Lecție despre Holocaust în Cimitirul Evreiesc din Reghin Învățămînt
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 432 Vizualizări

Lecție despre Holocaust în Cimitirul Evreiesc din Reghin

La nivel mondial, ziua de 27 ianuarie este dedicată comemorării victimelor Holocaustului. Cu acest prilej, elevii Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” din Reghin au avut parte vineri, 27 ianuarie 2023, de o inedită lecție de istorie în Cimitirul Evreiesc din oraș.

„Alături de elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, coordonați de prof. Cristina Drescan și Aurelian Friciu, am revenit la Cimitirul Evreiesc, monument istoric, pentru a marca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Am pus accentul pe ceea ce ne-a rămas moștenire de la comunitatea evreiască și locuri din Reghin care ne amintesc de această comunitate, dar și pe interacțiunea cu acest loc mai special. Deoarece nu este ușor să vorbești doar despre Holocaust tinerilor, am ales să facem o călătorie în trecut cu ajutorul unor imagini de epocă cu ajutorul cărora am povestit istorii ale comunității evreiești care a existat cândva la Reghin, apoi liceenii au explorat un spațiu mai special, Cimitirul evreiesc, cel mai reprezentativ loc al memoriei acestei comunități”, a precizat Simona Loredana Bogdan, referent, Centrul de Informare și Promovare Turistică Reghin.

Comunitatea multietnică, o binecuvântare

Lecția despre Holocaust este cu atât mai importantă pentru elevii reghineni cu cât adevărul istoric continuă să-și ceară tributul, este de părere Cristina Drescan, profesoară de limba engleză.

„Într-o Transilvanie multiculturală, într-un orășel multietnic, este o chestiune de bun simț să îți cunoști trecutul cu tot binele și frumosul, însă și cu faptele brutale, inumane petrecute. Doar cunoscând și asumând trecutul și conștientizând efectele inerției și pasivismului putem evita ca grozăviile unui genocid să se repete. Aș dori s-o citez pe doamna Smaranda Enache: ”Din păcate, sunt și azi printre noi mulți care aplaudă barbaria, care se încăpățânează să nege sau să relativizeze Holocaustul, care reabilitează figurile lamentabile ale pro-fasciștilor, onorându-i cu denumiri de străzi și o impunitate morală descumpănitoare”. Eu cred că noi putem mai mult. Suntem, sper, pregătiți să vedem adevărul istoric și astfel să apreciem binecuvântările unei comunități multietnice. Sunt recunoscătoare doamnei Simona Loredana Bogdan, care an de an ne oferă o lecție de viață în Cimitirul Evreiesc din Reghin”, a precizat prof. Cristina Drescan.

Lecția a fost bine primită de elevi care șiau exprimat satisfacția descoperind lucruri inedite deste istoria Reghinului. „Pentru a aduce în memoria noastră Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului, marcată în dată de 27 ianuarie, noi, elevii Liceului Teoretic “Lucian Blaga”, ghidați de doamna profesor Cristina Drescan, am vizitat cimitirul Evreiesc aflat în orașul nostru, loc în care am participat la diferite activități care neau stimulat capacitatea de lucru în echipa, dar în același timp au fost și un prilej pentru a ne apropia de simbolistica zilei evidențiate”, a spus Cosmina Cotta, elevă în clasa a X-a A.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE