Home / Reviste / Reghin / INTERVIU. Interesul pacientului, primordial la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin

INTERVIU. Interesul pacientului, primordial la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin

Distribuie

La început de an, cotidianul Zi de Zi a realizat un interviu cu managerul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară”, Florentina Simona Toncean, în cadrul căruia se prezintă atât informații despre bilanțul anului anterior, 2022, cât și provocările care vizează interesul pacienților deserviți.

Reporter: Ce ne puteți spune despre funcționarea Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin în anul 2022?

Florentina Simona Toncean: Spitalul Municipal “Dr. Eugen Nicoară” Reghin, conform tipului şi volumului de activitate şi dotării tehnice, este încadrat ca unitate sanitară de categoria a IV-a, multidisciplinar, având un număr de 264 paturi de spitalizare continuă, 16 paturi spitalizare de zi și 10 paturi pentru însoțitori apobată prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 568/26 mai 2010 cu modificările şi completările ulterioare. Structura funcțională a spitalului a suferit modificări în cursul anului 2022, ca urmare a situațiilor date de creșterea sau scăderea numărului de cazuri cu patologie de SARS-Cov-2. În acest context, Compartimentul ORL a fost alocat permanent pentru aceste cazuri, iar în situațiile în care numărul de cazuri de infecție cu virusul SARS-Cov-2 a înregistrat creșteri au fost alocate paturi pentru această patologie din Secția Boli Infecțioase și Medicină Internă. La acest moment, Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” are în structură un număr de șase secții, opt compartimente, Ambulatoriu de specialitate, Laborator de Radiologie și Imagistică Medicală, Laborator de Analize Medicale, Dispensar TBC, Cabinet de Planificare familială.

Rep.: Câți angajați avea Spitalul la începutul anului 2022 și câți la finalul anului? Este suficientă actuala structură de personal?

F.S.T.: Necesarul de personal a fost adaptat în funcție de modificările intervenite fiind asigurat în mod deosebit pentru activitățile medicale, cu respectarea normativului de personal prevăzut în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1224/2010. La 1 ianuarie 2022, totalul personalului angajat a fost de 386 de salariați, iar la finalul anului 2022, totalul personalului angajat a fost de 405 de salariați.

Rep.: Câți pacienți au fost deserviți în decursul anului 2022 la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin?

F.S.T.: În decursul anului 2022, Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin a acordat servicii medicale spitalicești la un număr de 5.792 de pacienți internați. La Compartimentul Primiri Urgențe s-au prezentat un număr de 28.994 de pacienți, iar de consultații medicale în Ambulatoriul de specialitate au beneficiat un număr de 40.758 de pacienți.

Rep.: Cum se desfășoară relația medic-pacient la Spitalul Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin?

F.S.T.: La nivelul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin relația medic – pacient a fost bună și această afirmație are la bază analiza chestionarelor de satisfacție ale pacienților, însă au fost și situații în care unii pacienți sau aparținători ai acestora au sesizat conducerea spitalului cu privire la modalitatea de comunicare a unora dintre cadrele medicale sau nemulțuri față de activitatea medicală de care au beneficiat. Toate aceste sesizari au fost atent analizate de către comisiile adecvate și au fost luate măsurile necesare.

Rep.: Care sunt principalele achiziții de echipamente și aparatură medicală făcute în 2021?

F.S.T.: Dotarea Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” cu echipamente și aparatură medicală în anul 2022 a fost unul din obiectivele principale ale echipei manageriale, în acest sens fiind achiziționate echipamente și aparatură medicală în valoare de 693.263 de lei, iar în derulare se află un acord cadru de achiziție aparatura medicală în valoare de 3.380.635.30 de lei. De asemenea, în cursul anului 2022 au fost realizate următoarele lucrări de investiții: drenare canalizare pluvială aferentă Secției Obstetrică – Ginecologie, reparații și extindere a sistemului de oxigen din spital, extindere a instalației de semnalizare la incendiu, montare centrale termice, individuale pe fiecare pavilion, lucrări de execuție instalație alimentare cu apă și reparații la sistemul de canalizare, decopertarea și montarea de pardosea antistatică în saloane și holuri și montarea de pardosea conductivă în blocul operator. Reparații și igienizări la toate secțiile spitalului și cabinetelor din ambulatoriul de specialitate, montarea a două stații automate de tratarea a apei reziduale prin clorinare, amenajarea parcării interioare. Un obiectiv important demarat în anul 2022 și finalizat în anul 2023 au fost lucrările de montare a unui ascensor la clădirea principală a spitalului unde funcționează Secțiile Medicină Internă, Cardiologie, Chirurgie și Compartimentul ATI.

Rep.: Ce campanii derulați în prezent la nivelul Spitalului?

F.S.T.: Dintre campaniile importante care se derulează la nivelul Spitalului Municipal ”Dr. Eugen Nicoară” Reghin amintim: campania de donare de sânge care se derulează în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș – lunar, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Rep.: Care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, principalele provocări ale anului 2023?

F.S.T.: Pentru anul 2023, una din provocările majore o reprezintă modificarea structurii organizatorice, fiind inițiate demersurile în acest sens, modificare ce implică înființarea de noi compartimente prin reorganizarea unor secții și includerea în structură a unor cabinete medicale în specialități ca: Oncologie, Neuropsihiatrie infantilă, Oftalmologie, Endocrinologie, Gastroenterologie, Paleație.

A consemnat Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

„Turismul în județul Mureș își revine”. Vezi care sunt principalele evenimente culturale din 2024

Distribuie Anul 2024 pare un an extrem de promițător pentru toți turiștii care își doresc …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.