Proiecte finanțate prin PNRR pentru comuna Deda Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

Proiecte finanțate prin PNRR pentru comuna Deda

Comuna Deda este pe cale să bifeze cu succes alte două proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Primul proiect are în vedere construirea unei piste de biciclete pe Valea Bistrei pe o distanță de 2 kilometri.

„La începutul lunii octombrie, primăria comunei Deda a depus cereri de finanțare pentru încă două proiecte care sunt de interes pentru comunitatea noastră. Primul proiect se referă la realizarea unei piste de biciclete de doi kilometrii pe Valea Bistrei, de la kilometrul 5 la kilometrul 7, cu o valoare de 200.000 de lei. Cererea de finanțare a fost depusă online pe Programul Național de Reziliență și Redresare la Guvernul României. Numărul de înregistrare a fost 13, fapt care ne asigură practic finanțarea pentru realizarea acestei investiții care, credem că se va realiza cu prioritate prin acest program. Acest număr 13 după cum vă spuneam, ne asigură realizarea acestei investiții și totodată finanțarea din banii veniți pe PNRR”, ne-a declarat Lucreția Cadar, primarul comunei Deda.

De la păstrăvărie la Izvorul Donca

Potrivit edilului șef al comunei Deda, pista de biciclete va fi pe o distanță de doi kilometri, pe Valea Bistrei, pe drumul forestier Bistra-Cofu, proprietatea comunei Deda, de la kilometrul 5, asta însemnând păstrăvăria de pe Valea Bistrei, până la kilometrul 7, în zona Izvorului Donca. Pistă de biciclete va fi construită alături de drum, între drumul Bistra vale-Cofu și pârâul care vine de pe frumoasa vale a Bistrei. „Această pistă va veni și în sprijinul proiectului nostru privind stațiunea turistică de interes local pentru zona Văii Bistrei, proiect pentru care ne luptăm în continuare să-l putem realiza. Este un proiect frumos, dat fiind faptul că zona Văii Bistrei este una foarte circulată, sunt foarte mulți turiști care vizitează zona noastră, dar și pentru cei care fac doar o plimbare la pas pe Valea Bistrei. Va fi realizat acest proiect cu siguranță în cei 2 ani. Știm cu toții că acest program este prioritar, au rămas ceva bani din sumele repartizate pentru comune, iar acești bani s-au pus la dispoziția unitățile administrativ-teritoriale, principiul după care s-a mers a fost primul venit, primul servit. Am insistat foarte mult pe depunerea cu prioritate a acestui proiect. Astfel, în primele 15 minute am reușit să ne clasăm pe locul 13 cu această pistă de biciclete, respectiv locul 75 pentru un proiect pentru Centrul Medico-Social din Deda”, a precizat Lucreția Cadar.

Extinderea și modernizarea Centrului Medico-Social

A doua cerere de finanțare depusă are în vedere extinderea și modernizarea Centrului Medico-Social din Deda, proiect în valoare de aprox. 7.000.000 de lei. „Centrul Medico-Social care funcționează în comuna Deda este în subordinea Primăriei și Consiliului Local al comunei Deda. În acest moment avem un proiect care se derulează cu finanțare prin Ministerul Muncii în valoare de de 600.000 de lei care are în vedere dotările interioare și asigurarea eficienței energetice a clădirii, atât cu panouri solare cât și cu panouri fotovoltaice. În ce privește cererea de finanțare depusă pentru extinderea și modernizarea Centrului Medico-Social, ea vine în completarea și punerea la punct a acestui centru din Deda care în acest moment funcționează cu 40 de locuri. În perspectivă, gândim să asigurăm un total cel puțin 60-65 de locuri, modernizarea și asigurarea eficienței energetice însemnând mărirea numărului de locuri și de asemenea funcționarea centrului în condiții optime. Sunt oameni nevoiași care, prin acest centru au un loc unde să-și poată găsi un loc în care să fie tratați, să fie cazați și să fie îngrijiți corespunzător vârstei și problemelor de sănătate pe care le au. Credem că vom prinde finanțare pentru ambele proiecte, sunt sigură de acest lucru. Niciodată, în calitate de primar al comunei nu m-am oprit din a întocmi și depune proiecte pentru ca să asigurăm tot ceea ce este necesar pentru locuitorii comunei pe care o reprezint”, a spus primarul Lucreția Cadar.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE