Adrian Giurgiu: ”USR suține creșterea capacității energetice a României, dar nu prin infracțiuni” Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 245 Vizualizări

Adrian Giurgiu: ”USR suține creșterea capacității energetice a României, dar nu prin infracțiuni”

USR susține dezvoltarea României și asigurarea independenței energetice, însă calea pe care PSD, PNL, UDMR și AUR doresc să o impună este total ilegală, atât din punct de vedere al legislației naționale, cât și a celei europene, a anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș.

”Suntem pentru creșterea capacității de producție din domeniul energiei”

Potrivit deputatului USR de Mureș, legea care permite finalizarea unor hidrocentrale în arii protejate, în forma adoptată, ”va duce la declanșarea unei noi proceduri de infrigment din partea Comisiei Europene și ne va aduce amenzi de zeci de milioane de euro.”

„Vreau să clarific ceva: atât eu, cât și partidul USR suntem pentru creșterea capacității de producție din domeniul energiei. Ceea ce spun PSD, PNL, UDMR și AUR despre intențiile noastre este total fals. Trebuie să demontăm acest fake news care se vehiculează zilele acestea de către coaliția toxică și un partid extremist pro-rus legat de construcția de hidrocentralele în arii protejate. Principala problemă a acestei legi este că elimină necesitatea studiului de impact asupra mediului pentru câteva hidrocentrale aflate în arii protejate. Criteriile stabilite prin lege au fost gândite în așa fel încât legea este una cu dedicație pentru apropiați ai unor partide politice. Uitați-vă la hidrocentrala de la Răstolița, care ar însemna peste 200 de milioane de euro pompați în buzunarul unei firme de casă a PSD, Romelectro, controlată prin interpuși de fostul ministru PSD Dan Ioan Popescu. Această firmă este acum în procedură de insolvență. Dacă nu reușește să se branșeze la bugetul de stat prin aceste proiecte cu hidrocentrale va intra în faliment. Interesele PSD primează față de interesele României – acelea de a crea noi capacități de producție de energie”, a explicat deputatul Adrian Giurgiu.

Conform acestuia, USR consideră că este important să înțelegem cât de mult ne costă finalizarea și punerea în funcțiune a acestor instalații, înainte de punerea în aplicare a acestei legi, iar în loc să facă acest lucru, PSD, PNL, UDMR și AUR s-au înțeles să treacă legea prin Parlament pe repede-nainte: legea a fost depusă pe 14 martie 2022, adoptată pe 22 martie și trimisă către președintele Klaus Iohannis pentru promulgare pe 30 martie.

„Rapiditatea cu care acestă lege a trecut prin Parlament, fără nici un fel de dezbatere, ar trebui să fie primul semnal de alarmă! PSD, PNL și UDMR s-au bâlbâit luni de zile să găsească soluții la criza de energie, iar măsurile compensatorii adoptate după atâta timp nu au dus la scăderea facturilor la energie ale românilor. Ajutorul dat de guvern este aproape egal cu zero. Dar legea privind aceste hidrocentrale a fost rapid adoptată. Și, nu, nici acestea nu vor duce la scăderea facturilor anul acesta. Puterea instalată a acestor hidrocentrale este de doar 0,4% din totalul național, adică mult prea puțin încât să influențeze prețul la energie și facturile românilor.

Inițial legea propunea un termen ca hidrocentralele să fie finalizate până în decembrie 2023. USR a fost de acord cu acest termen. Dar, peste noapte, PSD s-a răzgândit și l-a transformat în Decembrie 2025. Deci, nu se grăbesc, ci vor mai mulți ani pentru ca firmele de casă să se mufeze mai bine la banii românilor și unii patroni să se îmbogățească”, a precizat deputatul Adrian Giurgiu.

„USR suține că legea trebuie să se întoarcă în Parlament”

Potrivit deputatului USR de Mureș, legea are următoarele efecte: sute de milioane de euro direcționate, suplimentar, către firmele clientelare, costuri de mediu calculate dupa metode din vremurile comuniste, România va plăti amenzi de infringement pentru nerespectarea legislatiei naționale și europene în vigoare, încălcarea articolului 35 din Constituție: dreptul la mediu sănătos și trecerea în legalitate a unor infractori și imposibilitatea justiției de a-i pedepsi și recupera prejudiciu.

Totodată, deputatul Adrian Giurgiu a arătat că în contextul respectiv Consiliul economic și social, care este o instituție publică cu rol consultativ, a dat un aviz negativ acestei propuneri legislative, susținând și viziunea USR: propunerea legislativă a fost elaborată pentru a favoriza ilegalități; în expunerea de motive ”a legii” există practic o eroare întrucât o creștere a capacității instalate mult sub 1% determinată de finalizarea celor două hidrocentrale din Defileul Jiului și a celei de la Răstolița nu va influența prețul pentru consummator; ar constitui practic o legalizare retroactivă a acestor ilegalități.

„USR suține că legea trebuie să se întoarcă în Parlament, pentru a fi reexaminată, dezbătută în amănunt și corectate greșelile din actuala variantă. Considerăm că aceste hidrocentrale trebuie finalizate în mod responsabil în beneficiul românilor, dar și al mediului înconjurător”, a conchis deputatul Adrian Giurgiu.

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE