Home / Comune / FOTO: ”Lunca Bradului în sărbătoare”

FOTO: ”Lunca Bradului în sărbătoare”

Distribuie

După o pauză cauzată de pandemie, Primăria și Consiliul Local al comunei Lunca Bradului a reluat tradiția organizării Zilei Comunei în locul deja binecunoscut,”pe rât, sus la cruce”. Sâmbătă, 17 septembrie, a venit rândul celei de a X-a edițiii, denumită sugestiv ”Lunca Bradului în sărbătoare”.

Binecuvântarea creștină a fost adusă de părintele paroh Vasile Burian, moment care a prefațat deschiderea oficială la care au onorat cu prezența oficialitățile naționale, județene și locale.

„Vă mulțumesc că ați venit în număr așa mare cu ocazia sărbătorii comunei Lunca Bradului. Din păcate vremea nu ține cu noi, dar nu e nicio problemă. E un semn de bogăție până la urmă care ne pregătește anul viitor să fie unul bogat. Mă bucur că bunul Dumnezeu a ținut cu noi și am terminat probleme cu pandemia, astfel încât să putem organiza o zi a comunei Lunca Bradului, o zi în care îi sărbătorim în primul rând pe locuitorii comunei. În acest context, vreau ca în fiecare an să nu avem parte de o zi oarecare, ci de o sărbătoare a locuitorilor din comuna noastră. Aici trebuie să ne simțim bine, trebuie să lăsăm orice orgolii de-o parte, orice ură sau dușmănie. Țelul nostru comun, al meu ca și primar și al Consiliului Local, cu care sper să mergem înainte pentru viitorul comunității noastre, este acela de a ridica comuna și a aduce locuitorilor un trai mai bun. Vă doresc să aveți o sărbătoare cât mai plăcută. Distrați-vă, viața și așa este grea și măcar în momentele astea de bucurie să vă simțiți bine. Lăsați de-o parte orice orgolii și distrați-vă!”, a precizat Alexandru Bexa, primarul comunei Lunca Bradului.

Dragoste față de folclor

La rândul său, Florin Lixandru, ministru secretar de stat în Ministerul Educației, a subliniat importanța păstrării tradițiilor, esența unor evenimente precum cel de la Lunca Bradului.

„Consider că aceste tradiții populare au rolul de a asigura puntea între generații. Obiceiurile, portul popular, folclorul sunt valori ale poporului român care ne fac unici în lume. Sunt valori care ne asigură nouă statornicia și nemurirea pe aceste meleaguri. Tocmai de aceea, consider că rolul nostru, fie că suntem cadre didactice, fie că suntem părinți, fie că suntem reprezentanți ai autorităților, este acela de a insufla tinerilor și copiilor noștri dragostea față de valorile populare autentice, dragostea față de folclor, față de tot ceea ce înseamnă tradiții populare. Numai așa putem păstra vie flacăra tradițiilor românești, flacără care ne-a menținut și ne mențin în continuare suverani pe acest tărâm de vis numit România”, a precizat Florin Lixandru.

Apel la unitate

La rândul său, Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a cerut locuitorilor comunei Lunca Bradului să fie alături de primarul Alexandru Bexa în realizarea proiectelor de dezvoltare. „An de an vin la această manifestare frumoasă, Ziua Comunei. Sunt bucuroasă că Lunca Bradului face parte din comunele de pe Valea Mureșului care se dezvoltă, cu o bună reputație la nivel de județ. Am venit împreună cu mai marii județului să arătăm și să-i spunem domnului primar Alexandru Bexa că suntem alături de dumnealui. În urmă cu 2 ani de zile a venit la conducerea comunei ca și primar cu un suflu tânăr, dornic să facă treabă, să ducă mai departe proiectele și să înființeze proiecte noi. Astăzi este nevoie ca domnia sa să fie sprijinit de noi, de conducerea județului, de colegii primari, de oficialitățile județene astfel încât să poată realiza investițiile și obiectivele de care Lunca Bradului are nevoie. Lunca Bradului trebuie să se dezvolte, trebuie să își continue investițiile, numai așa viața și civilizația va pătrunde mai mult în această comună. Consilierii locali, întreaga comunitate trebuie să îl susțină, așa cum și eu la Deda, de cinci mandate sunt susținută de cetățenii comunei și de către Consiliul Local. La toate acestea, dacă se adaugă și sprijinul mai marilor noștri de la București și Târgu Mureș, nu pot decât să am convingerea că domnul primar va face treabă”, a spus Lucreția Cadar.

Laude frumuseții comunei și hărniciei primarului în funcție au fost aduse și de Dumitrița Gliga, deputat PSD, președinte interimar al PSD Mureș. „De fiecare dată când trec prin Defileul Mureșului Superior mă gândesc că oamenii care locuiesc aici se pot simți cu adevărat binecuvântați. Cred că dacă s-ar face un top al celor mai frumoase peisaje pe care le oferă județul Mureș, Lunca Bradului, prin spectacolul naturii pe care-l oferă ar fi pe primele locuri. Toată această binecuvântare trebuie până la urmă să fie și valorificată. Prin strădania domnului primar, pe care îl felicit, a reușit să facă toate demersurile pentru ca Lunca Bradului să obțină statutul de stațiune turistică de interes local. Practic se va putea dezvolta turismul în comună, se vor putea obține finanțări mult mai ușor, iar investitorii vor veni mult mai ușor în Lunca Bradului. Astfel, și partea economică va crește aici la Lunca Bradului. În ce privește situația specială pe care o are comuna Lunca Bradului la nivel de județ, fără să critic, aș vrea să spun că atâta vreme cât la nivel de Primărie și Consiliul Local nu se dă dovadă de unitate și nu există colaborare, singurii care pierd în final sunt tot locuitorii comunei”, a precizat Dumitrița Gliga.

Program artistic pentru toate gusturile

Programul sărbătorii comunei Lunca Bradului a fost întregit de un program artistic care a reunit pe scenă atât artiști și ansambluri locale cât și invitați speciali, soliști și formații de muzică popular și rock extrem de îndrăgite de publicul larg.

Pe scenă au urcat cele trei grupe de dansatori din cadrul Ansamblului ”Brădulețul” din Lunca Bradului, soliștii Andrei Istvan, Denisa Alungulesei, Sorina Gabor, Ilinca Fărcaș, Dalia Fendrihan, Serena Frîncu, Casiana Pascu, Andreea Petruț, alături de invitații speciali, Ansamblul ”Rapsodia Călimanilor” din Toplița, Cristian Pomohaci. Sărbătoarea s-a încheiat cu recitalul susținut de Paul Ciuci și trupa Compact.

Ca și concluzie, sărbătoarea comunei Lunca Bradului, deși stropită din belșug de ploaie, a adunat numeroși localnici dornici să petreacă de o zi pe cinste în compania celor dragi, a cântecului și jocului. Drept răsplată, au primit din partea organizatorilor o porție de mâncare gătită tradițional la fața locului. Dacă mai punem la socoteală că a avut loc inclusiv o lansare se revistă, respectiv numărul pe septembrie 2022 din publicația ”La poale de Călimani”, coordonată de Rusalina Pretruț, putem spune că sâmbătă, 17 septembrie, a fost într-adevăr o zi de sărbătoare pentru locuitorii comunei Lunca Bradului.

Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.