Turcia optimistă în privința încetării focului în Ucraina Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 118 Vizualizări

Turcia optimistă în privința încetării focului în Ucraina

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă, într-un interviu publicat, că Rusia şi Ucraina se apropie de un acord pe subiecte ‘critice’, el exprimându-şi speranţa într-o încetare a focului dacă cele două părţi nu vor da înapoi de la progresele obţinute până acum.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov şi cel ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în această lună în Antalia (Turcia), pentru o discuţie la care a fost prezent şi Mevlut Cavusoglu, dar care nu a produs rezultate concrete.

Însă Cavusoglu, care s-a deplasat de asemenea în Rusia şi Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni separat cu Lavrov şi Kuleba, afirmă, într-un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet, că a existat ‘o apropiere a poziţiilor ambelor părţi pe subiecte importante, subiecte critice’.

‘Putem spune că avem speranţe pentru o încetare a focului dacă părţile nu fac un pas înapoi de la poziţiile actuale’, a spus ministrul turc, fără a da alte explicaţii.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, vorbind la televiziunea Al Jazeera, a afirmat că cele două părţi îşi apropie poziţiile în patru probleme cheie: cererea Rusiei ca Ucraina să renunţe la aspiraţia de aderare la NATO, demilitarizarea Ucrainei, ‘denazificarea’ la care se referă Rusia, şi protejarea limbii ruse în Ucraina.

Kievul şi Moscova au vorbit despre unele progrese la negocierile de săptămâna trecută spre o formulă politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, în condiţiile în care ţara ar rămâne în afara NATO, deşi părţile s-au acuzat reciproc de tărăgănarea discuţiilor.

Potrivit lui Kalin, o încetare permanentă a focului nu poate veni decât în urma unei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Kalin a spus însă că Putin simte că poziţiile în privinţa ‘subiectelor strategice’ Donbas şi Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o astfel de întâlnire.

Poziții apropiate la ”maximum posibil”

Negociatorul-şef al delegaţiei ruse, Vladimir Medinski a anunțat că Moscova şi Kievul şi-au apropiat la „maximum posibil” poziţiile în ceea ce priveşte statutul de neutralitate al Ucrainei şi renunţarea de a mai adera la NATO, şi se află „la jumătate de drum” în ceea ce priveşte „demilitarizarea”.

„Problema statutului de neutralitate şi a neaderării Ucrainei la NATO reprezintă unul din punctele-cheie ale negocierilor şi asupra căruia părţile s-au apropiat la maximum posibil”, a declarat Medinski. El a adăugat însă că există unele „nuanţe” legate de garanţiile de securitate pe care le cere Ucraina. „Nuanţele sunt legate de ce fel de garanţii de securitate primeşte Ucraina în plus faţă de cele existente în cazul refuzului de a adera la blocul NATO”, a specificat Medinski.

Kievul doreşte ca Turcia să fie una din ţările care să garanteze viitorul pact, alături de Germania şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia), i-a transmis  ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, în cursul întrevederii de la Lviv.

În ceea ce priveşte alte aspecte ale negocierilor dintre Rusia şi Ucraina, între care convenirea încetării focului sau în privinţa a ceea ce Moscova numeşte „denazificare” şi „demilitarizare”, mai este nevoie de muncă, a afirmat Medinski.

Moscova şi Kievul sunt „undeva la jumătate de drum” în chestiunea demilitarizării Ucrainei, a spus el. „Adevărul este că nu sunt autorizat să dezvălui niciun detaliu al negocierilor şi nu o voi face, nu voi dezvălui nici cifre concrete, nici argumente ale părţilor la negocieri, dar în această privinţă suntem la jumătate de drum”, a adăugat negociatorul rus.

De asemenea, Moscova cere ca Ucraina să recunoască Donbasul şi peninsula Crimeea – anexată de Rusia în 2014 – ca parte a teritoriului rus, aspect considerat inacceptabil pentru Kiev. Cele două părţi s-au întâlnit de trei ori pe teritoriul belarus, lângă graniţa cu Ucraina, pe 28 februarie, 3 şi 7 martie. Apoi, la 10 martie, în staţiunea turcă Antalya, s-au întâlnit Dmitro Kuleba şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, fără niciun rezultat concret. De atunci, cele două delegaţii negociază în format de videoconferinţă.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care încearcă să medieze conflictul din Ucraina a discutat cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe care l-a invitat la Ankara sau la Istanbul pentru a se întâlni personal cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, pentru a se ajunge la o încetare a focului. Ideea sa este ca părţile să se pună mai întâi de acord asupra încetării focului în Ucraina, apoi să negocieze restul aspectelor.

La 15 martie, preşedintele Zelenski a recunoscut deschis că ţara sa s-ar putea să nu adere la NATO, în pofida faptului că traseul euroatlantic al Ucrainei este consacrat în Constituţie, iar Kievul a insistat de mai multe ori pe lângă aliaţi să grăbească procesul de aderare.

Zelenski s-a arătat dispus în repetate rânduri, chiar şi după ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina, să se aşeze la masa tratativelor direct cu Vladimir Putin. Medinski a subliniat că o întâlnire personală între cei doi lideri ar avea sens doar după ce textul unui acord va fi aprobat de ambele ţări, începând de la miniştrii de externe până la guvernele lor.

Reuters

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE