<strong>240 de ani de învățământ românesc sărbătoriți la Reghin</strong> Reghin
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 260 Vizualizări

240 de ani de învățământ românesc sărbătoriți la Reghin

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a poposit duminică, 27 noiembrie în parohia „Sfânta Treime” din Reghin. Cu acest prilej, ÎPS Irineu a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în cadrul căreia diaconul Raul Pop a fost hirotonit preot pe seama Altarului bisericii Mănăstirii Socolul de Câmpie, protopopiatul Reghin.

După oficierea Sfintei Liturghii, înaltul oaspete a asistat la lansarea volumului „Istoria nescrisă în cărți este scrisă în cimitire. Personalități marcante din centrul Transilvaniei care își dorm somnul de veci în cimitirul Bisericii Ortodoxe Române «Sfânta Treime» – Reghin, jud. Mureș”.  Lucrarea semnată de  părintele Dumitru Gherman, părintele paroh Dimitrie Gherman și jurnalistul Mihai-Robert Matei reprezintă rodul proiectului cu același nume, desfășurat de către Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Filiala Reghin, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului (SGG), Serviciului de Dezvoltare Comunitară, Primăria Municipiului Reghin, Consiliul Județean Mureș, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei, Protopopiatul Ortodox Reghin și Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Reghin.

La eveniment au luat parte personalități ale culturii mureșene care au rostit alocuțiuni despre istoria locală și despre personalitățile Reghinului, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, director al Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș, prof. univ. dr. emerit Ioan Sabău Pop, membru al Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României, prof. univ. dr. Liviu Boar, cadru didactic la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș și director al Arhivelor Naționale – Filiala Târgu-Mureș Simion Bui, profesor de istorie la Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Nicolae Băciuț, director al Direcției Județene pentru Cultură, precum și oficialități județene și naționale, Mara Togănel, prefectul județului Mureș și Dumitrița Gliga, deputat PSD.

„Proiectul a fost realizat în decursul anului 2021, proclamat în Patriarhia Română drept ”Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”. Opera, prefațată de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, cuprinde 444 de pagini și este structurată pe șase capitole. În primele cinci secțiuni ne sunt prezentate istoricul bisericii „Sfânta Treime”, șirul preoților parohi, istoricul și evoluția primei școli românești din Reghin, fundațiile și asociațiile care au funcționat în cadrul parohiei și, nu în ultimul rând, biografiile celor mai importante personalități care înmormântate în cimitirul bisericii „Sfânta Treime”. Ultimul capitol, cel de-al VI-lea, ilustrează, prin intermediul a peste 70 de fotografii, rezultatul lucrărilor de restaurare şi conservare a mormintelor din proximitatea bisericii”, informează www.reintregirea.ro

Momentul de sărbătoare a fost încununat de binecuvântarea plachetei aniversare care atestă cei 240 de ani de învățământ românesc în municipiul Reghin. Placheta a fost așezată pe fațada clădirii Așezământul social „Casa Maria II” din Reghin, binecuvântată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu

„Astăzi am așezat pe locul unde a fost prima școala românească din Reghin această plachetă comemorativă binecuvântată de Înaltpreasfințitul Parinte Arhiepiscop Irineu. Astăzi s-au împlinit multe osteneli cu ajutorul lui Dumnezeu!”, a precizat părintele Dimitrie Gherman.

Sursă foto: www.reintregirea.ro

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE