Home / Administrație / Turismul, poartă spre dezvoltarea comunei Deda

Turismul, poartă spre dezvoltarea comunei Deda

Distribuie

Finalul anului 2022 a adus pentru comuna Deda mult așteptatul statut de ”Stațiune turistică de interes local”. Despre acest pas important, precum și despre perspectivele dezvoltării turismului la nivelul comunei Deda ne-a vorbit, în interviul următor, primarul Lucreția Cadar.

Lucreția Cadar, primarul comunei Deda

Reporter: Când v-ați gândit la acest statut de ”Stațiune turistică de interes local” pentru comuna Deda?

Lucreția Cadar: În urmă cu aproape patru ani de zile, văzând fluxul foarte mare de turiști care urcă și coboară de pe Valea Bistrei, localnici, mai puțini localnici, români, maghiari, dar și foarte mulți străini, ne-am gândit că prezintă un interes crescut zona noastră. Având în vedere faptul că s-au construit foarte multe cabane și case de vacanță, a fost încă un motiv în plus ca să gândim dezvoltarea turistică a comunei Deda. Un avantaj deosebit este și frumusețea zonelor din Munții Călimani și din Munții Gurghiului, care sunt la poarta intrării în comuna Deda dinspre Toplița, respectiv Defileul Toplița-Deda. Toate acestea la un loc asigură condițiile necesare realizării unei stațiuni turistice.

Rep.: Care au fost pașii parcurși?

L. C.: Am început să facem o strategie de dezvoltare a zonei. Atunci am făcut și o monografie a comunei Deda, iar ulterior am realizat documentația pentru proiectul de stațiune turistică pe care am trimis-o la Ministerul Turismului. Era nevoie de o documentație foarte stufoasă, în sensul că era nevoie de un număr de 120 de locuri de cazare clasificate cu 3 margarete, aceasta fiind una dintre condițiile cele mai greu de realizat, deoarece foarte greu am reușit să convingem proprietarii de case de vacanță și de pensiuni să facă acest lucru, să se înscrie pentru acreditare. Spre bucuria noastră, până la urmă toată munca și investigația noastră a fost cu folos, pentru că la sfârșitul anului 2022, urmare a unor verificări în teren vizavi de îndeplinirea condițiilor de stațiune turistică de la Ministerul Turismului, s-a adoptat hotărârea de guvern și am obținut statutul de stațiune turistică de interes local al comunei Deda. A fost o surpriză plăcută primirea acestei vești. Cei doi ani de pandemie ne-au ocupat o foarte mare parte din timp până când am obținut această frumoasă veste, iar în acest moment pot să informez cititorii cotidianului Zi de Zi că ne preocupăm intens de rezolvarea problemei acestei stațiuni. Acest statut de ”Stațiune turistică de interes local” vizează toată comuna Deda. în toată comuna Deda, atât la Filea, cât și zona Filia-Sebeș, cât și Valea Bistrei, Deda, avem pensiuni și avem acele case de vacanță cu posibilități de închiriere înspre cei care doresc să se cazeze și să rămână mai multe zile în zona noastră și pentru admirarea frumuseților din zona noastră.

Rep.: Ce urmează după obținerea acestui statut?

L. C.: Am obținut prin PNRR o finanțare de 78.000 de euro pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru stațiunea turistică. Am obținut finanțarea, tot prin PNRR, a unei piste de biciclete de 2 kilometri care cuprinde exact zona de 2 km de la ultimele cabane de pe valea Bistrei până la Izvorul Donca. În ce privește Planul Urbanistic Zonal, acesta va aduce clarificări și va presupune realizarea, tot prin PNRR, a două stații de încărcare electrice la intrarea în Bistra Mureșului. Beneficiem de transpunerea Planului de Urbanism General în aplicația GIS (Sistem Informațional Geografic), aceasta însemnând o investiție tot pentru dezvoltarea zonei turistice, de asemenea prin PNRR. Urmează să semnăm prin Programul Național de Reziliență și Redresare și alte proiecte care vin în sprijinul rezolvării problemei turismului în comuna Deda și pe Valea Mureșului Superior. Începând din luna martie va apărea ghidul privind finanțările pe turism și în acest sens vor fi foarte mulți bani pe proiecte care se pot realiza în comuna Deda și în comunele învecinate. Dorim să realizăm prin Grupul de Acțiune Locală „Defileul Mureșului Superior” următoarea strategie de dezvoltare a unităților administrative care compun acest GAL cu proiecte care să obțină finanțare doar pe turism, pentru dotările de pensiuni, pentru realizarea, probabil, de noi unități turistice.

Rep.: Un astel de statut de stațiune turistică de interes local deschide noi și frumoase perspectice la nivelul comunei Deda. Care ar fi acestea?

L. C.: Avem în plan o pârtie de schi la nivelul comunei Deda. Am avut discuții în acest sens, chiar am și stabilit zona și dimensiunile, pentru pârtie de schi și în același timp pentru o pistă de bob care să aibă funcționalitate în perioada în care nu există zăpadă pe aceeași lungime a pârtiei de un kilometru, 1,5 kilometri liniari. Suntem în discuții cu proiectanții care să realizeze această pârtie de schi și pista de bob. Realizarea pârtiei de schi este condiționată de statutul nostru de stațiune turistică, pentru că pârtiile trebuie cuprinse într-un program național, lucru care în momentul acesta ne oferă această posibilitate de a o realiza. Împreună cu specialiștii am identificat și zona. Au fost două posibilități, una pe Gălăoaia, alta pe Valea Bistrei, iar în cele din urmă am rămas pe o variantă care este mai acceptabilă, în sensul ca să fie o zonă în care zăpada să se poată menține până la sfârșitul lunii iunie, începutul lunii iulie. Am discutat și la Agenția pentru Protecția Mediului Mureș și vom încerca să facem demersurile pentru realizarea acestei investiții. Suntem interesați să o realizăm, este dorința noastră arzătoare să avem această pârtie de schi și pistă de bob care va fi pe Ștegea, cum cobori de pe Scaunul Domnului.

Rep.: Cum veți încerca să contribuiți la promovarea acestui potențial turistic al comunei Deda?

L. C.: În acest moment avem o investiție realizată tot pe fonduri europene care constă într-o aplicație turistică, realizarea de hărți turistice, de puncte de informare și documentare pentru turiști. Cel târziu în luna martie această investiție va fi realizată și cei dornici să cunoască zona noastră, traseele noastre turistice și frumusețile zonei noastre și ale Văii Mureșului Superior. De asemenea, vom realiza cu această ocazie și un centru de informare turistică.

Rep.: Cum ați gândit dezvoltarea Văii Bistrei din perspectiva acestui statut de stațiune turistică?

L. C.: Avem în plan un proiect, o conductă de 5 kilometri pe care o aducem de la Izvorul Donca special în zona în care se va dezvolta stațiunea turistică pe Valea Bistrei. Acolo am rezolvat ca sfârșitul anului 2023 să însemne realizarea canalizării pe o lungime de 1,7 kilometri, precum și extinderea rețelei electrice. Suntem în stadiul în care vom realiza un proiect de extindere a 2 kilometri de rețea într-un timp cât se poate mai scurt, pentru ca în primul rând să realizăm utilitățile, iar prin PUZul care se realizează stabilim zona unde va fi restaurantul cu pensiunile care vor putea asigura și masă și cazare. Gândim, de asemenea, zona în care să fie realizate parcările, precum și un parc de aventură. Bineînțeles, vor fi și alte surprize, în condițiile în care avem asigurate toate utilitățile. Acest aspect, plus un număr mare de turiști cu siguranță va conduce la alte posibilități de punere în valoare a zonei, inclusiv o zonă destinată zborului cu parapanta. Vom găsi tot felul de soluții, o pârtie de săniuș, o zonă de captare a apei plate, știut fiind faptul că apa de la Donca este de o calitate deosebită. Încă nu aș putea să mă exprim, suntem abia la început, dar facem eforturi și sunt convinsă că vom reuși.

Rep.: Dezvoltarea turismului va duce la o creștere a numărului de turiști. Acest lucru îi va responsabiliza pe localnici, inclusiv în ce privește oferta culturală a comunei Deda?

L. C.: Noi suntem prin tradiție o comună foarte bine pusă la punct din punct de vedere al păstrării tradițiilor și al aspectului artistic. Suntem o zonă cu posibilități de promovare a ceea ce este tradițional, începând de la activități culturale, mâncarea tradițională și, nu în ultimul rând, ospitalitatea noastră românească și a celor de pe Valea Mureșului. Trebuie amintit aici de Muzeul Etnografic de la Deda care, de asemenea, oferă posibilitatea cunoașterii tradițiilor și a obiceiurilor noastre. Nu trebuie omise ansamblurile din comuna Deda unde avem continuitate în ce privește păstrarea tradițiilor.

Rep.: Sportul, mișcarea sunt alți factori care contribuie la creșterea numărului de turiști în zonă.

L. C.: Punem bază pe sport și pe competițiile pe care le implică acest domeniu. În acest sens, în perioada 18-19 martie, în zona Mesteceni de pe Valea Bistrei vom găzdui o competiție de atelaje trase de câini, de asemenea o competiție de interes pentru iubitorii animalelor și mișcării. Maratonul ”Scaunul Domnului” este, de asemenea, un punct de referință în ce privește Valea Bistrei, prin cele două ediții organizate până în prezent care s-au bucurat de un interes deosebit. Au fost mii de oameni din toată țara care au fost prezenți la acest eveniment, aspect care de asemenea ne-a dat de gândit în ce privește demersurile noastre legate de turism și de promovarea acestuia. Văzând cât de multă lume a fost la cele două ediții, văzând cât de bine a fost el organizat și câtă promovare frumoasă s-a făcut frumuseților zonei, sunt convinsă că și acest demers al nostru de stațiune turistică va fi unul de interes pentru județul Mureș și pentru întrega țară.

Maratonul Scaunul Domnului (Foto: George Moldovan)

De pe urma acestui statut nu va profita doar comuna Deda, ci întreaga zonă. Dorim ca toată Valea Mureșului Superior, de la Stânceni până la Ideciu și Suseni să aibă activități care să atragă turiștii. Aceste proiecte se vor putea realiza prin intermediul Grupului de Acțiune Locală, cât și la nivel național, în condițiile în care acest statut de stațiune turistică de interes local va permite accesarea de fonduri suplimentare, atât guvernamentale, cât și europene. Noi, cei din Deda, dar și eu personal, vom depune tot efortul pentru ca ceea ce am promis să și realizăm. Nu se fac lucrurile peste noapte, este un proces de durată, un an, doi, trei, dar ne vom da toată silința să reușim deoarece avem gânduri foarte serioase pe care le vom duce la îndeplinire.

A consemnat Alin ZAHARIE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.