Testarea elevilor. Încet, cu treabă bună, spre haos Invatamant
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 360 Vizualizări

Testarea elevilor. Încet, cu treabă bună, spre haos

Elevii vor fi testaţi lunea şi joia înaintea începerii cursurilor, numai cu acordul părinților. Aceștia vor semna un formular de acord în care își exprimă varianta dorită de testare, acasă sau la școală.  Un avantaj al administrării testelor acasă este acela că, dacă testul iese pozitiv, copilul nu mai merge în colectivitate. Atenție! La testarea în școli, personalul din învățământ trebuie să aibă grijă sporită privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios!  Testele se vor arunca în coșuri de gunoi cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat.

Sprijin din partea Primăriei

La ora actuală, în județul Mureș, 581 de unități de învățământ își desfășoară activitatea didactică în format fizic, iar 18 unități de învățământ în regim on-line. O condiție a testării este ca, o oră înainte să li se facă testele, elevii să nu mănânce sau să bea lichide. Dacă testele antigen ies pozitive, elevii vor sta acasă până când li se va face un test PCR.

Alex Gyorgy, viceprimar al Municipiul Târgu Mureș, estimează că puţini părinţi vor accepta să-şi trimită copiii la şcoală în ziua testării fără ca aceştia să ia masa de dimineaţă acasă, dar își exprimă întreg sprijinul acolo unde este nevoie. “ Testarea în școli este mult mai sigură, soluții de monitorizare a părinților dacă fac aceste teste acasă sau nu, încă nu am găsit. Consiliul de administrație al fiecărei școli decide modul de testare al elevilor, dacă au nevoie de spațiu mai mare sau alt ajutor, le oferim tot sprijinul necesar, ” a declarat acesta.

Atenție la neatenție

Agentul patogen SARS-CoV-2 se transmite prin intermediul picăturilor de salivă care ajung în aer. Testarea în clase implică multe riscuri, un grup de elevi, într-un spațiu închis, cu o slabă circulație a aerului, un spațiu în care se vorbește și se scuipă, poate duce la noi infectări.

“La prima vedere testarea în școli e o măsură cu rol de a liniști pe cei îngrijorați de răspândirea  Covid-19, dar ne întrebăm dacă nu cumva are efect invers și prin procedura respectivă nu se vor răspândi picăturile cu încărcătură virală. Depinde foarte mult de organizarea administrativă a recoltării în școli, clasă sau cabinet medical.  În spații închise, riscul de concentrare a particulelor cu potențial infecțios este mult mai mare” ne spune dr. Daniela Nemeth-Gherman, medic primar în Medicină de Familie.

O a treia soluție?!

Sindicaliștii din învățământ susțin că, având în vedere numărul mare de elevi dintr-o clasă, dar și de la nivelul unității, testarea nu se poate realiza într-un interval timp scurt, ceea ce va afecta semnificativ desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare. Mai mult, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) arată că angajații din învățământ nu beneficiază de echipamente de protecție absolut necesare pentru evitarea infectării cu acest virus, care se transmite prin intermediul secrețiilor eliminate de către persoanele infectate.

“ Cea mai bună soluție este vaccinarea copiilor de la 12 ani. Sunt cadru medical, vaccinat și cu a treia doză în ziua de 28 septembrie. Vă spun sincer, copilul meu a avut Covid, cu siguranță adus de la școală, am stat cu el clipă de clipă și nu m-am îmbolnăvit ”, ne spune Rezi Maria, președinte al Sindicatului din Învățământ “Spiru Haret”.

Beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile îmbolnăvirii cu COVID-19. Deși boala COVID-19 este mult mai putin frecventă și severă la copii decât la adulți, unii copii se pot îmbolnăvi sever și pot avea complicații sau simptome de lungă durată care să le afecteze sănătatea.

Dacă testul elevului e pozitiv?

Dacă testul antigenic rapid din salivă este pozitiv, cadrul medical sau persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții sau reprezentantul legal al elevului.

Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate.

Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la Direcția de Sănătate Publică Mureș efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.

Cum să citești un test

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE