”Povești pictate cu acul”, la Secția de Etnografie și Artă Populară Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

”Povești pictate cu acul”, la Secția de Etnografie și Artă Populară

Secția de Etnografie și Artă Populară din Târgu-Mureș din cadrul Muzeului Județean Mureș găzduiește, în perioada 13 – 31 august, o expoziție personală de artă naivă Orbán Irén. Aceasta va fi amplasată în continuarea expoziției permanente „Târgurile mureșene și lumea rurală”.

Teme tratate cu ”expresivitate și cunoaștere”

Potrivit informațiilor furnizate de Departamentul de Comunicare și PR al Muzeului Județean Mureș, titlul ales de autoare pentru lucrările expuse este ”Povești pictate cu acul”.

”Orbán Irén s-a născut în satul Văleni, județul Mureș, în data de 7 ianuarie, 1933. S-a mutat în orașul Târgu Mureș în 1968, unde a lucrat la Muzeul Județean Mureș ca supraveghetor. A început să brodeze la începutul anilor 70, având ca instructor pe Bandi Dezső, un artist plastic, instructor de artă populară recunoscut pentru activitatea depusă. Artista Orbán Irén a abordat arta ei în două tehnici: pictura în ulei şi a tapiseriei prin coasere. A fost distinsă cu premiul EMKE, și premiul Vámszer Géza, este membru al școlii de pictură Tokaj și al Asociației de Artă Populară Duna-Tisza köz. Temele abordate: mersul la biserică, munca la câmp, descălecarea Regelui şi momentul creştinării”, se arată în prezentarea expoziției.

Totodată, reprezentanții Muzeului Județean Mureș au mai precizat că prin lucrările semnate de Orbán Irén ”putem cunoaște lumea satului și obiceiurile populare pe Valea Nirajului”, respectiv că ”lucrările ei sunt compuse în 4-5 registre, lucrate cu multă ştiinţă.”

”A tratat nunta şi momentul trist de trecere în altă lume. În lucrările ei, bine gândite şi realizate, apare și munca pe câmp, cositul, adunatul fânului şi transportul lui. De asemenea, sărbătorile sunt bine reprezentate cu jocul, masa festivă și muzicanţii. Artista este una din cele mai importante din domeniu, lucrează cu multă expresivitate şi cunoaştere. Orbán Irén folosește acul, firul de lână și pânza pentru a crea covoarele ei, care ne povestesc despre lumea satului”, se mai menționează în descrierea expoziției.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE