Home / Cultură / Expoziție de reviste literare

Expoziție de reviste literare

Biblioteca Judeţeană Mureş a vernisat luni, 17 ianuarie, Expoziţia ”Reviste literare de ieri şi de azi” în cadrul Târgului de Cultură care se desfăşoară la Târgu Mureş în perioada 15 şi 22 ianuarie, între Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare, reviste literare care au dat tonul culturii române în anul 1845, informează www.agerpres.ro.
”Este un moment aniversar nu doar pentru Biblioteca Judeţeană Mureş, ci şi pentru cultura locală. În cadrul Târgului de Cultură care se derulează în acest an între 15 şi 22 ianuarie – între Ziua Culturii Naţionale şi Ziua Culturii Maghiare – o săptămână pusă sub semnul culturii, a fost vernisată o expoziţie uşor atipică, în care puteam vedea cele mai vechi reviste de cultură pe care BEJ Mureş le deţine în colecţiile sale”, a declarat Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Ea a menţionat că este vorba despre reviste publicate începând de la jumătatea secolului al XIX-lea, cea mai veche fiind un exemplar din ”Foaie pentru minte, inimă şi literature” din 1845 şi până ieri.

”Poate cea mai mare parte din cititorii români, poeţii, scriitorii, toţi literaţii, ca să folosesc un cuvânt mai generic, au debutat în aceste reviste, în acestea şi-au început activitatea care i-a consacrat şi care i-a făcut ceea ce sunt astăzi. Dincolo de acest lucru, aceste reviste au un element aparte. Începând cu momentul apariţiei lor, având o platformă-program foarte clar definită, având reguli foarte clar definite, direcţia pe care o urmează aceste reviste se constituie în momente de reorganizare culturală pe care poporul român urma să meargă din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sunt reviste deschizătoare de drumuri, care au dat tonul culturii române, a afirmat Monica Avram.
În expoziţia de reviste literare găsim titluri precum: ”Foaie pentru minte, inimă şi literature”, ”Dacia literară”, ”Făt frumos”, ”Convorbiri literare”, ”Gândirea”, ”Boabe de grâu”, ”Lamura”, ”Craiu nou”, „Tribuna”, ”Steaua”, ”Ramuri”, ”Luceafărul”, „Adevărul literar şi artistic”, ”Ateneu”, ”Apostrof”, ”Contemporanul”, ”Echinox”, ”Familia”, „Gazeta literară”, ”Literatorul”, ”Orizont”, ”Propăşirea”, ”Revista Fundaţiilor regale”, ”România literară”, ”Sămănătorul”, ”Suplimentul de cultură”, ”Telegraful român”, ”Vatra” şi ”Viaţa românească”.
Documentele sunt expuse în vitrine originale care găzduiesc cărţi ale Bibliotecii Judeţene Mureş încă de la deschiderea sa în 1913. 

Citeste si:  Interes mare pentru vizitarea Muzeului UMFST

(www.agerpres.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

O întâlnire cu propria conştiinţă: „Clasa noastră“ de Tadeusz Słobodzianek

Într-o lume divizată (de diverse ideologii, dar lista lucrurilor care ne divizează ar fi prea …