Diversitate de proiecte, la Sântana de Mureș Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1198 Vizualizări

Diversitate de proiecte, la Sântana de Mureș

Sântana de Mureș este o comună din județul Mureș, alcătuită din următoarele sate aparținătoare: Sântana de Mureș, care este și reședința, Curteni, Chinari și Bărdești. Comuna este administrată de Dumitru Moldovan, care a candidat independent în 2020 și reușit să câștige pentru a doua oară mandatul de primar al comunei.

Într-un interviu oferit cotidianului Zi de Zi, primarulul comunei Sântana de Mureș a oferit informații utile cu privire la propiectele realizate în anul 2022, dar a vorbit și despre unele obiective ce să află pe agenda sa de primar în viitorul an.

Proiecte de la A la Z

„Cu proiectele pe PNRR avem „Reabilitare termică a blocului din centrul satului”. Avem pe Fondul de Mediu, „Reabilitare termică și creșterea eficienței energetice” la sediul Primăriei. Tot pe PNRR acuma mai scoatem ultimele avize pentru „Lărgire asfaltare poduri, podețe, șanțuri, strada principală de la Sântana până la Chinari, DC 146”. Pe Anghel Saligny avem proiectul „Extindere rețea de canalizare cartierul Horgoșa și împrejurimile”. Mai lucrăm, din nou pe alt sistem de PNRR, care se referă la aglomerările urbane, acestea pot să fie doar pentru localitatea Sântana și Curteni. Pregătim hotărâre de Consiliu, pregătim eliberarea certificatului de urbanism și a devizului de lucrări pentru altă lucrare care se va desfășura și sper să reușim să dezvoltăm înainte la Anghel Saligny, pentru că se referă la schimbarea sistemului de canalizare pe strada principală, de la intrare în Sântana, până la fostul CAP. Încercăm să mai asfaltăm vreo două-trei străzi pe banii noștri, pentru că bani pentru asfaltare se vor obține din fonduri europene tot mai greu. Căminul cultural este pe același proiect cu Primăria. Ni s-a aprobat și o creșă medie în comuna Sântana de Mureș, suntem cu ea la faza în care scoatem certificatul de urbanism. Școala este pe drumul cel bun, 90-92% este gata, copiii sunt în școală. Se lucrează la toalete, centrala termică funcționează, vrem să facem o împrejmuire, un gard”, a enumerat Dumitru Moldovan câteva dintre realizările anului 2022.

Achiziții și planuri pentru 2023

„Am achiziționat un tractor pe bani europeni, suntem în discuții și dorim să aducem lângă tractor utilajele necesare pentru a ne putea autogospodări. Am luat un tocător de crengi, urmează să ne luăm o remorcă, tot anul acesta am cumpărat un excavator. Mai ne trebuie un braț de curățat marginea drumului. Dorim să luăm și o pompă care se poate atașa la tractor, pentru că satul este așezat într-o vale în care nu circulă apa și dacă în caz de inundații se blochează șanțurile, o să avem nevoie de ea. Pentru că avem tractoare, va trebui să ne gândim și la o hală în care să ne punem aceste tractoare”, a precizat primarul comunei Sântana de Mureș.

Tot acesta ne-a mai împărtășit și principalele țeluri pentru anul viitor: „În primul rând, vreau să fac legătura între Sântana și Târgu Mureș. Chiar mâine (miercuri, 21 decembrie – n.r.) în ședința de Consiliu o să vină domnul primar Soós (Soós Zoltán, primarul municipiului Târgu Mureș – n.a.) să-și susțină punctul de vedere referitor la pod și partea care intră prin Sântana. Noi din discuțiile cu consilierii se pare că vom ajunge la o înțelegere, pentru că am ajuns la concluzia că nu putem tot să cerem, mai trebuie să dăm și noi ceva și va trebui să facem un compromis. Asfaltarea trebuie făcută pentru că ne aglomerăm continuu, dar la stadiu la care mă aflu mai am încă vreo două-trei expertize de suprapuneri cu proprietățile și atunci, până nu le punem la punct nu o să putem face nimic. Trebuie făcut proiectul, apoi SF-ul, proiectarea și licitația, pentru că sunt trei străzi. De exemplu pentru cei din Curteni am o obligație referitor la strada Viilor, care așteaptă de vreo 10 ani. Avem început un proiect, am avut cinci străzi, patru am asfaltat, la una am avut o problemă, pentru că nu era introdusă canalizarea și apa. Am așteptat, suntem la faza în care aștept proiectul să pot să-l dau la executant și să vedem dacă se încadrează cu achiziția directă”.

Marea lucrare și problemele cu apa

Dumitru Moldovan a mai povestit, de asemenea, și despre proiecte mai mari ce se află în derulare sau sunt propuse pentru comună.

„Marea lucrare care e în curs de desfășurare în comuna Sântana de Mureș este cadastrarea generală. Suntem într-un proiect gratuit, am început, am lucrat anul acesta pe el, dar din ce am văzut sunt foarte multe greșeli. Vom insista la persoanele care care sunt proprietari, pentru că e vorba despre vreo 20 de mii de parcele care vor trebui verificate. Am început decolmatarea pârâului anul trecut, anul acesta dacă îngheață, din discuțiile cu cei de la Apele Române, ne-au promis că vor intra cu utilajul și vor continua lucrarea. Pentru că întotdeauna în luna august sunt probleme cu apa, n-am știut, m-am documentat și am aflat că sistemul nostru de aprovizionare cu apă este subdimensionat, pentru că a fost făcut la nivelul anului 2002-2003, numărul de abonați acum fiind de cel puțin 3-4 ori mai mare. Am cumpărat un teren cu 60 de euro/ metru pătrat pentru a ne instala o stație de pompare și acum așteptăm ca firma de consultanță să ne facă proiectul”, a specificat primarul Dumitru Moldovan.

Despre investitori și urări de bine

Un plus pentru comuna Sântana de Mureș sunt firmele care aduc noi investiții. Primarul a vorbit cu mândrie despre acestea: „A apărut, chiar la intrare în sat se află, o firmă nouă, care vinde tot ce e cuprins în domeniul agriculturii: erbicide, pesticide, îngrășăminte, răsaduri. În loc la vechea firmă Imatex de la noi din comună a venit Vrancart, care a venit de la Ungheni, s-au extins și au venit aici. Acum, pe 4 ianuarie va fi dezbatere publică pentru un PUZ, să se deschidă un Profi, în zona fostului CAP. Și ar mai fi, dar asta nu este așa bătut în cuie, în zona Horgoșa s-a prezentat o firmă care vrea să cumpere 8 hectare de teren și vrea să dezvolte o zonă rezidențială, plus tot ceea ce trebuie lângă ea”.

În final, primarul Dumitru Moldovan le-a urat cetățenilor din comuna Sântana de Mureș, următoarele: „Le doresc tuturor să fie sănătoși și să aibă încredere că cineva aici se gândește la ei, chiar dacă nu putem să le realizăm pe toate, suntem aici tocmai să punem la punct comuna. Să fie convinși că anul viitor toate problemele lor o să fie dezbătute, nu înseamnă că vor fi și rezolvate, dar ne aplecăm la fiecare plângere și cerere în parte și în limita posibilităților, o să-i ajutăm pe fiecare în parte”.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE