ÎPS Irineu, elogiu Regilor României Mari Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 163 Vizualizări

ÎPS Irineu, elogiu Regilor României Mari

Casa de Cultură „Mihai Eminescu” din municipiul Târgu Mureș a găzduit joi, 3 noiembrie, conferința pastoral-misionară de toamnă. Conferința a fost prezidată de către Părintele Arhiepiscop Irineu și s-a adresat preoților din cele cinci protopopiate ale județului Mureș. Înclus în seria de evenimente menite să marcheze ”Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, conferința s-a desfășurat sub genericul „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele pentru dobândirea liniștii sufletești într-o lume tumultoasă”. „În contextul festivităților dedicate Anului Centenar al Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria (1922-2022), conferința preoțească din acest an a avut un caracter solemn, fiind evocate, totodată, și chipurile luminoase ale primilor suverani ai României întregite”, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Alba iulia citați de www.reintregirea.

Potrivit acestora, întrunirea a debutat cu slujba de Te-Deum, oficiată la biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala Mare din Târgu-Mureș de către un sobor de clerici, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, iar lucrările conferinței au avut loc la Casa de Cultură „Mihai Eminescu”. În cadrul conferinței, părintele Marius Filip, preot al parohiei Bobohalma, protopopiatul Târnăveni, a susținut prelegerea cu tema „Sfinții isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț – modele pentru dobândirea liniștii sufletești într-o lume tumultoasă”.

Elogiu adus Regalității

În prelegerea sa, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a vorbit despre credința Regilor României Mari și despre atașamentul lor față de valorile Bisericii strămoșești, în contextul Anului Centenar al Încoronării.

„Atât Regele Ferdinand, cât şi Regina Maria, în tinereţea lor, au primit o aleasă educaţie religioasă şi morală. În familiile lor, au fost deprinşi cu rugăciunea şi cu citirea Sfintei Scripturi. Ajunşi, mai târziu, în spaţiul românesc, ei au îndrăgit Ortodoxia noastră cu tradiţiile ei şi mănăstirile noastre cu patrimoniul lor sacru. Mereu au pus la prezidiul guvernării, chipurile voievozilor români, încât, urmând pilda acestora. Suveranii noştri au sprijinit admirabil Biserica străbună. Când războiul cumplit s-a abătut peste ţara noastră, ceea ce a menţinut curajul şi a sporit puterea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a fost legătura lor strânsă cu Dumnezeu. Din conduita şi vorbele lor reiese clar conştiinţa dependenţei lor de Atotputernicul Creator, fără Care nu putem face nimic. Aşezându-se umili sub aripile Providenţei divine, Suveranii noştri au putut să acţioneze ca protagonişti de forţă în zămislirea evenimentului epocal din viaţa românilor: Marea Unire din 1918”, au fost cuvintele adresate celor prezenți de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu. Evenimentul a fost încununat de un recital de muzică clasică susținut de elevii Liceului Vocațional de Artă din Târgu-Mureș.

Sursă foto: www.reintregirea.ro

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE