Primul revizor școlar român din județul Mureș, omagiat la Casa Memorială „Avram Iancu” Cultură
  • Malina Moraru
  • 0 comentarii
  • 208 Vizualizări

Primul revizor școlar român din județul Mureș, omagiat la Casa Memorială „Avram Iancu”

Casa Memorială „Avram Iancu” din Târgu Mureș a găzduit miercuri, 13 iulie un eveniment de omagiere al celui care fost numit la 1919 cel dintâi revizor școlar român în județul Mureș, Ieronim Puia. În cadrul evenimentului, au participat, Dimitrie Poptămaș, omul de cultură și inițiatorul evenimentului, Ilarie Opriș, preotul Gigel Roată, și stră-strănepotul lui Ieronim Puia, Simion Virgil Puia, venit tocmai de la București pentru a participa la evenimentul dedicat strămoșului său. 

„Aproape de toți cei care ne-au instruit ne amintim cu plăcere ca și de anii de școală. Tuturor ne apare imaginea unor dascăli cărora le datorăm tot atât cât părinților noștri. Cu toate acestea, cuvintele de mulțumire și recunoștință pentru ei sunt atât de sporadice. Ei rămân niște anonimi, cu mici excepții, după împlinirea obligațiilor de serviciu survenit în urma retragerii din activitate ori plecarea la cele veșnice. Iată de ce eu am considerat că această inițiativă este meritorie și e cu un rezultat totodată, pentru că ceea ce a făcut este o prioritate, ceea ce a făcut Ilarie Opriș atunci când s-a gândit la reconsiderarea activității destul de târziu după anii 90, pentru a că a existat un Dandea de care ne-am ocupat și s-a preocupat și el și de această problemă și de altele, deci destul de târziu, dar i-a venit rândul și ce să vă spun decât că a fost cel care a căutat, care a răscolit materiale, cărți reviste, arhive, prieteni, înaintașii din familie. Este greu de înțeles de ce nu s-a găsit din breasla profesorilor, a educatorilor, a pedagogilor, a cercetătorilor și a istoricilor cineva să se preocupe de acest lucru. Și încă am rămas puțin singulari, dar suntem uniți și astăzi ne întâlnim și ne vom mai întâlni. Cercetarea nu s-a încheiat. De acuma urmează, aș spune eu, ceea ce trebuie să facem pentru reconsiderarea lui Ieronim Puia, pe care unii nu l-au înțeles atunci.”, a mai adăugat Dimitrie Poptămaș.

Cine a fost Ieronim Puia?

Ieronim Puia s-a născut la 17 iulie 1887 în comuna Săliștat județul Brașov. A urmat pregătirea specială pentru Școlile de Munci Industriale și Comerciale în perioada 1913-1914 la Bratislava, studiind în limbile maghiară și germană. A urmat cursul universitar organizat de Consiliul Dirigent pentru Revizori Școlari în perioada 1921-1923. În mai 1919 a fost numit primul revizor școlar român în județul Mureș, post pe care a fost definitivat la data de 3 aprilie 1920, urmând ca la 3 decembrie 1932 să fie numit revizor școlar al învățământului primar, circumscripția Mureș și Sălaj. Ieronim Puia a preluat 68 de școli de la guvernul maghiar, având misiunea de a organiza învățământul românesc în județul Mureș. Acesta s-a distins printr-o activitate extrașcolară neobosită ca dirijor de cor și fanfară, organizator de conferințe pedagogice, concerte, serbări, propagandă culturală în calitate de secretar al „Astrei”, etc. 

Totodată, Ieronim Puia a funcționat ca preot în parohia ortodoxă a comunei Sângeorgiu de Mureș.

„Este o cinste pentru mine să fiu astăzi în mijlocul dumneavoastră, datorită faptului că pentru biserica din Sângeorgiu de Mureș anul acesta este bicentenar și ne amintim de toate marile personalități care au marcat istoria comunității noastre românești ortodoxe din Sângeorgiu de Mureș și-l pomenim în special pe marele intelectual despre care astăzi se va vorbi Ieronim Puia, care a fost preotul bisericii noastre și mă bucur că iată văd roadele spiței de neam pentru că atunci când vorbim despre „Roată” nu trebuie să ne gândim doar la obiectul de tortură care a fost folosit oarecând pentru martirii neamului nostru,  ce trebuie să vă gândiți și la o mare personalitate istorică din rădăcina neamului căruia mă trag eu. Sunt stră-stră-strănepot al lui moș Ion Roată, cel cu divanul ad-hoc,  cu Unirea, cu Prima Unire, fără de care nu era posibilă Unirea cea Mare. Și Dumnezeu m-a rânduit ca să ajung pe meleagurile ardelene să le vorbesc oamenilor despre unire și despre faptul că tot ce-i bun românesc și creștinesc că nu piere”, a transmis Gigel Roată, preot al parohiei ortodoxe din Sângeorgiu de Mureș.

Mălina MORARU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE