Home / Business / 45 de proiecte finalizate sau în curs de finalizare cu sprijinul Fundației Pro Economica

45 de proiecte finalizate sau în curs de finalizare cu sprijinul Fundației Pro Economica

Distribuie

Fundația Pro Economica a continuat, în 2022, să deruleze proiectele de investiții mari din cadrul apelurilor de proiecte din anii precedenți. În ciuda contextului economic dificil, “antreprenorii au încercat și imposibilul uneori ca să supraviețuiască și să finalizeze investiția începută”, după cum a subliniat directorul executiv al Fundației, Kozma Mónika. Viitorul arată bine, în opinia reprezentantei Pro Economica, deoarece “vom avea produse locale de calitate înaltă, vom avea 9 hoteluri noi, prin care și aceste produse își vor găsi piață de desfacere și, printr-o integrare bine gândită, vom ajunge la țelul nostru final: o economie locală sustenabilă”.

 Fundația Pro Economica a sprijinit și în 2022 economia Transilvaniei prin programele pe care le derulează. Astfel, în anul 2022 au fost efectuate plățile către beneficiarii proiectelor de investiții mari din cadrul apelurilor de proiecte din anii precedenți. În același timp au fost încheiate contracte cu beneficiarii câștigători.

“Anul 2022 a fost unul cu provocări și pentru beneficiarii programelor noastre. Având în vedere că zeci de investiții mari sunt în desfășurare, iar atât prețurile materialelor de construcții, cât și celalalte costuri au crescut, sunt mândră de faptul că fiecare proiect a fost continuat și antreprenorii au încercat și imposibilul uneori ca să supraviețuiască și să finalizeze investiția începută. La finalul anului, în plină criză energetică, avem multe investiții finalizate, care pur și simplu se confruntă cu lipsa de furnizori pe piața de energie, astfel că nu reușesc să încheie contracte de racordare și din acest motiv să pornească producția. Noi, ca Fundație, am încercat să îi sprijinim pe beneficiarii noștri cu consultanță, deci, pe lângă faptul că îi sprijinim cu fonduri financiare, ne considerăm partenerii lor și împreună, în echipă, dorim să muncim și în următorii ani, când o să pornească producția în circa 100 de unități de procesare și prelucrare în domeniul agriculturii, iar 9 hoteluri noi vor apărea pe piața HoReCa din Transilvania”, a subliniat directorul executiv al Fundației, Kozma Mónika.

”B The Hotel” este primul hotel inaugurat dintre cele 9 cofinanțate de Fundația Pro Economica. Cofinanțarea a fost în sumă de 7 milioane de lei. Hotelul deschis de Boer Lehel, în Sfântu Gheorghe, deține 42 de camere de diferite capacităţi şi cu diverse dotări. De la camere standard single până la camere executive „signature” şi suite destinate familiilor, cele 10 tipuri de camere pot găzdui numeroase tipologii de clienți, business, leisure, grupuri, familii etc.
B The Hotel dispune de o parcare spaţioasă cu supraveghere video 24 h/24, două staţii de încărcare pentru mașinile electrice și, nu în ultimul rând, o sală de conferinţe spaţioasă, cu o capacitate de 30-40 de persoane, unde pot fi organizate diverse workshop-uri, team-meetings, prezentări sau mini-evenimente.

În cadrul proiectelor de minimis, echipele Fundației Pro Economica au efectuat controale aleatorii la domiciliul beneficiarilor, unde au fost verificate respectarea obligațiilor asumate pentru perioada de menținere. “Experiențele noastre au fost pozitive, gospodăriile și afacerile beneficiarilor noștri s-au dezvoltat, iar bunurile achiziționate au însemnat un pas înainte pentru toată lumea”, au remarcat angajații fundației implicați în activitatea de control.

Numărul proiectelor finalizate în 2023 se cifrează la 23, în timp ce numărul proiectelor începute și în curs de finalizare în 2022 este de 22. Valoarea subvenției plătite în 2022 de Fundația Pro Economica este de 8.429.189.034 de forinți (peste 100 de milioane de lei).

O nouă direcție. Evenimente și parteneriate

În anul 2022, pe lângă finanțările asigurate, Fundația Pro Economica și-a stabilit ca obiectiv să sprijine comunitatea antreprenorială transilvăneană cu idei și cunoștințe noi. În acest sens, echipa Fundației a organizat evenimente, ca organizator principal și/sau partener, respectiv a participat ca partener în cadrul mai multor evenimente atât locale, cât și internaționale.

“Scopul nostru a fost să oferim informații antreprenorilor, cu ajutorul cărora să dezvolte modele de afaceri sustenabile și de succes. Accentul a fost pus pe turismul local și pe valorificarea produselor locale, adică pe acele afaceri, care asigură locuri de muncă, care aici plătesc impozite și taxe, care aici creează plus valoare, astfel economia și comunitatea locală crește și prosperă în continuare”, au arătat reprezentanții fundației.

Unul dintre cele mai de succes evenimente a fost Festivalul Gastronomic „Gusturile Transilvaniei”, care a adunat în Satul de vacanță și muzeul etnografic Boroș din Lunca de Jos (județul Harghita) profesioniști din domeniu din Ungaria, România și din întreaga lume – de la bucătari, antreprenori HoReCa până la producători locali pasionați, care au scris culinar noi capitole în cultura gastronomică transilvană. Evenimentul, desfășurat între 7-9 octombrie, și-a stabilit ca obiective, care au fost și atinse: redescoperirea tradițiilor și aptitudinilor gastronomice transilvănene, precum și salvarea moștenirii noastre de la dispariție.

Viitorul arată bine

În ciuda prognozelor pesimiste pentru 2023, echipa Fundației Pro Economica este optimistă în ceea ce privește proiectele pe care le derulează.

„În 2017, când am pornit primul program de dezvoltare, noi am visat la multe fabrici de prelucrare în domeniul alimentelor, pentru că consideram o problemă majoră deficitul balanței comerciale a țării în ceea ce privește produsele alimentare. În aproape 5 ani, până în 2022 noi am realizat o parte dintre visurile noastre prin a pune pe piață sute de produse autohtone, de bună calitate, fabricate în unitățile finanțate de către Fundația noastră, deci putem spune că am contribuit și vom contribui în continuare la reducerea acestui deficit. Am putea spune, așadar, că viitorul din perspectiva noastră arată bine. Vom avea produse locale de calitate înaltă, vom avea 9 hoteluri noi, prin care și aceste produse își vor găsi piață de desfacere și, printr-o integrare bine gândită, vom ajunge la țelul nostru final: o economie locală sustenabilă. Ne confruntăm însă în Europa cu o dezorientare profundă, în care UE își caută drumul și locul în economia mondială. Acest aspect deja și-a lăsat amprenta și asupra investițiilor sprijinite de noi, și pe piața românească în întregime. Și suntem încă la început de drum. După părerea mea urmează o perioada plină de schimbări, care necesită de la antreprenori o adabtabilitate și flexibilitate. Pentru a ajuta antreprenorii, începând de anul viitor, am dori să ne implicăm și mai mult în căutarea soluțiilor și oferirea anumitor răspunsuri în domeniile agriculturii și turismului, chiar și prin parteneriate cu alte ONG-uri”, consideră Kozma Mónika, directorul executiv al Fundației Pro Economica.

Cifre:

Numărul proiectelor finalizate în 2022: 23.

Numărul proiectelor începute și în curs de finalizare în 2022: 22.

Valoarea subvenției plătite în 2022: 8.429.189.034 de forinți (peste 100 de milioane de lei).

Evenimente în 2022:

4-5 martie 22 – Cină Michelin, Salina Praid.

Martie 2022 – A doua Gală de închidere a programului de mentorat, Târgu Mureș.

20-23 iulie 2022 – Școala de Vară de la Băile Tuşnad, Băile Tușnad.

Iulie 2022 – Inaugurare B The Hotel, Sfântu Gheorghe.

2-4 septembrie 2022 – Street Music Festival, Târgu Mureș.

7-9 octombrie 2022 – Taste of Transylvania, Lunca de Jos.

Octombrie 2022 – Forumul Economic din Transilvania, Târgu Mureș.

Octombrie 2022 – Zilele Ținutului Secuiesc – Vizită la fermă și în fabrică, Târgu Mureș.

Octombrie 2022 – Zilele Ținutului Secuiesc – Degustare de produse, Târgu Mureș.

28-29 octombrie 2022 – Conferință Regională de Turism, Miercurea Ciuc.

Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Premiul I pentru Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș

Distribuie Trupa de teatru a Școlii Gimnaziale Ioan Vlăduțiu, “Les amis de la scène”, coordonată …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.