Tot mai multe forţe ruse la frontiera cu Ucraina Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Tot mai multe forţe ruse la frontiera cu Ucraina

Statele Unite au afirmat că Rusia continuă să-şi întărească dispozitivul militar la frontierele Ucrainei, într-un moment în care Franţa afirmă că are angajamentul Kremlinului astfel încât să nu existe o „escaladare” suplimentară.

„Am continuat să observăm, inclusiv în ultimele 24 de ore, capacităţi suplimentare care vin din alte părţi ale Rusiei către frontiera cu Ucraina şi Belarus”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Nu vom oferi date specifice, dar acestea continuă să crească”, a adăugat el, subliniind că sunt „peste 100.000” de oameni în prezent. „De asemenea, vedem semne că alte grupuri tactice sunt pe drum”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Preşedintele rus Vladimir Putin „continuă să-şi consolideze capacităţile militare”, a spus John Kirby. „În fiecare zi îşi oferă mai multe opţiuni, în fiecare zi îşi întăreşte capacităţile, în fiecare zi continuă să destabilizeze ceea ce este deja o situaţie foarte tensionată”, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt a reamintit că Statele Unite nu au intenţia de a desfăşura nicio operaţiune în Ucraina, ţară nemembră a NATO, în timp ce primii din cei 3.000 de soldaţi americani trimişi pentru a-i „linişti” pe aliaţii de pe flancul estic al Alianţei au început să se poziţioneze în Polonia şi România.

Ei ar putea participa eventual la operaţiuni de asistenţă dacă cetăţenii americani care locuiesc în Ucraina ar intra în acele ţări în cazul unei invazii ruse, dar acest lucru nu ar trebui să fie necesar, a insistat John Kirby.

Statele Unite au avertizat de mai multe săptămâni că nu intenţionează să îi evacueze cu ajutorul armatei pe americanii din Ucraina, aşa cum au făcut la Kabul vara trecută. Washingtonul acuză Moscova că pregăteşte o potenţială invazie pe scară largă a Ucrainei în termen foarte scurt, chiar dacă responsabilii americani sunt de părere că Vladimir Putin nu s-a hotărât încă dacă să treacă la ofensivă.

Şeful statului francez s-a întâlnit la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin, apoi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski la Kiev.

Opinii, nu propuneri

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că preşedintele francez Emmanuel Macron nu a încercat să se împotrivească aspiraţiilor pro-occidentale ale Ucrainei şi a oferit în timpul vizitei sale opinii, nu propuneri.

”Nu a existat nicio trădare” a lui Macron faţă de Ucraina, a estimat şeful diplomaţiei ucrainene, adăugând că chestiunea unei negări a aspiraţiilor euro-atlantice ale Ucrainei nu a fost pusă în discuţie în timpul vizitei preşedintelui francez la Kiev.

Preşedintele francez a declarat la finalul turneului de la Moscova și Kiev că atât liderul de la Kremlin cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat angajamentul faţă de principiile acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

Ministrul Kuleba a declarat însă că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri. Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului şi de asemenea prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate ce compun Donbasul, respectiv Doneţk şi Lugansk.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE