VIDEO, FOTO: ”Sărbătoarea Mărului”, tradiție respectată la Batoș Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 794 Vizualizări

VIDEO, FOTO: ”Sărbătoarea Mărului”, tradiție respectată la Batoș

Tradiția începutului de octombrie aduce în centrul atenției tradiționala sărbătoare a Mărului de Batoș, eveniment născut în urmă cu două decenii la inițiativa fostului primar Mușat Rășcanu. Tradiția a fost și în acest an respectată, Primăria și Consiliul Local al comunei Batoș împreună cu Grupul Producătorilor și Fermierilor din Batoș organizând la finele săptămânii trecute, 1-2 octombrie 2022, ediția cu numărul XIX a tradiționalei manifestări ”Sărbătoarea Mărului”.

Prima zi a sărbătorii, a fost dedicată activităților sportive, la loc de cinste fiind ”Cupa Mărul de aur”, dar și alte momente de relaxare pentru cei tineri, momente de kangoo jumps sau o proiecție de film în aer liber. Ziua de duminică a fost cea mai plină, atât în ce privește programul artistic, dar mai ales oferta producătorilor locali, una extrem de bogată, dacă e să ne referim la mere, struguri, oțet, miere, legume și lista ar putea continua mult și bine.

„După o pauză de doi ani cauzată de pandemie reușim să ne reîntâlnim la o nouă ediție a ”Sărbătorii Mărului” într-un an greu pentru agricultură, pentru agricultori în mod special. Spun greu pentru că am întâmpinat o problemă mare cauzată de seceta din acest an, o secetă lungă și devreme instalată. Cu toate astea, iată că Dumnezeu s-a îndurat de noi, ne-a dat ploaie, astfel că parțial s-au făcut de toate, mere, fructe, porumb, legume, nutreț pentru animale, s-au făcut de toate. Nu ca în alți ani, dar îndeajuns încât să avem motiv pentru a organiza această sărbătoare, să avem motiv să-i cinstim pe aceea care trudesc pe ogoare, să cinstim munca și producția lor. Până la urmă trebuie să cinstim pe acești fermieri și întreaga comunitate. Dumnealor sunt aceia care trudesc și pe lângă faptul că-și asigură cele necesare traiului gospodăriei proprii, aprovizionează și mare parte din zona noastră, din municipiul Reghin, din întreg județul. Până la urmă ne-am străduit că și această ediție să fie una reușită și îmi doresc ca astăzi cu toții să fi uitat de necazuri și de greutăți și s-au bucurat cu adevărat de o zi de sărbătoare”, a precizat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

Oficialități prezente

Printre oficialitățile prezente la Sărbătorarea Mărului de la Batoș s-au numărat Dumitrița Gliga, deputat PSD, președinte interimar al PSD Mureș, Kolcsár Károly, deputat UDMR, alături de Florin Pălășan, subprefectul județului Mureș, Ovidiu Georgescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Săvâșcă, director executiv APIA Mureș, Ileana Gușatu, director executiv al Direcției pentru Agricultură Mureș și prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, inspector școlar general. Pe scenă au mai urcat primarii comunelor Suseni, Mircea Mariș, Râciu, Ciprian Belean, Fărăgău, Ioan Milășan, Monor, Ioan Cira, președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, și consilierii județeni Constantin Pogăcean, Alexandru Lup, Ovidiu Ilieș și Ovidiu Dancu. Ultimul, dar nu cel de pe urmă, a fost Mușat Rășcanu, fost primar al comunei Batoș, cel care în urmă cu două decenii organiza prima ediție a Sărbătorii Mărului la Batoș.

Recunoștință ”cuplurilor de aur”

Un moment special a fost cel al premierii cuplurilor care în acest an serbează 50 de ani de căsnicie. Au primit respectul cuvenit familiile Bîta Aurel şi Ileana, Cîmpean Ioan şi Silvia, Fiko Stefan şi Elisabeta, Karacson Petru şi Elisabeta, Horvath Karoly şi Ana, Cotoi Virgil şi Ileana.

„Cu ocazia Zilei Persoanelor Vârstnice țin ca pe toți care faceți parte din această categorie să vă felicit. Am să vă spun atât: La Mulți Ani, să vă dea Dumnezeu sănătate, peste jumătate de secol împreună este un eveniment special în viața fiecărui cuplu și ați trăit și la bine și la rău, aproape o viață de om și este în același timp un prilej deosebit de emoționant pentru mine, ca primar al comunei în care trăiți. Să vă felicit și să vă urez să petreceți mulți ani fericiți și de aici înainte într-o frumoasă toamnă a vieții și a iubirii dumneavoastră”, a precizat primarul Dumitru Dinu Cotoi.

Premierea elevilor de 10

După inimoșii veterani a venit rândul tinerilor talentați să fie premiați, respectiv elevii de 10 din comuna Batoș. „Pe lângă mere, pe lângă multe bunătăți, pe lângă persoane vârstnice deosebite și minunate, avem și copii de viitor în comuna Batoș”, a spus Dumitru Dinu Cotoi, după care i-a poftit în scenă pe Illes Denis-Patrick, Nicoleta-Alexandra Ceontea, Valeriu-Marian Bîta, Maria-Ioana Suceava, Ungvari Monica-Andreea răsplătiți cu o diplomă și un premiu în valoare de 1.000 de lei.

„Pe lângă activitățile deosebite în agricultură pe care comuna Batoș le dezvoltă, se pare că și educația, prin rezultatele elevilor de aici este la una la un nivel înalt. Felicit în primul rând toți colegii mei profesori, cadre didactice din comuna Batoș pentru că rezultatele acestor elevi se datorează și muncii dedicate ale cadrelor didactice”, a precizat prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan.

Artiști și invitați speciali

Programul artistic al Sărbătorii Mărului a fost deschis de către grupul folcloric ”Plaiurile Luțului”, urmat de ansamblurile ”Dedrețeana”, ”Dăscălițele”, ”Rosenkrantz”, ”Jarom”, ”Toaca Văii Gurghiului”, completați de soliștii Karina Gottfert, Viorica Sfârâiac, Maria Suciu, Narcisa Suciu, Veronica Pop, Ghizela Ianko, Bianca Pop.

Programul a mai cuprins un moment de kangoo Jumos susținut de Kangoo Club Reghin, și recitalurile susținute de Mario Cotoi și Contrast Live Band.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE