Predicții cutremur în zona Podișului Târnavelor Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 331 Vizualizări

Predicții cutremur în zona Podișului Târnavelor

În ziua de 6 iunie, în Crișana, Arad, s-a produs un cutremur cu magnitudinea ML 5.2, la adâncimea de 5.6 km. Cutremurul s-a produs la 22km E de Arad, 50km NE de Timisoara, 72km SE de Bekescsaba, 94km N de Rețița, potrivit informației găsite pe pagina de facebook Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a resimțit și în Timișoara și Cluj și chiar la Târgu Mureș, după cum arată unele comentarii pe rețelele de socializare.

În anul 1556, pe 23 ianuarie, provincia chineză Shaanxi, parte a imperiului chinez condus de dinastia Ming, a fost zguduită de un cutremur devastator. Chiar dacă a avut în jur de 8.0 pe scara Richter, au fost cel puțin 830.000 de morți.

Cel mai semnificativ cutremur de anul acesta s-a produs în zona Olteniei în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici. Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Cele mai mari cutremure în lume

În anul 1556, pe 23 ianuarie, provincia chineză Shaanxi, parte a imperiului chinez condus de dinastia Ming, a fost zguduită de un cutremur devastator. Chiar dacă a avut în jur de 8.0 pe scara Richter, au fost cel puțin 830.000 de morți. Replicile s-au simțit aproape o jumătate de an, iar pe porțiuni de sute de kilometri pătrați, totul a fost devastat;

În 1960 în Chile, omenirea a simţit cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată care s-a ridicat la 9,6 grade pe scara Richter, peste 1.600 de oameni au murit, iar alte două milioane au rămas pe drumuri după ce le-au fost distruse casele. Pagubele economice s-au ridicat la peste 550 de milioane de dolari.

În anul 2004, în Oceanul Indian s-a produs un adevărat dezastru pentru Insula Sumatra, în special, dar și pentru coasta est-africană. Este vorba despre un cutremur subacvatic, cu epicentrul în Oceanul Indian, aproape de coastele Insulei Sumatra. Magnitudinea înregistrată a fost de 9.1 pe scara Richter, a produs o serie de valuri tsunami care au afectat regiunile costiere ale unui număr de opt țări asiatice. Au murit 155.279 de persoane, iar alte câteva mii sunt în continuare date dispărute. Peste un milion de gospodării au fost distruse, potrivit wikipedia.

Cutremure cu epicentre în Depresiunea Transilvaniei

Potrivit site-ului cutremur.net, zona Podișului Târnavelor, Mediaș-Târnăveni-Sighișoara, pare a fi la originea celor mai puternice cutremure locale cu epicentrele in Depresiunea Transilvaniei. Frecvența acestor cutremure este însă foarte mică. Din datele disponibile pentru ultimii 1000 de ani, în medie cam la 300+/-50 de ani, în zona Mediaș-Sighișoara se produce câte un seism local de intensitate maximă VIII și magnitudine probabilă 5,4-5,6.

În ultimii 1000 de ani se cunosc 3 astfel de evenimente: cutremurele din 1223, 1523 și 1880. Toate cele 3 cutremure sunt creditate cu intensități maxime de VIII grade pe scara Mercalli. Despre cutremurul din 1223 nu se cunosc foarte multe lucruri, deoarece sursele de informatii sunt foarte vagi. Cutremurul din 19 noiembrie 1523 a afectat puternic orasele Mediaș și Sighișoara, a provocat pagube la Sebeș, Alba Iulia și Sibiu, a fost resimțit în tot centrul Transilvaniei cu intensități de VII și chiar VIII grade pe scara Mercalli. Ultimul cutremur important a fost cel din 3 octombrie 1880, resimțit mai intens în zona Târnăveni. După acest cutremur, în Transilvania nu s-a mai produs nici un cutremur cu magnitudinea egală sau mai mare de 4,7-5,0. În perioada instrumentală a seismologiei au fost consemnate câteva evenimente seismice locale în zona Mureș-Târnave, dar de magnitudini foarte mici, chiar sub 4,0 grade pe scara Richter.

https://forum.cutremur.net/threads/cutremurele-din-transilvania.4996/

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE