Scrisoare de recunoștință și mulțumire din partea rapsodului popular Maria Bucin Crișan Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 681 Vizualizări

Scrisoare de recunoștință și mulțumire din partea rapsodului popular Maria Bucin Crișan

În luna septembrie a acestui an, Maria Bucin Crișan, rapsod popular din satul Sânmihaiul de Pădure, comuna Beica de Jos, era răsplătită cu titlul de ”Tezaur Uman Viu” pentru dragostea nemărginită față de tradițiile populare. Drept mulțumire pentru toți cei care i-au fost alături, rapsodul popular a ținut să le adreseze câteva gânduri de mulțumire și recunoștință , așezate fain frumos într-o scrisoare în care Maria Bucin Crișan aduce mulțumiri tuturor celor dragi care au făcut ca numele ei să intre în frumoasa galerie a celor care au primit onoranta distincție de Tezaur Uman Viu.

Scrisoarea de recunoștință și mulțumire semnată de rapsodul popular Maria Bucin Crișan

Se cuvine ca, în urma rezultatelor obținute în munca de poet și rapsod popular, să mulțumesc, prima dată Bunului Dumnezeu, pentru tot ce mi-a dat în viață și mi-a scos în cale, oameni competenți care m-au apreciat și m-au încurajat să merg mai departe, până am ajuns să mi se întocmească un dosar pentru titlul de „Tezaur Uman Viu”, acordat de către Ministerul Culturii.

Trebuie să menționez că, prima care m-a descoperit a fost doamna Sorina Bloj, care, prin anii 1994-1995, a venit la noi acasă să facă un reportaj despre băiatul meu, Crișan Vasile, care este sculptor și cântă la fluier, frunză, tulnic, tilincă și caval, instrumente pe care și le-a confecționat singur. Întrebat fiind de către doamna Sorina de unde a dobândit talentul de a crea, el i-a spus că: „mama scrie poezie”. D-na Sorina a cerut să-mi vadă caietele și m-a luat în evidența Casei de Cultură a Tineretului din Reghin, unde mi-a făcut și o surpriză, cu lansarea unui volum de poezie, intitulat „Suflet și vers”. Apoi m-a îndrumat să particip la concursuri de poezie religioasă la Tg. Mureș.

La o premiere, am cunoscut-o și pe doamna directoare a Muzeului Etnografic, d-na Maria Borzan. Pot spune că aceste două doamne au fost „Îngerii” mei îndrumători. M-au dus la festivaluri, în tabere de creație, m-au invitat la colindat, cu grupul pe care l-am coordonat. Am făcut filmări la noi în sat, cu dumnealor, la diferite sărbători și evenimente: „Pogăniciul”, „Cununa de grâu adusă de pe hotar”, „Claca de tors”, „Claca de pene”, iar la aniversarea de 700 de ani a satului, au venit cu tot grupul de la bibliotecă și mi-au făcut pe scenă o mare surpriză, cu Diploma de Onoare și cadouri. De fact, a doua zi de Rusalii urma să fie ziua mea.

Pentru tot ce-au făcut pentru mine aceste distinse doamne, cuvintele mele de mulțumire sunt prea puține. Luând în calcul că talentul meu rămânea nedescoperit, rămâneam o anonimă și nici de satul nostru Sânmihai nu mai pomenea nimeni.

Despre activitățile mele a luat cunoștință și Centrul de Creație Tg. Mureș, promovând pe Internet realizările mele. La Muzeul Etnografic din Reghin am participat, cu ce-am putut și cu ce-am știut, la diferite activități. Așa că, al treilea „Înger” binefăcător și îndrumător, doamna directoare a Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin, doamna Roxana Man, a decis să mi se întocmească dosarul și să-l trimită la Ministerul Culturii, pentru a mi se acorda titlul de Tezaur Uman Viu. M-a prins mirarea când am auzit așa ceva și mi-am dat seama de câtă voință și muncă a fost nevoie din partea dumnealor.

Este de datoria mea să la în scris recunoștința și mulțumirile mele pentru inițiativa doamnei directoare Roxana Man și efortul depus de către salariații din muzeu care s-au ocupat de întocmirea dosarului meu.

Mulțumesc domnului director al Direcției pentru Cultură și Culte Mureș, domnul Nicolae Băciuț, care mi-a dat recomandare, precum și doamnei fost director al muzeului, doamna Maria Borzan, domnului director al Bibliotecii Municipale din Reghin, domnul Florin Bengean. La fel, doamnei Maria Mândroane, de la Muzeul Bănățean Timișoara, doamnei Primar al com. Beica de Jos, Maria Moldovan, domnului părinte paroh Alexandru Pui din Sânmihai. Le mulțumesc tuturor pentru recomandările date, care, după cum se vede, mi-au fost de mare folos și, pe bună dreptate, îi pot numi pe toți „Îngerii” mei binefăcători. Pentru dumnealor, toată stima și respectul din partea mea și rog pe Dumnezeu să le dea multă, multă sănătate și tot ce își doresc.

Maria Bucin Crișan, Sânmihaiu de Pădure, comuna Beica de Jos

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE