Servicii de îngrijiri paliative la domiciliu la Spitalul Clinic Județean Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 803 Vizualizări

Servicii de îngrijiri paliative la domiciliu la Spitalul Clinic Județean Mureș

Spitalul Clinic Județean Mureș se numără printre cele opt spitale din țară selectate ca și centru pilot în cadrul proiectului “Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu”, a anunțat joi, 23 martie, dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

„Am fost selectați ca și centrul pilot pentru îngrijiri paliative la domiciliu în cadrul unui program prin fonduri europene în care participă Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, câteva ONG-uri și opt centre din țară printre care și Târgu Mureș. Avem o experiență pe îngrijiri la domiciliu, suntem singurul spital din județ care oferă astfel de servicii, avem Clinica de Oncologie și nu în ultimul rând partea de paleație. Ea se referă și altor bolnavi care ajung în stadii de paleație, bolile degenerative, bolile cronice care în final ajung în stadiu de paleație. Prin acest program sper să se dezvolte la nivel național un program de îngrijiri paliative la domiciliu pe care toate țările civilizate îl au și îl promovează în binele pacientului”, a precizat dr. Ovidiu Gîrbovan.

Potrivit acestuia, Spitalului Clinic Județean Mureș este pregătit să participe la implementarea proiectului. „Prin acest proiect nu scoatem pacientul din confortul familial. Echipa noastră medicală va merge la domiciliu acolo unde va iniția tratamentul, manevrele chirurgicale sau alte manevre medicale ce se impun în funcție de cazuistica respectivă. În ce privește personalul, avem toată structura formată deja, avem un compartiment de îngrijiri paliative în structura spitalului, a cărui activitate a fost relativ suspendată pe perioada pandemiei și din cauza modificărilor și renovărilor care au avut loc la nivelul Clinicii de Oncologie. Personalul este calificat, am realocat fonduri pentru personalul care a vrut să facă aceste cursuri de îngrijiri la domiciliu, din personalul existent”, a precizat managerul Spitalului Clinic Județean Mureș.

Proiectul “Creșterea capacității instituționale pentru dezvoltarea națională coordonată a îngrijirilor paliative și îngrijirilor la domiciliu” are o valoare estimată de 28,2 milioane lei și este finanțat prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

„În acest proiect sunt implicate mai multe instituții. Sunt fonduri europene care au venit la nivelul Ministerului Sănătății și se discută foarte mult de tariful pe caz efectiv. La început va fi un tarif cât de cât acoperitor, după care, în urma analizelor, se va face un program național și un tarif național general”, a explicat dr. Ovidiu Gîrbovan.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE