”Crima de pe podul Garibaldi”, cu Radu Țuculescu la <strong>Gemma Book Café</strong> Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 337 Vizualizări

”Crima de pe podul Garibaldi”, cu Radu Țuculescu la Gemma Book Café

Scriitorul Radu Țuculescu, tâgumureșean prin naștere, reghinean prin adopție și clujean prin devenire revine în peisajul literar mureșean cu noua sa carte, ”Crima de pe podul Garibaldi”, roman publicat în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, care va primi botezul cititorilor din Târgu Mureș sâmbătă, 18 februarie, de la ora 12.00, la Gemma Book Café (strada Bolyai, nr. 10).

De pe Rin, pe Someș

Cel mai nou roman semnat Radu Țuculescu îi readuce în prim-plan pe Martin Breda și Maraia, fără să o mai punem la socoteală pisica Rauna, cuplu format încă din romanul anterior, ”Femeia de marțipan” apărut în 2020. „După ”Femeia de marțipan” unde se formează acest cuplu, unde se formează acest detectiv mai special pe nume Martin Breda, după descoperirea criminalului în serie din Basel, m-am gândit că nu trebuie să-i las chiar în aer. E un cuplu destul de interesant din punctul meu de vedere, poate chiar original. Cei doi revin pe plaiuri mioritice, că și aici se întâmplă crime, chiar în Cluj ca să fiu mai exact. Așa că acest nou roman se petrece exclusiv în Cluj. Cadavrul descoperit, crima, se întâmplă în zilele noastre, dar perioada din carte alternează deoarece autorul povestește viața femeii găsite sub pod și a familiei ei, înainte și după Revoluție. Este o alternanță între trecut și prezentul în care se face ancheta”, spune Radu Țuculescu.

Crima de pe podul Garibaldi vine cu o noutate, este prima carte în care autorul localizează exact acțiunea, Clujul în cazul de față, orașul care i-a devenit casă încă de la vârsta de 14 ani. „E normal să iubesc acest oraș, sunt în Cluj de la vârsta de 14 ani. Am plecat de acasă pentru că în Reghin nu era liceu de muzică. Am făcut 8 clase, în limba germană apoi în limba română, iar din clasa a IX-a sunt în Cluj unde am rămas până în prezent. În cărțile mele nu localizez acțiunea, excepție face ”Crima de pe podul Garibaldi”. Este pentru prima dată când dau un nume exact de oraș și nume de personaje care sunt cu totul reale. Este vorba de boema clujeană pe care am cunoscut-o bine și care merită să apară într-o carte. În ”Crima de pe podul Garibaldi” nu mai fantazăm, ci mergem precum Georges Simenom la Paris, cu specificație clară, pe ce străzi umblă detectivul, în ce birturi bea, unde mănâncă, cu cine stă de vorbă în căutarea criminalului”, afirmă autorul.

Lansarea cărții va fi moderată de o mai veche cunoștință a autorului, Smaranda Enache, copilăria petrecută la Reghin fiind unul din numitorul comun al celor doi. „Abia aștept să ne reîntâlnim și sper să iasă bine. Am avut ideea să facă la Târgu Mureș o lansare atipică. Voi invita bunii mei prieteni, oameni din redacții, critici, și sper să provocăm un dialog interesant. Vreau să fie lansare mai alertă, nu una crispată. Cu Smaranda vom povesti de anii când ne iubeam orașul în care am copilărit. Sper să fie o frumoasă revedere, în condițiile în care a trecut ceva vreme de la ultima întâlnire”, spune Radu Țuculescu.

Tristețea scriitorului

Nu am putut evita subiectul legat de Reghin, locul unde scriitorul Radu Țuculescu nu a mai lansat o carte de ani buni, mai exact de pe vremea locației vechi a bibliotecii în perioada când instituția etalon a cărții din Reghin era condusă de Sorina Bloj. „La Reghin nu mai sunt invitat de ceva ani, se pare că pe cei de acolo nu mai sunt interesați de cărțile mele, în special după ce biblioteca și-a găsit o nouă locație. Nu știu ce s-a ales cu fosta locație, cred că se vând cârnați sau așa ceva. Normal că am o părere de rău legată de Reghin, orașul copilăriei mele. Concret, nu am mai fost invitat de mulți ani la Reghin, nici măcar de un liceu din Reghin să le vorbesc despre cărțile mele. Mă invită licee din Sfântu Gheorghe, din Odorhei, din Iași, din Bistrița, iar din Reghin nimic. Pe mine chiar mă doare chestia asta”, declară, cu tristețe, Radu Țuculescu.

Radu Țuculescu pregătește o nouă carte, care îi va avea din nou în centrul atenției pe Martin Breda și Maraia.

„Am început deja să lucrez la următoarea carte care îi va avea din nou în atenție pe Martin Breda și Maraia, și desigur pisica Rauna. Acest detectiv are ceva cu totul special,  știe să asculte tot felul de lume prin localurile din Cluj. Întâlnește practic boema care cunoaște foarte bine orașul și cărora le explica cazul, așteaptă păreri iar ideile bine le notează, practic se ghidează după capetele limpezi care își dau cu părerea. Alături de el e iubita sa, Maraia care are un farmec deosebit și datorită ei nu face interogatoriile la sediu. Ca și în cazul lui Maigret, celebrul personaj a lui Georges Simenon, prefer să facă interogatoriile acasă la persoanele suspecte, care se simte mult mai degajată fiind acasă, fapt pentru care mărturisește mult mai ușor o sumedenie de lucruri”, spune Radu Țuculescu.

Să ne așteptăm la o nouă crimă. Sau mai multe?

„Crima e deja înfăptuită în această nouă carte, dar mai multe la momentul potrivit. Doar atât vreau să spun, și în această carte pun accent pe portertele feminine. Mulți au remarcat acest aspect și în Crimă de pe podul Garibaldi. Psihologiile feminine, tragice, dramatice sunt deosebit de pregnante în roman, la fel cum va fi și în următorul. Nu e numai un roman polițist, e atât social cât și politic. Da. Politic. De exemplu, în următorul roman va apărea inclusiv primarul Clujului”, afirmă Radu Țuculescu.

Astea fiind spuse, sâmbătă, 18 februarie, ora 12, la Gemma Book Café (Bolyai 10, Târgu Mureș) sunteți așteptați la întâlnirea cu Martin Breda și Maraia, alături de părintele lor, scriitorul Radu Țuculescu.

„Invit pe toți prietenii și nu numai să vină la întâlnirea cu acest roman despre care, fără să fiu lipsit de modestie, toată lumea care l-a avut  în mână, în două zile a trebuit să-l citească, nu  puteau lăsa din mână nici când mergeau la baie, ceea ce nu e rău deloc, e chiar foarte bine”, a conchis Radu Țuculescu.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE