Ce se întâmplă cu piața imobiliară din județul Mureș?  Analiză Fayora Imobiliare Rezidenţial
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4220 Vizualizări

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din județul Mureș? Analiză Fayora Imobiliare

În luna mai 2022 s-au vândut la nivelul județului Mureș 1145 unități locative față de 941 unități în luna mai 2021, adică o creștere de 21,67 % conform datelor oficiale ANCPI
Contrar previziunilor și estimărilor și în pofida multiplelor dificultăți cu care se confruntă piața imobiliară, cea mai corectă analiză trebuie făcută pe baza cifrelor. Ne confruntăm însă cu situații nemaiîntâlnite până acum. Dacă în perioada pandemiei ne-am așteptat ca lucrurile să se oprească, efectul a fost invers și mulți s-au gândit să cumpere pentru a-și salva economiile.
Acum, din cauza conflictului din Ucraina, dar nu numai, riscul inflaționist este mare și mulți s-ar putea gândi că investițiile imobiliare sunt cele mai sigure și cel mai bun mod de a-și proteja banii. Decizia rațională pe termen mediu și lung va fi cea care va conta, așa cum a contat și în perioada pandemică, cumpărătorul luând decizia de a-și proteja capitalul și de a-l investi în achiziții imobiliare.
În ceea ce privește interesul marilor investitori imobiliari și al dezvoltatorilor și luând în calcul provocările cu care aceștia se confruntă (scumpiri în lanț la materia primă și materiale de construcții, criza din sectorul energetic, inflația accelerată etc.) este posibil să asistăm la o încetinire a ritmului de construcție, ceea ce ar duce la un număr de locuințe mai scăzut ce vor fi puse spre vânzare. Acest fapt va duce, paradoxal, tot la o creștere a prețului, în sensul în care cererea de pe piață va fi mai mare decât oferta de locuințe. Dar sa revenim la cifre pentru a putea avea o imagine a pieței imobiliare cât mai corectă. Analizând piața în evoluție, de la începutul războiului din Ucraina (la nivelul lunilor februarie-martie-aprilie-mai 2022) numărul unităților locative vândute la nivelul județului Mureș a fost de 4121 față de 4055 în aceeași perioadă a anului trecut 2021, adică o creștere de 1,63 %. Comparația la nivel național este și mai relevantă, dacă ne raportăm la aceeași perioadă de după începerea conflictului militar din vecinătatea granițelor noastre (februarie-martie-aprilie-mai 2022), când s-au vândut 248.617 unități locative, față de 216.380 în aceeași perioadă a anului trecut 2021, deci practic am asistat la o creștere de 14,9 %.
Dacă analizăm și evoluția prețurilor, orașul Târgu Mureș se încadrează în trendul înregistrat atât la nivel național cât și în principalele centre regionale ale țării, ca diferență anuală de preț, astfel că în primul trimestru al acestui an T1 2022 s-a ajuns la o valoare de +12,6% față de aceeași perioadă din anul trecut T1 2021, conform datelor oferite de partenerii de la Imobiliare.ro. De asemenea, pe parcursul lunii mai 2022 (conform aceleași surse) principalele centre regionale ale țării au fost caracterizate per ansamblu de o tendință de creștere a interesului pentru achiziția de proprietăți rezidențiale comparativ cu perioada martie-aprilie, avansul înregistrat final de +13 %.
Cererea pe segmentul chiriilor a înregistrat la nivelul lunii mai 2022 un avans față de luna anterioară Consolidarea cererii pentru chirii în ultima perioadă se datorează, pe de o parte, eliminării complete a restricțiilor impuse în perioada pandemiei și a reîntoarcerii angajațiilor la birou, iar pe de altă parte este posibil ca pe fondul creșterii prețului de vânzare a locuințelor, unii cumpărători nesiguri să opteze pentru varianta închirierii unei proprietăți.
În acest context, la nivelul orașului Târgu Mureș avem o presiune suplimentară a cererii, care contribuie la creșterea prețului chiriilor, și anume începerea noului an universitar și întoarcerea studenților la cursurile cu prezență fizică. Astfel că în medie, chiria lunară solicitată pentru un apartament cu o cameră având dotări standard variază între 200-250 euro, pentru cele cu două camere chiria solicitată este de 300-350 euro, iar pentru cele de trei camere suma cerută variază între 400-450 euro. Pentru apartamentele dotate lux, chiria lunară solicitată de proprietari poate crește cu până la 25 %.
Cine este Fayora Imobiliare ?
Fayora Imobiliare este o prezență activă pe piața imobiliară din Târgu Mureș și localitățile limitrofe, consolidându-și de la an la an poziția pe piață și având un număr crescut de clienți și parteneri imobiliari. Profesionalismul, seriozitatea și eficiența activității ne-au recomandat să derulăm parteneriate și proiecte imobiliare cu cei mai importanți dezvoltatori, iar pe segmentul business suntem onorați să avem parteneri și clienți, firme locale și naționale, dar și companii străine multinaționale care au ca obiectiv deschiderea de noi afaceri în Târgu Mureș. Venim în întâmpinarea clienților noștri și prin prisma parteneriatelor bancare pe care le avem (Banca Transilvania, Banca Română de Dezvoltare) și ne dorim ca toți cei care apelează la serviciile Fayora Imobiliare să fie mulțumiți, să aibă încredere în seriozitatea noastră și bineînțeles să ne recomande mai departe și altor clienți. Va învităm să ne vizitați și pe www. fayoraimobiliare.ro
Raul Truța
Manager Fayora Imobiliare

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!