Atelier de prim-ajutor pentru elevi și profesori Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 154 Vizualizări

Atelier de prim-ajutor pentru elevi și profesori

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Unirii din municipiul Târgu Mureș a găzduit miercuri, 17 noiembrie,  atelierul de prim-ajutor intitulat „Și tu poți salva o viață”, eveniment organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei

Activitatea, un concept al Structurii de misiune și tineret pentru județul Mureș din cadrul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a fost realizată în colaborare cu cadre didactice care provin de la unități școlare din municipiul Târgu-Mureș și din împrejurimi, prof. înv. preșcolar Dorina Pop, Angela Cătană și Roxana Ogleja, de la Grădinița „Paradisul Copilăriei” Târgu-Mureș, și Sandra Pilcă, de la Grădinița „Dumbrava minunată” Târgu-Mureș, prof. Carmen Nicoară – Director, Andra Poptamas și Andreea Cârje, de la Școala Gimnazială Petelea, prof. Ciprian Fărcaș, de la Școala Gimnazială „Dacia” Târgu Mureș, și Laura Popescu, studentă a Facultății de Psihologie – UMFST.

Cei prezenți au luat la cunoștință principalele noțiuni și reguli privind acordarea primului ajutor prezentate de către doctor Andreea Baraboi, medic rezident, precum și câteva manevre esențiale care se aplică în diverse situații ce necesită intervenția primului ajutor în caz de înec (cu alimente/lichide), sângerări, hemoragii, zonele în care se poate face verificarea pulsului, realizarea compresiei toracice, pregătirea victimei în așteptarea ambulanței etc. De asemenea, au fost aduse în discuție aspecte legate de numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ce reprezintă, în ce situații îl putem folosi, informațiile esențiale care trebuie furnizate operatorilor când solicităm ajutor de urgență, astfel încât discuția să fie operativă.

„Evenimentul a fost unul interactiv, în cadrul căruia cei aproximativ 100 de spectatori (elevi, cadre didactice, părinți etc.) au avut posibilitatea de a adresa întrebări privitoare la diverse evenimente ce impun acordarea primului ajutor, o parte dintre ei oferindu-se chiar voluntari pentru exersarea manevrelor care se aplică în astfel de situații. De asemenea, au avut loc și activități practice, prilej cu care elevii preșcolari au confecționat stetoscoape, cei din învățământul primar au exersat acordarea primului ajutor în cazul accidentelor cotidiene cu sângerări minore (dezinfectarea, curățarea și pansarea rănii etc.), iar cei de gimnaziu și liceenii au recapitulat câteva manevre de prim-ajutor de bază”, a precizat Pr. Silviu Jimborean, inspector pentru misiune și tineret pentru județul Mureș, citat de www.reintregirea.ro.

Potrivit statisticilor, România ocupă ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care știu să acorde primul ajutor. Însă, doar 10% dintre români cunosc noțiunile elementare în acest sens. Anual, aproximativ 70.000 de români se sting din această viață pentru că nu primesc la timp primul ajutor. Specialiștii arată că mai bine de jumătate din decesele provocate de accidentele rutiere au loc pentru că victimele nu beneficiază de ajutor în primele minute. De asemenea, țara noastră își menține poziția fruntașă în clasamentul UE și în cazul pacienților care suferă de AVC, înregistrând cea mai mare rată de mortalitate, printre cauzele principale ale acestei situații întâlnindu-se: incapacitatea pacientului și a celor din jur de a recunoaște un episod de AVC și de a acorda primul ajutor (INS, 2021).

„În acest context, prin acțiunea derulată se dorește sprijinirea societății, prin însușirea de către tineri (de toate vârstele) a regulilor de prim-ajutor de bază. Fie că e vorba despre propria persoană, despre colegi, părinți, bunici, prieteni, fie că vorbim despre mici accidentări, lovituri severe, apariția unor modificări bruște a stării de sănătate, considerăm mai mult decât necesar ca fiecare copil și tânăr să știe cum trebuie să procedeze atunci când o persoană din jurul său prezintă nevoia de a beneficia de primul ajutor”, a subliniat Pr. Silviu Jimborean.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE