- redactia
- 0 comentarii
- 1172 Vizualizări
După facultate, în câmpul muncii
25 iulie 2023Studenția și munca în paralel pot ajunge să fie o combinație epuizantă pentru majoritatea studenților care aleg să își câștige banii singuri. Din acest motiv, majoritatea studenților aleg job-urile part-time sau aleg să lucreze abia după terminarea facultății.
O statistică realizată în 2019 de jurnaliștii de la Ziare.com arată că în zonele mai puțin favorabile din România, jumătate din tinerii de 25 de ani nu au reușit să își găsească un loc de muncă după primii trei ani de la absolvirea facultății.
In 2018, 82% dintre absolventii din Uniunea Europeană s-au angajat, arată statistica publicată de Eurostat în 2019. Cu alte cuvinte, se află în câmpul muncii 82% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani care au reușit, în ultimii trei ani, să obțină o diplomă pentru terminarea nivelului de învățământ secundar superior (adică au cel puțin studiile liceale finalizate) și nu își continuă studiile în prezent.
Situația din România în 2018
Cu o rată de 71,6% înregistrată în 2018, țara noastră se află cu mai bine de zece procente sub media Uniunii Europene. Există unele zone care performează foarte bine, iar altele care stau destul de prost.
Statistica regiunii centrale și bogate a țării noastre arată că puțini tineri își găsesc de muncă. În județele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, doar jumătate dintre aceștia se angajează în primii trei ani de la finalizarea studiilor. Rata de ocupare a crescut foarte puțin din 2014 încoace.
Câți absolvenți lucrează în domeniul lor?
„Potrivit studiului realizat de Curtea de Conturi cu date de la Institutul Naţional de statistică şi cu participarea mai multor universităţi, doar 35% dintre absolvenţii de facultate lucrau în domeniul pentru care se pregătiseră la cinci ani de la absolvire”, se precizează într-un articol publicat pe site-ul jurnalul.ro în 2017.
Astfel, 32% dintre aceştia aveau un loc de muncă aflat în sfera mai largă a domeniului pentru care au studiat, în timp ce 39% dintre aceştia aveau un loc de muncă fără nicio legătură cu ce au studiat în facultate.
Câți dintre absolvenții mureșeni lucrează?
Pentru a vedea care este situația în prezent, am luat legătura cu câțiva absolvenți pentru a vedea care este poziția lor după terminarea facultății.
„Lucrez în domeniul meu încă din anul doi de facultate. Nu m-aș vedea făcând altceva. Am început prima dată să lucrez pentru practică, însă mi-am dat seama că îmi place prea mult ceea ce fac și că am multe de învățat. M-au ajutat și banii câștigați în timpul facultății. Erau banii mei de buzunar”, a povestit Cristina.
„Eu lucrez din timpul facultății. Mi-am schimbat locurile de muncă pe parcurs. Însă ultima dată când l-am schimbat, m-am angajat chiar în domeniul meu. Nu vreau să mai renunț la acest loc de muncă, eventual doar în viitor, când probabil se va ivi ceva mai bun, însă tot în domeniul meu. Am terminat facultatea și acum mă pot focusa mult mai bine pe ceea ce am de făcut la locul de muncă”, a declarat Rareș.
„Nu mi-am găsit vocația încă. Oscilez între fel și fel de domenii. Simt că nu mi-am găsit încă drumul. Am lucrat în mai multe părți, dar facultatea nu mi-a oferit ceva concret, așa cum m-am așteptat inițial. Acum sunt în căutare de loc de muncă și le încerc pe toate, iar așa o să văd ce îmi place cu adevărat să fac”, a declarat Melisa.
Diana CĂRBUREAN
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu