Péter Ferenc, la bilanț. Dezvoltarea Județului Mureș continuă Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 257 Vizualizări

Péter Ferenc, la bilanț. Dezvoltarea Județului Mureș continuă

Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a prezentat joi, 28 octombrie, cu prilejul unei conferințe de presă, bilanțul instituției la împlinirea unui an de la depunerea jurământului. Aflat la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc a mărturisit că obiectivele propuse în anul electoral 2020 rămân aceleași, respectiv transformarea Mureșului într-un județ cât mai atractiv pentru locuitori și investitori, dar și pentru turiști.

„În primul mandat, chiar dacă am reușit să construim foarte mult, provocările continuă să fie tot mai mari. Pentru a crește constant competitivitatea județului trebuie să îmbunătățim infrastructura de transport, trebuie să dezvoltăm sistemul de sănătate și sistemul social și trebuie să îmbunătățim și situația economică a județului pentru a crea cât mai multe locuri de muncă. Obiectivul meu este ca până la finele acestui mandat județul Mureș să devină un exemplu demn de urmat și scopul muncii noastre este de a face județul atractiv atât pentru oamenii care locuiesc și care trăiesc aici, în județul Mureș, cât și pentru investitori, cât și pentru turiștii care ne vizitează. Am spus de multe ori în campanie și pe parcursul anului că trebuie să ne dedicăm în acest moment planificării deoarece trebuie să ne pregătim pentru depunerea cererilor de finanțare și scopul nostru este de a pregăti cât mai multe proiecte cu care putem să obținem finanțări la programele europene și la programele naționale de dezvoltare. Din păcate, atât anul acesta cât și anul precedent pandemia ne-a creat multe probleme și ne-a încetinit munca”, a declarat Péter Ferenc.

„Pentru mine județul Mureș și oamenii care trăiesc aici sunt pe primul loc și așa vor rămâne în continuare”, a adăugat președintele Consiliului Județean Mureș, care deține și funcția de președinte al UDMR Mureș.

Buget de 924 de milioane de lei

În debutul întâlnirii cu mass media, Péter Ferenc a prezentat principalele repere ale bugetului Județului Mureș.

„Bugetul județului Mureș este deosebit de mare ca și sumă, e vorba de 924 de milioane de lei, din care mai mult de 45%, aproape de jumătate, este bugetul Spitalului Clinic Județean. Bugetul propriu este de aproape 500 de milioane, mai exact de 499 de milioane de lei, dar și din acest buget o sumă foarte însemnată, în jur de 125 de milioane, este suma alocată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, deci puțin mai mult de 20% este practic bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, care știți că este una din instituțiile cele mai mari din țară, cu 3.000 de persoane în cadrul instituțiilor și cu 1.600 de angajați”, a arătat președintele Consiliului Județean Mureș.

Investiții pentru Sănătate

Un pilon esențial al bilanțului a fost reprezentat de Sănătate, domeniu în care Consiliul Județean Mureș a realizat mai multe investiții în ultimul an calendaristic.

„Cel mai important proiect a cărui activitate a fost pornită recent este Clinica de Oncologie care nu demult a devenit operațională. Proiectul a fost terminat la sfârșitul anului trecut și a devenit operațional în acest an. Aici finanțarea a fost de 11 milioane de lei”, a informat Péter Ferenc.

Totodată, președintele Consiliului Județean Mureș a trecut în revistă mai multe proiecte aflate în diverse stadii de pregătire.

„Ne pregătim la aceste spitale cu mai multe studii de fezabilitate și documentații tehnice pentru a avea posibilitatea de a crea noi investiții în cadrul Spitalului, aici aș enumera creșterea eficienței energetice a Clinciii de Pneumologie și mansardarea Cinicii, totodată construirea secției pentru terapie intensivă în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, renovarea fostei Clinici de Medicină a Muncii de pe strada Hunedoara 28 și modernizarea și extinderea clădirii la Spitalul din strada Marinescu, în spatele Urologiei”, a afirmat Péter Ferenc.

Rămânând la capitolul Sănătate, Péter Ferenc a enumerate câteva din principalele investiții realizate cu scopul modernizării echipamentelor medicale necesare spitalelor din subordinea Consiliului Județean Mureș.

„Sistemul de sănătate a fost mereu o prioritate, nu ne gândim doar la clădiri, ci ne gândim și la achiziționare de aparatură medicală. Și în acest an, ca și în anii precedenți, au fost achiziționate foarte multe echipamente medicale, un computer tomograf nou-nouț a fost deja achiziționat și pus în funcțiune și cel vechi rămâne în funcțiune, deci vom avea două și mai trebuie să ne vină încă un al treilea. Totodată, echipamnte radiologice pentru Pneumologie, ecografe pentru Nefrologie, o mulțime de dispozitive pentru Cardiologie, pentru Laborator, digitalizarea este totodată foarte importantă – aici amintesc un soft de gestionare prin identificare unică, un sistem capabil pentru digitalizarea datelor persoanelor care intră în acest sistem, deci sunt foarte multe echipamente medicale necesare procesului medical”, a arătat președintele Consiliului Județean Mureș.

Infrastructura rutieră, modernizată

Al doilea capitol important abordat în cadrul conferinței de presă s-a referit la infrastructura rutieră, prilej cu care reprezentanții mass media au fost informați că la nivelul județului Mureș există peste 700 de kilometri de drumuri județene.

„Avem o mulțime de proiecte începute care sunt în derulare, sunt unele aproape de finalizare. Aș enumera câteva, Breaza – Voivodeni – Glodeni – în curs de desfășurare, practic doar în zona Voivodeni nu avem finalizate lucrările din cauza lucrărilor de canalizare a comunei Voivodeni. În momentul în care ei vor finaliza lucrările de canalizare noi vom finaliza într-un timp scurt și porțiunea din interiorul localității Voivodeni, iar în rest lucrările sunt terminate. Mureni – Archita – limită județ Harghita – acolo peste 90% din lucrări sunt finalizate, anul acesta îl vom preda. În Iclănzel 2,7 kilometri au fost finalizați nu demult, cu câteva săptămâni în urmă. La rețeaua de drumuri proiecte tehnice sunt în derulare Ernei – Eremitu – Sovata; după cum știți, acest proiect va intra pe POR 2021-2027, aici deja lucrăm la proiectul tehnic, în momentul în care va fi lansată axa prioritară de dezvoltare a infrastructurii rutiere putem să pornim direct cu licitarea lucrărilor de dezvoltare”, a afirmat Péter Ferenc.

În perioada octombrie 2020 – octombrie 2021, reprezentanții Consiliului Județean Mureș au demarat mai multe proiecte care au ca obiectiv modernizarea infrastructurii rutiere.

„Am pregătit mai multe proiecte de drumuri, pentru a avea posibilitatea de a depune în perioada următoare, pentru finanțări europene și guvernamentale. Avem între Reghin și Eremitu DJ 151, acolo avem DALI (documentația de avizare a lucrărilor de intervenții – n.r.), totodată Daneș – Criș – limită județ Sibiu tot în fază DALI, un proiect foarte mare este Sâncraiu de Mureș – Band – Sărmașu – limită județ Bistrița Năsăud, acolo deja sunt aprobați și indicatorii tehnico-economici. Totodată, este un alt proiect făcut între Ungheni și Acățari unde sunt aprobați indicatorii tehnico-economici. Un alt proiect unde avem Proiect Tehnic și faza DALI este Sângeorgiu de Pădure – Bezid – Geoagiu, un alt drum județean. Sunt mai multe proiecte de lărgiri de drumuri cum este cel de la Bogata, zona Gurghiu – Hodac, deci proiecte sunt destule, mai trebuie doar să fie finanțări cu care să putem să avem posibilitatea de a și executa aceste proiecte”, a explicat Péter Ferenc, care a completat că instituția pe care o conduce este pregătită din punct de vedere a activității de deszăpezire a drumurilor județene, în acest sens existând un contract cadru valabil pentru perioada 2020-2024.

Proiecte europene

La aceeași conferință de presă, președintele Consiliului Județean Mureș a făcut o prezentare a principalelor proiecte europene aflate în curs de derulare.

„Proiectul cel mai mare pe care îl are județul Mureș este Ungheni – Târnăveni, acolo peste 70% din lucrări sunt finalizate. Acum este lucrarea de o anvergură foarte mare podul de la Gănești. Podul ar trebui să fie funcțional la sfârșitul lunii decembrie, acum se lucrează la acest pod și cel puțin după părerea constructorului, chiar dacă la sfârșitul anului viitor ar trebui să fie gata acest proiect el dorește să îl predea mult mai repede. Stratul de asfalt este așternut la aproximativ 90% pe acest drum, sunt momentan lucrări la poduri și lucrări de șanțuri și de diferite ziduri de sprijin, lucrări mai speciale dar oricum va fi predat cu mult înainte de termen”, a prezentat Péter Ferenc.

Referindu-se la tronsonul rutier Sighișoara – Agnita, președintele Consiliului Județean Mureș a informat că la data curentă lucrările de mdoernizare sunt realizate în proporție de 56%.

„Acest tronson trebuie să fie gata până în octombrie 2023 și acolo întâmpinăm anumite greutăți, cu realizarea unor construcții de canalizări. Avem propmisiunea că anul viitor se vor termina aceste canalizări în Apold și atunci poate fi demarată foarte urgent realizarea lucrărilor de construcții de drumuri. În acest moment sunt niște lucrări mai speciale de podețe, șanțuri, poduri, terasamente de drumuri, dar oricum cel puțin ne asigură constructorul că o să termine până în 2023”, a afirmat Péter Ferenc.

Cele două proiecte au fiecare o valoare de peste 100 de milioane de lei, 147 de milioane cu 13 milioane de lei cofinanțare drumul dintre Ungheni la Târnăveni și 118 de milioane de lei drumul dintre Sighișoara și Agnita.

La Muzeul de Științele Naturii din Târgu Mureș clădirea este predată deja de câteva luni, iar în acest moment se desfășoară procesul de achiziție publică pentru dotări, a informat Péter Ferenc.

„Este contract pentru dotări, iar acum ne aflăm în perioada realizării acestui mobilier special pentru acest muzeu și la începutul anului următor va putea fi vizitat”, a adăugat președintele Consiliului Județean Mureș.

Lucrurile nu stau atât de bine însă când vine vorba despre reabilitarea Palatului Culturii din Târgu Mureș.

„Din păcate, după ce a încetat contractul cu firma din Râmnicu Vâlcea care a câștigat prima licitație au fost alte patru licitații fără succes, nu s-a prezentat nimeni. Între timp, specialiștii au demarat niște expertize asupra caietului de sarcini și de două ori am modificat prețul, am mărit prețul valorii construcțiilor și acum iar se va scoate la licitație. Sper că oferta va fi bună și această ofertă va aduce și noi antreprenori”, a menționat Péter Ferenc.

Pace pentru Centrul de Mari Arși

Pe lista realizărilor bifate în perioada octombrie 2020 – octombrie 2021 se află și soluționarea litigiului istoric cu Consiliul Local Târgu Mureș care avea ca miză terenul de aproape 20 de hectare pe care este prevăzut să se construiască un Centru de Mari Arși.

„A fost o dispută de 12-13 ani care la urma urmei s-a finalizat, cele două Consilii, cel Județean și cel Local, au adus acele hotărâri în baza cărora cele 19,3 de hectare de teren au fost delimitate în diferite parcele, unele aparținând Consiliului Local, altele aparținând Consiliului Județean. Ce este important de menționat, serviciile de sănătate din județul Mureș sunt de interes județean și de aceea menționez acest lucru deoarece aici a fost practic disputa mare, greu s-a înțeles că dacă serviciile de sănătate sunt de interes județean asta înseamnă că orice dezvoltare în județul Mureș pe acest sistem de sănătate trebuie să fie al Consiliului Județean și nu poate fi al orașului. Chiar dacă este o povară este un lucru care nu este foarte ușor de realizat, dar trebuie să fie de interes județean în așa fel încât acele terenuri pe care se vor construi spitale noi cum este Spitalul de Arși despre care s-a discutat mult va trebui să fie pe terenul Consiliului Județean, la urma urmei s-a înțeles acest lucru și a fost finalizat acest proces în așa fel poate fi pornit procesul de realizare a acestui Centru de Arși lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență. Bineînțeles, pe teritoriul care rămâne liber între cimitirul de la Sângeorgiu de Mureș și Spitalul de Arși se dorește realizarea unei contrucții noi în care să fie mutat Institutul Inimii care este o emblemă a Târgu Mureșului și a întregului județ”, a punctat Péter Ferenc.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE