”Să explorăm Reghinul colorând”, poartă deschisă copiilor de Kislaki Tun Eunika și Csupán Eduárd Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 456 Vizualizări

”Să explorăm Reghinul colorând”, poartă deschisă copiilor de Kislaki Tun Eunika și Csupán Eduárd

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, prof. Kislaki Tun Eunika din cadrul Școlii Gimnaziale ”Alexandru Ceușianu” și artistul plastic Csupán Eduárd s-au gândid să le ofere copiilor un cadou ceva mai special, o carte de colorat intitulată „Să explorăm Reghinul colorând”.

De ce o carte de colorat despre Reghin?

„Trăim într-o lume globalizată ce tinde să devină tot mai uniformă. Culturi care altădată păreau ireconciliabile, acum își împrumută una alteia valorile, modelele, influențându-se reciproc. De aceea,  devine cu atât mai importantă cunoașterea originilor și a particularităților referitoare la istoria și datinile locale. Acestea ne pot da un sens, ne pot ajuta să ne înțelegem identitatea, să ne cunoaștem locul în spațiul multicultural ce se clădește în jurul nostru.  Alături de familie, școlii îi revine rolul principal în educarea tinerilor generați. Cursurile opționale, activitățile extracuricurale, atelierele de meșteșuguri tradiționale îi ajută pe cei mici să vină în contact cu specificul locului, experimentând direct și asimilând cu plăcere tot ceea ce constituie elementele de marcă ale etosului nostru. De aceea, în calitate de cadru didactic, consider că avem datoria să le creem celor mici cât mai multe oportunități educaționale așa încât, prin abordări diverse, să le transmitem informații esențiale privind istoria orașului și frumusețile sale.  Ideea acestei cărți de colorat despe Reghin mi se pare o astfel de inițiativă benefică și eficientă, menită a-i ajuta pe copii să cunoască unul dintre cele mai importante clădiri ale orașului nostru. Răsfoind și colorând paginile ei, aceștia vor avea ocazia să afle date despre personalitățile care s-au născut ori au trăit aici, precum și despre câteva momente cheie ale istoriei acestor locuri.”, afirmă prof. Kislaki Tun Eunika în prefața cărții.

Lansarea cărții a avut loc în data de 31 mai la Biblioteca Municipală ”Petru Maior” din Reghin

Expediție de căutare și observare

Cartea se deschide cu câteva date informative despre Reghin, de la așesazarea geografică, originea numelui orașului, curiozități istorice legate de oraș, date despre dezvoltarea economică și nu în ultimul rând aspecte legate de educația reghineană.

Bagajul de cunoștințe fiind astfel asimilat, se trece la partea de colorat, cei mici având la dispoziție clădiri reprezentative ale Reghinului, Primăria, Școala Gimnazială ”Alexandru Ceușianu”, Biserica Săsească, Judecătoria, Muzeul Etnografic, Casa ”Florea Bogdan”, Casa Cardinalului Todea, Bisericuța de lemn, Poșta, Gara CFR, Casa István Kohl, precum și simboluri ale urbei, Stejarul Singuratic, vioara sau stemele orașului.

„Înainte de a începe să coloreze, copiii, împreună cu părinții, bunicii lor,  pot să pornească într-o expediție de căutare și observare a clădirilor celor mai reprezentative. Fiecare dintre ele constituie un bun prilej de a descoperi informații diverse, care, întrețesute, alcătuiesc în cele din urmă povestea orașului. Și odată ce se întorc din călătorie, vor putea da viață și culoarea acestei povești, transformând-o într-o experiență personală unică. Prin dimensiunile sale comune, cartea se potrivește în cele mai mai mult genți ori ghiozdane. Luați-o cu voi ori de câte ori veți pleca în căutarea vestigiilor Reghinului nostru drag;  ea vă va fi nu doar un ghid, ci și un prieten care o să vă dezvăluie frumuțeța ascunsă și amprenta istorică a locurilor prin care treceți zi de zi.  Aș dori să mulțumesc în mod special pictorului Eduárd Csupán, care m-a sprijinit în punerea în aplicare a acestui proiect. Fără desene sale atât de reușite, ideea acestei cărți de colorat nu ar put fi putut prinde contur.”, spune prof. Kislaki Tun Eunika.

La rândul său, pictorul Csupán Eduárd îi îndeamnă pe micii artiști să se înzestreze cu cele necesare și să pornească grație imaginației și culorii într-o călătorie a cărui scop este acela de (re)descoperire a frumuseții orașului în care trăiesc.

„Dragi copii sau mai bine zis ”mici artiști”. Trebuie să știți că orașul Reghin  este înzestrat cu multe clădiri cu o valoare arhitecturală deosebită. Majoritatea construcțiilor sunt în zona centrală a orașului și au un stil eclectic. Asta înseamnă că pe aceste clădiri găsim elemente caracteritice din mai multe perioade arhitecturale. Recomandarea mea este să colorați aceste desene cu creioane colorate, acuarele, tempera sau carioci, dar puteți folosi mai multe tehnici pe aceeași suprafață sau chiar să completați desenul după imaginația voastră. Sunt sigur că după această activitate de explorare prin culoare, abilitățile, cunoștințele și cultura voastră estetică va fi mai bogată”, a spus Csupán Eduárd.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!