Home / Administratie / Va curge apă pe Magistrala Grebenișu de Câmpie – Luduș!

Va curge apă pe Magistrala Grebenișu de Câmpie – Luduș!

Distribuie

Finanțare aprobată! Licitație pentru proiectare și execuție în curs de finalizare!

Contractul de finanțare va fi semnat marți, 21 martie 2023, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, de către reprezentantul companiei Aquaserv SA, al ADI Aqua Invest și al MIPE, așadar finanțarea este asigurată.

Perioada pentru depunerea ofertelor pentru proiectare și execuție s-a încheiat. La finalizarea perioadei de contestații – etapă obligatorie chiar și dacă ar fi fost un singur ofertant pentru fiecare lot – urmează comunicarea rezultatelor evaluării și semnarea contractelor pentru proiectare și execuție.

(Dumitrița Gliga, alături de Bogdan Simcea, ministru secretar de stat)

,,Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în judetul Mureș, în perioada 2014-2020. Zona de alimentare cu apa Luduș – Grebenișu de Câmpie” a fost împărțit în trei loturi, astfel: 

I. Conducta de aducțiune Luduș – Grebenișu de Câmpie” – care va asigura apa potabila pentru întreaga zonă (25 localități), deservind peste 10.000 de locuitori din comunele Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Zau de Câmpie, Grebenișu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 38.500.000 de lei.

II. Lucrări pe sistemele de alimentare cu apa în UAT-urile Șăulia, Miheșu de Campie, Tăureni, Zau de Câmpie, Sânger, repectiv extinderea gospodăriilor de apă existente în comunele menționate, a conductelor de aducțiune care alimentează gospodăriile, inclusiv GA Grebenișu de Câmpie și a rețelelor de distribuție din UAT Miheșu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 28.195.299 de lei.

III. Gospodărie de apă și rețea de distribuție Grebenișu de Câmpie, respectiv realizarea gospodăriei de apă Grebenișu de Câmpie, a conductelor de transport și a rețelei de distribuție din UAT Grebenișu de Câmpie.

Valoarea estimată, fără TVA: 19.572.607 de lei.

O parte din etapele parcurse în ultimul an:

16 mai 2022: După ce am aflat că singurul proiect aprobat – parte din Master Plan – pentru județul Mureș, a fost cel legat de 𝐙𝐨𝐧𝐚 𝐕𝐚𝐥𝐞𝐚 𝐍𝐢𝐫𝐚𝐣𝐮𝐥𝐮𝐢, am adresat o Întrebare ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, cu privire la proiectul de realizare a magistralei de apă Miheșu de Câmpie – Luduș, care părea că nu mai poate intra în execuție, nemaiavând finanțare în exercițiul financiar care se finalizează în decembrie 2023!

Întârzierile generate de contestațiile în instanță, a căror soluționare a durat aproape cinci ani de zile, au condus ca singura posibilitate pentru a putea respecta termenele este desprinderea din proiectul major cuprins în Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) și a Magistralei Miheșu de Câmpie – Luduș, alături de cea din zona Valea Nirajului.

Aceasta era unica soluție prin care cetățenii județului Mureș din zonele vizate să mai poată spera la alimentarea cu apă, într-un orizont de timp rezonabil.

5 iulie 2022: în ședinta AGA a ADI Aqua Invest s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici;

18 august 2022: s-a eliberat Acordul de mediu;

3 noiembrie 2022: au fost publicate pe SICAP licitațiile pentru proiectarea și execuția magistralei.

Proiectele sunt finanțate astfel: 94% finantare nerambursabilă: 85% fonduri comunitare – POIM 2014 – 2020; 13% – bugetul national; 2% – bugetele locale; 6% – fonduri proprii beneficiar.

Apreciez eforturile depuse de reprezentanții Aquaserv și faptul că au înțeles importanța acestei investiții pentru locuitorii de pe Câmpia mureșeană.

Multumesc și felicitări pentru implicare domnului Ovidiu Dancu, director exectiv al ADI Aquainvest – cel care a sesizat la timp că există pericolul ca această magistrală să nu mai poată fi inclusă la finanțare și executată la timp!

Dumitrița Gliga,

Dedputat PSD de Mureș


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTOREPORTAJ: ”Gala Aniversară Zi de Zi 20 de ani” în peste 250 de imagini

Distribuie Cotidianul mureșean Zi de Zi și-a sărbătorit cele două decenii de activitate în cadrul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.