Investiția continuă în oameni în Grupul IRUM-MAVIPROD Business
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1263 Vizualizări

Investiția continuă în oameni în Grupul IRUM-MAVIPROD

Grupul de firme IRUM – MAVI a ajuns la un punct din istoria sa în care patronatul lucrează proactiv la un proiect stabil pe termen lung. “Esența proiectului este una foarte simplă, vrem să demonstrăm că și noi ca popor, ca țară, putem avea un brand, un produs de calitate făcut de noi aici, în țară”, subliniază Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al grupului. Una dintre componentele care vor determina reușita proiectului o reprezintă resursa umană. Familia Oltean a investit enorm în echipa de manageri și în angajați, reușind chiar să aducă din străinătate acasă specialiști cu experiență bogată în departamentele pe care le coordonează astăzi.

Grupul de firme IRUM – MAVIPROD se află într-un punct al istoriei sale în care patronatul – familia Oltean – soții Violeta și Mircea și fiul Andrei – lucrează alături de echipele lor la consolidarea afacerilor. 

“Business-urile noastre au ajuns la un anumit nivel la care ne trebuie oameni de o anumită calificare, cu care să le putem duce mai departe, să facem pasul următor, și anume un proiect stabil pe termen lung”, subliniază Mircea Oltean, directorul general al IRUM SA Reghin.

“Esența proiectului este una foarte simplă, vrem să demonstrăm că și noi ca popor, ca țară, putem avea un brand, un produs făcut de noi aici, în țară. Tatăl meu, având și alte business-uri pe care le conduce și având un anumit confort, și-a permis să vadă proiectul acesta și din perspectivă socială și să gândească ce lasă în urmă”, completează Andrei Oltean, directorul de dezvoltare al Grupului IRUM – MAVI.

IRUM, companie al cărei pachet majoritar de acțiuni a fost cumpărat în 1999 de MAVIPROD, a trecut printr-un proces amplu de modernizare, a implementat sisteme moderne de producție, de administrare a afacerii, sisteme informatice, de management etc. A dezvoltat, totodată, un Centru spectaculos de cercetare-dezvoltare iFOR care a permis realizarea de produse concepute și executate în cadrul companiei, cum este primul tractor agricol 100% românesc – TAGRO, iar alte câteva proiecte sunt aproape de finalizare.

“Vrem să creștem și nu ne e frică să visăm să ne batem cu producătorii mondiali atât pe partea de utilaje forestiere, cât și pe cea de tractoare agricole. Pe zona forestieră suntem între primii producători mondiali, adică avem un volum destul de important raportat la toată piața mondială, care e undeva la 7.000 de bucăți anual. Pe zona agricolă, acolo unde vorbim de 3 milioane de unități, este loc de dezvoltare”, punctează cei doi interlocutori.

Iar modul cum este organizată astăzi producția permite adaptarea rapidă la o producție în creștere.

“Cel mai bun exemplu este la linia de asamblare tractoare agricole unde foarte ușor putem tripla ceea ce producem. Majoritatea firmelor din străinătate lucrează în trei schimburi, noi acum doar anumite zone le folosim la trei schimburi”, arată Andrei Oltean.

“Mai putem dezvolta capacități de producție, mai avem anumite spații ale noastre, cum este fosta fabrica de bere care este proprietatea noastră. Infrastructura ne permite dezvoltarea”, adaugă Mircea Oltean.

Totodată, IRUM se adaptează trendurilor internaționale care converg spre dezvoltarea de utilaje și tractoare cu propulsie electrică sau cu hidrogen, ținând legătura cu marii producători mondiali.

Pe de altă parte, MAVIPROD s-a mutat într-un nou sediu modern și cu o arhitectură adaptată secolului XXI, și-a extins în întreaga țară rețeaua proprie de magazine și distribuitori și a încheiat parteneriate cu unii dintre cei mai puternici producători din lume – Perkins sau FG Wilson, dacă e să amintim doi dintre aceștia. De asemenea, a făcut deja de peste un deceniu pasul spre internaționalizarea afacerii prin deschiderea de sucursale în Ungaria și Republica Moldova.

“În 1993, când am fondat MAVIPROD, toată lumea venea la Reghin, acum a trebuit să mergem noi la ei, să ne adaptăm, să observăm trendurile mondiale”, explică Mircea Oltean.

Unul dintre acestea este dezvoltarea segmentului de vânzări online cu propria sa logistică de livrare.

Managementul companiei este conștient că una dintre direcțiile foarte importante legat de dezvoltarea și consolidarea afacerilor grupului o reprezintă zona de digitalizare, fiind investite câteva milioane de euro în infrastructura informatică și în software, chiar dacă beneficiile nu sunt imediate, însă, cu siguranță, sunt utile.

Investiția continuă în oameni

De-a lungul timpului, patronatul IRUM-MAVIPROD a investit mult în colaborările cu specialiști din străinătate, care au venit cu know-how, și au sprijinit evoluția companiilor pe partea de procese, formarea tinerilor, chiar management etc. Mircea Oltean și Andrei Oltean au vizitat marii producători mondiali de tractoare agricole, cum este liderul John Deere, de motoare electrice – cum este partenerul MAVIPROD Perkins, parte a grupului Caterpillar, aflat în top 3 mondial, pentru a observa cum pun problema cei mai buni din lume și a uza de know-how-ul acestora.

Pe de altă parte, a fost nevoie de investiții continue în profesionalizarea angajaților grupului, pentru că învățământul românesc, atât cel preuniversitar, cât și cel academic sunt deficitare în pregătirea absolvenților pentru piața muncii.

Totodată, patronatul a investit enorm în echipa de manageri, reușind chiar să aducă din străinătate acasă specialiști cu experiență bogată în departamentele pe care le coordonează astăzi.

“Noi încercăm să creăm o echipă de management cu care să putem fi capabili să gestionăm cât mai ușor lucrurile în ceea ce privește dezvoltarea sau dacă vrem să creăm un alt business altundeva. Și tot secretul până la urmă este ce echipă ai în spate și ce procese ai puse la punct și cât de ușor reușești să-ți faci organizația să dea din know-how. Valoarea unui lider este dată și de ceea ce lasă în spate dacă pleacă și cum departamentul acela funcționează și fără el”, conchide Andrei Oltean. 

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE