Adrian Giurgiu (USR), în luptă deschisă cu hoții de lemne Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 330 Vizualizări

Adrian Giurgiu (USR), în luptă deschisă cu hoții de lemne

Deputatul Adrian Giurgiu continuă munca activă pentru protecția mediului. Cabinetul său parlamentar a marcat, recent, o premieră în România, prin organizarea, la Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaților, a primei dezbateri naționale sub denumirea “Importanța digitalizării pădurilor” în care au fost discutate metodele prin care putem folosi și adapta noile tehnologii în protejarea pădurilor și organizarea sistemului forestier.

Nevoia unei legislații moderne

Avantajele digitalizarii domeniului forestier sunt diversificate, au impact asupra tuturor categoriilor de activităti și ne ajută să obținem eficiență, rapiditate și productivitate. Pe lângă acestea, accesul publicului la camerele video la punctele de intrare-ieșire din pădure, în timp real, ar ajuta procesul de transparentizare al activității forestiere.

“Avem nevoie de un control mult mai eficient la ieșirea lemnului din pădure. Mulți dintre participanți au subliniat că reglementarea de transport al lemnului este absolut necesară și că transportul pe timp de noapte este abuziv și deloc logic. Alte puncte de vedere au arătat că se impune stabilirea traseului obligatoriu și trecerea prin puncte fixe, alături de folosirea camerelor de supraveghere video”, a opinat Adrian Giurgiu.

Printre metodele prin care cei rău intenționați exploatează și transportă masă lemnoasă ilegal se numără și transportul lemnului “cu bon”, unde ai voie să transporți până la 20 de metri cubi într-un transport, iar dacă depășești limita nu ești sancționat. Lemnul din pădurile României este măsurat la ochi, înainte ca arborii să fie tăiați. Acest aspect lasă loc de speculații și trebuie schimbat.

Invitații la eveniment au arătat că în PNRR sunt prevăzute sume pentru monitorizarea video a mai multor zone, inclusiv forestiere, iar programul SUMAL 2.0 se va pune în acord cu legislația. Este însă nevoie de un consens al politicienilor și profesioniștilor în privința legislației din silvicultură. Aceasta trebuie rescrisă, fluidizată, iar sancțiunile trebuie să ducă la pedepsirea făptașilor în domeniul infracțiunilor silvice.

La dezbatere au participat membri ai comisiilor de mediu din Senat și Camera Deputaților, Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat in Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Octavian Berceanu, fostul director al Gărzii Naționale de Mediu, George Gărbacea, fostul director al Agenției Naționale de Protecția Mediului, Ciprian Muscă, președintele Asociației Forestierilor din România, dar și reprezentanți ai Direcțiilor Silvice, experți de mediu și reprezentanți ai ONG-urilor.

Inițiatorul evenimentului, deputatul USR de Mureș a concluzionat că “dacă vrem să salvăm pădurea, trebuie să prevenim tăierile ilegale și nu să le constatăm”. Acesta este motivul care stă la baza dezbaterilor viitoare pe acest subiect.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE