Plata burselor pe semestrul II pune în alertă școlile și autoritățile din Târgu Mureș. Când își vor primi elevii banii? Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1988 Vizualizări

Plata burselor pe semestrul II pune în alertă școlile și autoritățile din Târgu Mureș. Când își vor primi elevii banii?

Situația burselor de merit pe Semestrul II al anului școlar 2021-2022 a stârnit nemulțumiri în rândul elevilor și părinților, pentru că doar unii dintre elevii calificați pentru burse de merit în Târgu Mureș au primit banii în conturi. De ce nu au primit bursele toți? De ce unele școli sunt pe lista norocoșilor, iar altele nu? Când vor avea banii în conturi elevii rămași fără bursă? Sunt chestiuni pe care am încercat să le lămurim la Primăria Târgu Mureș și din discuția cu conducerile școlilor.

Peste aproximativ 3 săptămâni începe un nou an școlar. Dintre cei aproximativ 3400 de elevii mureșeni care au tras tare anul trecut și au avut medii bune, răsplătite cu burse de merit (undeva între 800 și 900 de lei), și-au putut cheltui banii în vacanță doar aproximativ jumătate dintre ei. Școli precum Gimnaziul ”Romulus Guga”, Școala Gimnazială „Dr. Bernady Gyorgy”, Colegiul Unirea, au virat banii de burse la final de an școlar sau în vacanță, o parte îi au alocați, iar o altă parte nu e încă în postura să poată plăti bursele.
Încercarea de a înțelege motivele pentru care unele școli nu au primit încă banii pentru bursele de merit, ne-a plasat într-un hățiș legislativ-bugetar-administrativ-contabil, din care am reținut, în esență, că problema ar proveni de la existența unor discrepanțe între ce au transmis unitățile de învățământ către Direcția Școli din cadrul Primăriei Târgu Mureș și Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

Am sunat, de exemplu, la două unități de învățământ, Gimnaziul ”Al. Ioan Cuza” și Colegiul Național ”Al. Papiu Ilarian”, să aflăm ce nu făcut corect. Contabilii celor două șoli susțin însă că au prevăzut în buget banii pentru burse de merit încă din decembrie și că în primăvară au depus toate completările necesare/cerute pentru a avea bani de burse.

Conform Direcției Școli și Direcției Economice din cadrul Primăriei, în momentul de față se lucrează pentru clarificarea situației și efectuarea plăților în cel mai scurt timp. Un comunicat al Primăriei Târgu Mureș prezintă astfel fotografia momentului:

”Având în vedere discrepanțele sesizate între datele transmise de unitățile școlare către Inspectoratul Școlar al județului Mureș pentru fundamentarea sumelor necesare să fie alocate din bugetul de stat pe anul 2022 pentru plata burselor școlare, și situațiile transmise de aceleași unități școlare către Direcția Școli din cadrul Primăriei, vom efectua o analiza punctuală și vom decide dacă bugetul aprobat pentru plata burselor elevilor va fi suplimentat sau acesta se va redistribui între unitățile școlare.”

Cu alte cuvinte există varianta acoperirii necesarului pentru plata burselor din surplusul de bani al unor unități de învățământ, în zilele următoare, sau va fi nevoie de o rectificare bugetară, undeva în cursul lunii septembrie.

Sperăm că ițele administrative vor fi descâlcite în cel mai scurt timp, pentru ca începutul de an școlar să le aducă burse tuturor elevilor care se află pe lista merituoșilor.

Florin Marcel Sandor

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE