Mara Nemeș și Ana Bloj, performere la Bac 2023 Altele
  • Sanda Vitelar
  • 0 comentarii
  • 1155 Vizualizări

Mara Nemeș și Ana Bloj, performere la Bac 2023

Anul acesta două eleve, Mara Nemeș și Ana Bloj, au obţinut la examenul de Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2023 aceleaşi rezultate, și anume media generală de 9,80. Mai mult decât atât, media este cea mai bună de la nivelul județului Mureș, iar cele două performere sunt colege de clasă.

”Succesul se construieşte cărămidă cu cărămidă”

Mara Nemeş, absolventă a profilului „Ştiinţele Naturii” de la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, este pasionată de voluntariat. Ea lucrează cu copii dintr-un centru de plasament care funcționează sub umbrela Asociaţiei Ajungem Mari. Refugiul ei este pianul, mai ales în perioadele stresante, şi sportul, ea alergând pe distanţe medii.

Reporter: Cum a fost la examenul de Bacalaureat pentru tine?

Mara Nemeş: Din punctul meu de vedere subiectele de la examenul de Bacalaureat au avut o dificultate medie, nu au fost nici prea grele nici prea uşoare, deci aş putea spune că au fost accesibile pentru oricine.

Rep.: A fost vreun subiect sau vreo materie care ţi-au dat dureri de cap?

M.N.: Nu pot spune că au fost subiecte care mi-au dat bătăi grave de cap. La proba de la matematică mi s-a părut ca au fost câteva subpuncte de departajare care au fost ca o provocare, deși am stat mai mult la ele până la urmă am reușit să le rezolv.

Rep.: Cât timp te-ai pregătit pentru examenul de Bacalaureat?

M.N: Este o muncă grea şi lungă care necesită multă răbdare. Este vorba despre a pune cărămidă peste cărămidă, în cei patru ani de liceu am ținut pasul cu materia și nu mi-a fost greu să recapitulez tot ce am învăţat mai ales la matematică și biologie. La limba română la clasă mereu am avut mult de lucru și toți am reușit să ținem pasul pentru a obţine nişte rezultate bune.

Rep.: În judeţul Mureş din peste 3.000 de candidaţi, peste 1.000 nu au reuşit să obţină o medie de trecere. Cine crezi că ar putea fi considerat responsabil pentru numărul mare de nepromovaţi?

M.N.: Chiar dacă asta ține de fiecare elev în parte, cât învaţă şi cât de motivat este să țină pasul cu școala. Din punctul meu de vedere nu i-aș învinui pe ei pentru ceea ce nu face sistemul pentru ei, cred că școala și sistemul ar trebui să îi ajute pe elevii care nu țin pasul să ajungă în ritm cu ceilalţi colegi. Eu chiar am simțit că în școala mea au fost ajutați toți elevii și cei de nivel mediu și cei de nivel mai slab și toata lumea a fost susținută.

Rep.: Unde îți dorești să mergi la facultate?

M.N.: În luna februarie am dat examenul pentru admiterea la Facultatea de Medicină în Olanda. Am intrat a 4-a, iar din luna septembrie voi fi studentă acolo.

”Munca susținută, cheia rezultatului obținut”

În interviul următor, Ana Bloj a mărturisit că doreşte să rămână la Târgu Mureş pentru a studia medicina la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”. Pe lângă pasiunea pentru învăţătură şi dorinţa de a deveni medic, Ana Bloj îşi doreşte să petreacă timp alături de familie şi prieteni. Pentru a scăpa de stresul cotidian şi a se detaşa de gânduri îi place să asculte muzică şi să picteze. 

Reporter: Cum a fost experienţa examenului de Bacalaureat pentru tine?

Ana Bloj: Consider că subiectele de la examenul de Bacalaureat din anul acesta au fost destul de complexe, dar totodată, şi destul de echilibrate. Din perspectiva mea ele au reuşit să surprindă esența informațiilor pe care ar trebui să le dobândească un elev până la finalul liceului. Pot spune că, pentru mine, experiența acestui examen a fost destul de bună, totul a decurs ușor și frumos şi cred că totul a fost făcut într-un cadru super bine organizat și a decurs ca la carte.

Rep.: A fost vreun subiect sau vreo materie care ţi-au dat dureri de cap?

A.B.: Pot spune că la subiectul de la limba română au fost anumite dificultăți în cadrul exercițiilor, mai ales la subiectul I, unde am observat că mulți elevi au întâmpinat dificultăți dar consider că a fost destul de bine structurat subiectul.

Rep.: Cât timp te-ai pregătit pentru examenul de Bacalaureat?

A.B.: Pot spune că am început să mă pregătesc din clasa a XI-a. Am avut o doamnă profesoară care ne-a ajutat să avem un program în care puteam introduce, încetul cu încetul, operele de Bac. La restul materiilor de Bac am început să lucrăm mult mai intens din clasa a XII-a, dar consider că munca susținută pe întreg parcursul clasei a XII-a precum și studiul mult mai intens în ultimele săptămâni înainte de Bac au fost cheia rezultatului obţinut.

Rep.: În judeţul Mureş din peste 3.000 de candidaţi, peste 1.000 nu au reuşit să obţină o medie de trecere. Cine crezi că ar putea fi responsabil pentru numărul mare de nepromovaţi?

A.B.: Cred că mai mulți factori contribuie la obținerea unui rezultat bun la bac în afară de munca elevului. Este nevoie și de implicarea unor profesori și de susținerea din partea părinților. Mai intervine și norocul de a avea o viață mult mai liniștită astfel încât părintii să poată să te sprijine pentru că mulți dintre noi luăm ore suplimentare pentru bac și aici nu toată lumea poate beneficia de un astfel de ajutor

Rep.: Unde îți dorești să mergi la facultate?

A.B.: Mi-aș dori să studiez medicina în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Consider că oferă o educație benefică și că reprezintă o bună rampă de lansare în acest domeniu.

A consemnat Adrian MURARIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!