”Împreună Curățăm” Festivalul Ecologiei pe malul Mureșului Altele
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 372 Vizualizări

”Împreună Curățăm” Festivalul Ecologiei pe malul Mureșului

A devenit deja o tradiție ca pe 22 aprilie, de Ziua Pământului, mureșenii să-și dea întâlnire pe malul râului Mureș pentru a amplă acțiune de ecologizare. Inițiativa colegilor de la Radio Târgu-Mureș a demarat în anul 2017 și nu este doar o acțiune de curățare a gunoaielor, ci, așa cum a declarat pentru Zi de Zi, Directorul adjunct al Radio Târgu-Mureş, Szasz Attila, ”o sărbătoare, un festival de ecologie”.

Evenimentul aduce împreună cetățenii, reprezentanții mass media, ai instituțiilor publice precum și ai societății civile și, de-a lungul edițiilor desfășurate până în prezent, au fost adunate de pe malurile râului, precum și din apă, tone de deșeuri. ”La ediția de anul trecut, spre bucuria noastră, au fost mai puține deșeuri decât în anii precedenți. Dacă ar fi să facem un bilanț, au fost ediții la care s-au adunat 30 de tone de deșeuri, șase camioane și un minim de 3-4 tone, 3-4 camioane. Numărul de participanți diferă și el de la an la an, dar am avut între 300 și 700 de voluntari”, a declarat Szasz Attila.

Ediția 2022 Sursa Foto: Facebook: Közösen kitakarítjuk! / Împreună curățăm! 2022

Anul acesta acțiunea de ecologizare va avea loc sâmbătă, 22 aprilie, punctul de întâlnire fiind zona ”7 plopi” de pe malul Mureșului. Aceasta se va desfășura pe o porțiune de 8 kilometri, între zona ”7 plopi” și barajul din Sâncraiu de Mureș, pe ambele maluri ale râului, dar și pe apă.

”Acțiunea noastră nu este doar despre adunarea gunoaielor, dorim să exploatăm această resursă pe care o avem, râul Mureș, să învățăm să avem grijă. Pe lângă acțiunea propriu zisă pe malurile râului, vom merge și pe apă cu bărci și caiace și este o ocazie ca cei care participă să vadă că râul văzut de pe apă, viața de pe Mureș ca să spun așa, e altfel decât văzută de pe mal”, a explicat Szasz Attila. Acesta a și postat, de altfel, la acest sfârșit de săptămână, fotografii făcute în zona 7 plopi.

:Sursa Foto: Facebook: Közösen kitakarítjuk! / Împreună curățăm! 2023

Educația ecologică se numără printre prioritățile Radio Târgu Mureș de mulți ani, evenimentul ”Împreună Curățăm” fiind doar o mică parte din acțiunile desfășurate de postul regional de radio în acest sens. ”Radio Târgu-Mureș este devotat problemelor de mediu, avem campanii anuale de conștientizare și cred că cei care ne ascultă pot foarte clar să-și dea seama de acest lucru. Evenimentul din 22 aprilie este doar o mică parte din activitatea noastră în acest sens. În acest an în acțiunea noastră de curățare vom aduna deșeurile în mod selectiv. În anii trecuți am adunat câteva sute de tone de gunoi pe malurile Mureșului. Scopul nostru nu este doar curățenia pe mal, ci și conștientizarea problemei, încurajarea proactivității și susținerea unui mod de viață ecologic”, a mai precizat pentru Zi de Zi Szasz Attila.

Partenerii evenimentului sunt: Ecolect Mures, Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș, Teatrul Național Târgu-Mureș, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureșul”, Bioeel, Mures Runners, Outdoor Experience, GoKart, Fundația Comunitară Mureș, Asociația DIVERS – Academia femeilor, Vibe, What`s in the box Production, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Târgu Mureș, Primăria Sângeorgiu de Mureş, Primăria Sâncraiu de Mureș şi JCI Târgu Mures.

 Sursa foto: Facebook: Közösen kitakarítjuk! / Împreună curățăm! 2023

Sanda VIȚELAR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE