Berlinul atenționează Serbia Stiri din vecinatatea Romaniei
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 103 Vizualizări

Berlinul atenționează Serbia

Berlinul a atenţionat Serbia în legătură cu relaţiile ei strânse cu Rusia, relaţii ce ar putea complica apropierea sa de Uniunea Europeană (UE), a anunţat o sursă guvernamentală germană.
Cu două zile înainte de un summit ce va avea loc la Berlin şi care este menit să consolideze cooperarea dintre UE şi cele şase ţări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Serbia), această sursă germană, citată de agenţia de presă fără a-i dezvălui identitatea, a evocat „luminile şi umbrele” cazului sârb.
„Relaţiile Serbiei cu Rusia aparţin în mod cert părţii de umbră”, a spus sursa. Aceasta a citat acordul semnat la sfârşit de septembrie de ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov şi de omologul lui sârb de la acea dată Nikola Selakovic cu privire la continuarea consultărilor dintre cele două ministere în următorii doi ani.
„Am fost surprinşi şi dezamăgiţi”, a recunoscut sursa germană.
Chiar dacă Serbia a condamnat la ONU invazia Rusiei în Ucraina, ea a refuzat să se ralieze sancţiunilor europene împotriva Moscovei.
Cu toate acestea, Berlinul „are impresia că discuţia intensivă cu preşedintele (Aleksandar) Vucic este utilă”. „Acesta este un politician experimentat care poate analiza şi care analizează implicaţiile războiului rus împotriva Ucrainei”, potrivit sursei guvernamentale germane.
„Dacă el alege să urmeze calea în direcţia Europei, el va avea sprijinul UE şi al guvernului german. Dacă el alege o altă cale, atunci vor exista, dimpotrivă, consecinţe”, a subliniat această sursă.
Belgradul şi-a înaintat candidatura de aderare la UE pe 23 decembrie 2009, iar statutul de candidat la aderare i-a fost acordat în martie 2012. Negocierile pentru aderare au fost demarate în 2013.
În timpul summitului la care vor participa şefii de guvern ai celor şase ţări din Balcanii de Vest, preşedinta Comisiei europene, preşedintele Consiliului European şi cancelarul federal german, urmează să fie semnate trei acorduri privind regiunea: cu privire la recunoaşterea reciprocă a actelor de identitate, a diplomelor universitare şi a celor profesionale.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE