”Aromele Terrei”, carte despre gustul călătoriei Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 357 Vizualizări

”Aromele Terrei”, carte despre gustul călătoriei

O carte despre arta călătoriilor, despre arta bunătăților pe care le punem în farfurie a fost lansată miercuri, 12 octombrie, la Hotel Grand din Târgu Mureș. Au participat oameni de seamă bucuroși să fie alături de cei care au venit cu această idee și au transformat-o apoi în realitate. Au participat oameni curioși să afle despre „Aromele Terrei” și despre ce ascunde cartea în paginile sale. Au participat oameni dornici să împărtășească experiențe asemănătoare și să afle unde mai pot călători și ce mai pot degusta…

Trei oameni care au pus o carte la cale

În debutul evenimentului, conf. dr. ing. Tripon Avram, președinte al Asociației Club „Și noi putem reuși”, a adresat cuvinte înduioșătoare despre carte, despre cei ce o citesc și nu în ultimul rând, i-a prezentat pe scurt pe cei trei care au pus la cale înălțarea în lume a acestei cărți.

„Când am văzut cartea, pornind chiar de la titlu, m-am gândit cât e de extraordinară! Pentru că aromele sunt și la nivel fizic, la nivel mental, spiritual… Am avut bucuria să constat că o mulțime de arome sunt și în carte, nu numai în copertă. Coperta este deosebită, dar și conținutul este la fel. Viața mi-a oferit ocazia să-i cunosc pe toți cei trei care figurează pe copertă, pe Ștefan Runcan, pe Horea Remus Epure și pe Doru Costa. Și cum se zice că omul după fapte se cunoaște, la acești trei prieteni am văzut multe fapte. E o bucurie că în societatea noastră se întâmplă lucruri semnificative, că evoluăm frumos. Să privim din perspectiva aceasta, să vedem roadele, aromele plăcute întotdeauna”, a punctat Tripon Avram, după care a făcut scurte prezentări despre cei trei minunați care au dat naștere cărții.

O recenzie a cărții și alte povești dintr-o viață plină cu de toate, le-a împărtășit celor prezenți, președintele Fundației „Vasile Netea”, Dimitrie Poptamaș. Fostul director al Bibliotecii Județene Mureș, căruia i-au trecut prin mână foarte multe cărți inedite a specificat despre cartea lansată: „Trebuie să vă spun cu toată sinceritatea că eu n-am văzut această carte până azi dimineață. Pentru mine a fost o surpriză nemaipomenită, o surpriză deosebit de plăcută! De ce? Pentru că purtând atâtea cărți în mâini, eu nu am găsit o carte asemănătoare… Cunoșteam cărțile de călătorie ale lui Ioan Grigorescu, și-n America și-n toată Europa, deosebit de frumoase. Dar după ce am studiat lucrarea domnului Petru Runcan am zis că lucrarea domniei sale este una deosebită. Este felul domniei sale de a împleti profesia la care a ținut foarte mult, cu zborul și cu popasul pe care l-a avut în atâtea țări. Din toate acestea, și-a pus amprenta omul care a iubit extraordinar de mult profesia”.

Peste 35 de țări vizitate

„Eu o să-mi permit să fac doar o scurtă precizare despre această carte de 270 de pagini, cu ilustrații și cu foarte multe elemente legate de prezentarea grafică pe care Horea le-a făcut la fiecare din aceste țări pe care le-am cuprins în lucrare. Deci, cartea este realizată de editura Hertzog, care în pasajul de la Mureș Mall își are sediul și de acolo cartea poate să fie și cumpărată. Aceasta a fost tipărită în Polonia, nu pentru că nu suntem patrioți, ci pentru că raportul calitate – preț a fost mult mai bun decât în altă parte. Intenția de a scrie cartea a pornit în urma întâlnirilor pe care le aveam aici la Grand, la restaurant. Aici, un grup de prieteni, oameni de afaceri, reprezentanți ai unor instituții publice locale, ne întâlneam joia seara și puneam țara la cale, iar Doru Costa, care era chef bucătar, ne aducea de fiecare dată un alt fel de mâncare. Deci ideea se datorează acestor întâlniri și faptului că în activitatea pe care am profesat-o în aviație civilă, am avut plăcerea să vizitez mai mult de 35 de țări, pe care le-am și cuprins în această lucrare”, a povestit Runcan Petru Ștefan, fost director al Aeroportului Internațional „Transilvania” din Târgu Mureș și autor al cărții „Aromele Terrei”.

Un rol important în carte îl ocupă și arta grafică de care s-a ocupat Horea Remus Epure, care a susținut de-a lungul activității sale profesionale peste 150 de expoziții în România și 10 expoziții peste granițe. Acesta a precizat: „Eu am adus aici vreo 50-60 de lucrări. Materialul complet conține 400 de lucrări. Eu doresc să fac în continuare cu domnul Runcan și cu cei de la Grand, prima galerie de artă a orașului Târgu Mureș, pentru cei care doresc să achiziționeze lucrări de artă și de valoare, patrimoniale…  Ce vedeți este ceea ce este, iar eu vă invit să admirați expoziția!”.

Și pentru că muzica este cea care apropie oamenii, dar și cea care e capabilă să-i poarte cât mai departe, în locuri nevăzute și necunoscute, în finalul evenimentului, cvartetul muzical „Bhoemia”, a umplut sufletele celor prezenți cu visare și zbor spre orice loc și-ar fi dorit. Și după călătorii pe note muzicale prin Napoli, pe străzile Parisului, în Buenos Aires cu ritmuri latino, seara s-a terminat cu un pahar de șampanie și amintiri din experiențele de călătorie.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE