea de licență, am simțit cum creștem profesional. Până acum ne-am câștigat doar echipamentul de cunoștințe teoretice și practice, de care vom avea nevoie pentru a putea răspunde afirmativ provocării de a continua revoluționarea lumii. Viitorul ne aparține, după cum se știe oamenii de știință visează să facă lucruri mărețe, dar inginerii le fac!”, a fost o parte din mesajul Mariei Bogdan.
Sufletul de la (Științe și) Litere “Petru Maior”
Conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere “Petru Maior” a fost alături de cei mai buni dintre cei buni ai facultății pe care o conduce, și anume: Lavinia Mădălina Vereș – șefă de promoție la programul de studii Istorie, Anca Rusu, șefă de promoție la programul de studii Limba și literatura română și limba și literatura engleză, Carla Teodora Sand, șefă de promoție la programul de studii Limbi Moderne Aplicate, engleză-franceză, Nicoleta Suciu, șefă de promoție la programul de studii Comunicare și Relații Publice, Adrian Peter Bulbescu, șef de promoție la programul de studii Studii Politice, Victor Stratonic Teban, șef de promoție la programul de studii Studii de Securitate, Luká Levente László – șef de promoție la programul de studii Educație fizică și sport, și Alexandra Socaciu – șef de promoție la programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar.
Anca Rusu a avut, poate, cel mai cu suflet scris discurs de final al unui absolvent. Consemnăm din acesta câteva rânduri: “Ajutați-vă pe voi să creșteți zilnic, dar nu uitați și de cei care au nevoie de o mână de ajutor, fiți bucurie și lumină pentru cel de lângă voi, fiți mereu corecți în alegerile pe care le faceți și nu uitați că avem nevoie și de alegeri greșite pentru a învăța și pentru a ne îndrepta. Stați intermitent cu capul său și aplecați-l doar pentru cel care veghează mereu asupra noastră, înconjurați-vă de oameni frumoși și bucurați-vă de fiecare moment care vă tranzitează viața”.
A mai spus la final, citându-l pe criticul Eugen Simion, că bunătatea te face liber, iar omul rău nu poate fi liber.
Așii dreptății și ai cifrelor
Conf. univ. dr. Daniel Ștefan, decanul Facultății de Economie și Drept, le-a înmânat, alături de prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, diplomele de merit și medaliile de șef de promoție absolvenților: Mihai Nicolae Ștef, șef de promoție la programul de studii Management, Flaviu Moldovan, șef de promoție la programul de studii Management IFR, Marius Bonea, șef de promoție la programul de studii Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor, Laura Rafaela Vințeler, șef de promoție la programul de studii Contabilitate și informatică de gestiune, Septimia Petriana Pavel, șef de promoție la programul de studii Contabilitate și informatică de gestiune IFR, Csiki Beáta Izabella, șefă de promoție la programul de studii Finanțe și Bănci, Ludmila Stratan, șefă de promoție la programul de studii Administrație publică, Mihaela Diana Ilea, șefă de promoție la programul de studii Drept, și Biró Kinga Orsolya, șefă de promoție la programul de studii Drept IFR.
“Dragii mei colegi, indiferent de profesia pe care o va alege fiecare dintre noi, trebuie să exercităm cu demnitate, onoare și să nu uităm că noi suntem cei pentru care legea, respectul față de lege și cinstea sunt valorile supreme. Dincolo de lege trebuie să ținem cont că de faptul că deasupra tuturor priorităților este omul, cu nevoile și așteptările sale, pentru că dreptul este creat pentru oameni”, a spus Mihaela Diana Ilea, care și-a încheiat discursul cu expresia atribuită lui Seneca – “Per aspera ad astra”.
Despre implicare după masterat
Ceremonia pentru cei mai buni dintre cei buni s-a încheiat cu programele de master. Prof. univ. dr. Tatiana Dănescu, directorul responsabil cu programele universitare de masterat, a anunțat că universitatea are 566 de absolvenți care au obținut titlul de master în următoarele domenii Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Ingineria sistemelor, Inginerie energetică, Inginerie industrială, Inginerie și Management, Informatică, Filologie, Istorie, Știința sportului și educației fizice, Management, Administrarea afacerilor, Contabilitate, Finanțe, Științe Administrative și Drept.
Absolvent al programului de master Administrație publică și politici europene, Ilarie Botezan a fost distins cu certificatul simbolic de absolvire și medalia de șef de promoție.
“Consider că în viitor ar fi important să vă implicați. Implicați-vă în orice simțiți că ar fi necesar fără ezitare. Să învățăm continuu, să încercăm să facem pe cât posibil ceea ce ne place, să învățăm să ne prețuim corect și să nu acceptăm orice. Să fim perseverenți oricât de greu ar fi, să călătorim cât de mult putem în toată lumea, să îi iubim cu adevărat pe oamenii din jurul nostru, să îi iubim pe cei care ne sunt suflete pereche, pe noi, pe cei apropiați nouă, pe prieteni și pe străini și, nu în ultimul rând, să nu uităm să visăm. Să visăm pentru că așa cum spunea una dintre cele mai influente femei ale secolului XX – Anna Eleanor Roosevelt – viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor și aici povața mea ar fi să nu ne oprim să visăm deoarece cred eu, visele împlinite te fac mândru de tine”, le-a transmis acesta absolvenților.
Jurăminte de final și foc de artificii
La final, absolvenții programelor de studii de medicină au rostit Jurământul lui Hippocrate în limbile română, maghiară și engleză, repetând după rector și cei doi prorectori, iar toți absolvenții și-au luat următorul angajament solemn față de profesie și universitate: “Eu, absolvent al UMFST George Emil Palade din Târgu Mureș, promoția 2021, mă angajez să depun toate eforturile pentru realizarea idealului profesional pentru care m-am pregătit cu onestitate și demnitate. Voi apăra prestigiul universității, care m-am format și al cărei ambasador voi deveni. Fac acest angajament în mod solemn, liber, pe onoare”.
De aici, emoțiile s-au risipit, rămânând doar bucuria marcată printr-un foc de artificii și îmbrățișările celor dragi.
Mult succes tuturor!
Ligia VORO
Lasă un comentariu