Home / Agricultura / „Drumul mierii” la Zilele Culturii Reghinene

„Drumul mierii” la Zilele Culturii Reghinene

Distribuie

Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin organizează în perioada 23-25 septembrie, evenimentul „Zilele Culturii Reghinene”, cu sprijinul Primăriei Reghin și al Consiliului Local. În cadrul acestuia, duminică, 25 septembrie va avea loc evenimentul „Drumul mierii”, iar participanții vor avea ocazia să-l întâlnească pe invitatul special, Grama Mihai, ultimul apicultor care mai practică vânătoarea de albine.

„Culesul mierii din natură se practica primăvara, cu scopul prinderii albinelor pentru creșterea lor domestică, numită vânătoare de albine și toamna când stupul avea cele mai mari rezerve.  Stupul sălbatic era afumat iar pentru a  captura albinele stuparul folosea o  coșniță cu miere și mentă. Bărcuitul prin uciderea stupilor sălbatici pentru  recoltarea mierii se făcea  prin introducerea unei cârpe  cu sulf și închiderea urdinișului. Nenumăratele beneficii pentru om și natură, precum şi activitatea sa riguros organizată, au condus la ideea că albina este sacră, fiind prezentă în creaţiile populare străvechi și în miturile despre crearea lumii.  Albina,  aducătoare de miere  simbolizează hărnicia,  viaţa comunitară,  regalitatea, înţelepciunea, nemurirea în multe culturi”, se precizează în descrierea evenimentului.

Astfel va fi reprodus drumul mierii prin câteva activități care reprezintă etapele calendarului apicol: prezentarea principalelor activități desfășurate de stupar pentru obținerea mierii, vizionarea filmului documentar- Vânătoarea de albine, autor Mihai Grama, demonstrații practice cu recoltarea mierii (Retezatul stupilor), prezentarea expoziției etnografice din muzeu Ocupații arhaice – Albinăritul, atelier de creație și povestiri – Albina harnică, degustarea unor sortimente  de miere.

I.M.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Reghin: Proiect pentru amenajarea Parcului Pădurea Rotundă

Distribuie Primăria Municipiului Reghin, titulara proiectului ”Amenajare – Parc Pădurea Rotundă”, anunță publicul interesat asupra …