Festivalul Văii Mureșului, sub auspiciile tradițiilor și simbolurilor naționale Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1219 Vizualizări

Festivalul Văii Mureșului, sub auspiciile tradițiilor și simbolurilor naționale

Ediția cu numărul XVII a Festivalului Văii Mureșului, eveniment găzduit și în acest an de Platoul ”La Alei” din comuna Răstolița, în perioada 29-30 iulie, s-a bucurat și în acest an de două zile pline de tradiții, stropite din belșug cu cântec, joc și multă bună dispoziție. Chiar dacă numărul comunelor participante a scăzut față de anii anteriori, festivalul tradițiilor Văii Mureșului continuă datorită sprijinului venit din partea celor care au decis să susțină în continuare festivalul, respectiv comunele Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița, Deda, Vătava, Rușii Munți, Breaza și municipiul Reghin.

Ziua Imnului Național

Deschiderea oficială a ediției din acest an a festivalului a avut loc sâmbătă, 29 iulie, în prezența celor implicați în organizare și a înalților oaspeți în frunte cu Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop Ortodox al Alba Iuliei.

Momentul de deschidere a coincis cu Ziua Imnului Național, interpretat în deschiderea festivalului de solista Florina Oprea. Al doilea imn care a răsunat în deschiderea oficială a festivalului a fost cel al Văii Mureșului, compoziție semnată de profesorul Pavel Tornea, originar din satul Pietriș, onoarea revenindu-i și în acest an lui Dorin Gliga, cel care prin intermediul taragotului dă glas imnului compus de Pavel Tornea la fiecare ediție de festival începând cu anul 2016.

Binecuvântarea festivalului a fost făcută de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu care a subliniat „ingredientele” care stau la baza tezaurului etnic al poporului român.

„De câte ori ne adunăm laolaltă la astfel de evenimente sau festivaluri avem prilejul să ne gândim la nobleția acestui popor care s-a format prin simbioza dintre daci și romani. Atunci a primit și sămânța Evangheliei, mesajul vieții celei noi, beneficiind de o biserică cu nimb apostolic. Sensibilizați de Harul Duhului Sfânt, prin secole, românii au creat un admirabil tezaur etnic. Ouăle încondeiate, porțile ingenios sculptate, costumul popular, doine, balade, folclor, colinde și multe altele. Toate acestea nu sunt altceva decât ingrediente ale legii românești pe care putem defini modul de a fi, de a exista aici, în cetatea de văi și de munți a Carpaților. Un ingredient foarte important îl constituie cântecul popular care din timpuri bătrâne a plutit, îngânându-se până la noi, cum inspirat spunea scriitorul Mihail Sadoveanu. Aceste cântece ne edifică, ne iluminează, ne dinamizează și ne inspiră să iubim această țară, glia străbună sfințită de lacrimile, sudorile și sângele martirilor și eroilor noștri nemuritori. Acest tezaur etnic formidabil exprimă în mod plenar omenia românească. Ne arată clar că românii sunt nobili prin origine, bogați prin moștenire și vestiți prin virtuțile care au împodobit și împodobesc fizionomia spirituală, morală a acestui neam născut creștin, nu făcut. Îndemnul meu final este să iubiți și să prețuiți datina străbună, creațiile populare și mai ales trecutul nostru istoric. Marele istoric Nicolae Iorga ne spune că, cine nu ține legătura cu trecutul acela nu merită nici prezentul, nici viitorul. Fie ca Marele și Bunul Dumnezeu, arbitrul destinelor noastre, să vă binecuvinteze pe toți să vă dăruiască sănătate, spor în cele bune și bucuria mântuirii”, a spus Părintele Irineu, Arhiepiscopul Ortodox al Alba Iuliei.

Capii organizării ediției din acest an a festivalului au fost primarii aflați la conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Mureșului, respectiv președintele Lucreția Cadar, din Deda, și vicepreședintele Mircea Mariș, din Suseni.

„Am deschis și în acest an lada de zestre a Văii Mureșului Superior din dorința de a vă oferi farmecul vieții de odinioară, încercând astfel să fim liantul dintre trecut, prezent și viitor în cadrul Festivalului Văii Mureșului, ediția a XVII-a. Emoția este cu atât mai mare cu cât în cadrul festivalului punem la loc de cinste unul dintre simbolurile țării noastre, Imnul Național pe care îl celebrăm azi, 29 iulie, alături de alte simboluri pe care le cinstim și le prețuim în fiecare zi, ia românească, drapelul arborat în Platoul ”La Alei”. La fiecare casă din statul alegoric, gătit și acest an în straie de sărbătoare, flutură drapelul românesc. Trebuie să mulțumesc tuturor celor care nu dau uitării elementelor care de ne definesc pe noi ca popor, iar prin prezența lor aici la festival dau dovadă de patriotism și unitate, de dorința de a insufla generațiilor viitoare dragul de tradițiia strămoșească, mândria de a purta portul popular, dar mai ales respectul pentru cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei pentru a ne oferi această țară minunată. În calitate de președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, îmi exprim profunda recunoștință față de Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului Județului Mureș, colegii mei primari și consiliile locale din Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița, Rușii, Munți, Vătava, Breaza, Deda și municipiul Reghin pentru ca au acceptat continuitatea tradițiilor pe valea noastră, precum și oamenilor care au muncit zi și noapte pentru a da viață satului alegoric plin de farmec, de poveste, plin de traiul de altă dată al oamenilor frumoși la suflet care și astăzi prețuiesc mai mult decât orice tradițiile, costumul popular și mândria de a fi români. Nu vreau să închei fără a sublinia implicarea în organizarea festivalului a primarului Mircea Mariș, vicepreședintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului, alături de care am realizat acest eveniment deosebit pe Valea Mureșului”, a spus Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Valea Mureșului.

„Sunt mândră că sunt mureșeancă”

Oaspetele special al ediției din acest an a Festivalului Văii Mureșului a fost Luminița Odobescu, actualul ministru de Externe al României.

„În întreaga mea carieră diplomatică de ambasador am promovat cu mândrie ia, portul de pe Valea Mureșului, tradițiile, gastronomia locului. Voi continua să fac acest lucru și în calitatea mea actuală de ministru de Externe. E foarte important să promovăm tradițiile, obiceiurile, portul popular. Este foarte important să nu uităm de unde ne tragem rădăcinile. Pe unde am umblat, întotdeauna am prezentat colegilor mei frumusețea acestor meleaguri ale Văii Mureșului, cât de frumos se îmbină toamna culorile aici pe această minunată vale, la fel și primăvara, și cât de frumos ne privesc munții. I-am invitat pe toți colegii mei din străinătate să vină să ne viziteze. Este o zonă frumoasă, este o zonă de suflet. Sunt mândră că sunt mureșeancă, și totodată onorată să fiu prezentă la acest festival”, a precizat Luminița Odobescu.

Printre vorbitori s-au numărat și cei care în urmă cu 18 ani puneau bazele festivalului găzduit de Platoul ”La Alei”.

„Mă număr printre cei care acum 18 ani, când s-a inițiat acest festival eram pe această scenă. De fiecare dată sunt încercat de emoții fiindcă ne aducem aminte de fiecare an care a trecut, de oameni dragi, de oamenii faini de pe Valea Mureșului și nu în ultimul rând de ceea ce se întâmplă aici unde tradițiile populare se păstrează. Aici, aceste tradiții sunt promovate, motiv pentru care vreau să mulțumesc primarilor care se implică, consiliilor locale care aprobă bugetele. Din păcate, unele consilii locale nu au înțeles ceea ce se întâmplă aici în acest festival. Probabil și primarii vor trebui să insiste mai mult, dar este bine că acest festival continuă”, a precizat senatorul PNL Cristian Chirteș.

La râdul său, președintele PNL Mureș, Ciprian Dobre, a subliniat construcția Festivalului Văii Mureșului.

„Le mulțumesc tuturor primarilor care s-au implicat în organizarea acestui festival. Le mulțumesc cetățenilor de pe Valea Mureșului pentru că o bună parte din cheltuielile acestui festival sunt sosite din bugetele locale, adică din banii lor. Trebuie spus că efortul pe care îl depun în fiecare an directorii și directori adjuncți ai festivalului este de neprețuit. Cred, de asemenea, că am reușit. Pe Valea Mureșului în urmă cu 18 ani o mână de oameni porneau la drum cu foarte mult entuziasm, cu foarte multă bucurie și cu sufletul deschis. Așa s-a născut Festivalul Văii Mureșului. Acest festival înseamnă a spune și a vorbi despre români și despre România. A iubi Valea Mureșului este un exercițiu pe care noi l-am reușit. Faptul că 17 ediții am promovat tradițiile noastre, am promovat românii și România, astăzi se vede”, a menționat Ciprian Dobre.

Familia Gliga, mai numeroasă la fiecare ediție

Prezentă la fiecare ediție de festival, familia lutierului Vasile Gliga prinde tot mai tare contur, nu doar prin tradiția construcției de viori promovată la standul de la ”La alei”, ci și în ce privește numărul membrilor, mai mare și mai frumos la fiecare ediție de festival.

„Am fost prezentă la acest festival încă de la prima ediție în urmă cu 18 ani și diferența mare a fost că atunci eram cinci din familia Giga îmbrăcați în costume populare, iar acum sunt nouă nepoți, toți prezenți în fața scenei îmbrăcați în costume populare. În această lume în care trăim atât de multe provocări, în care tehnologia este la tot pasul și copiii noștri sunt tentați de tot felul de lucruri, în primul și în primul rând trebuie să felicităm toate ansamblurile care urcă pe scenă aici la Festivalul Văi Mureșului Superior, toți coordonatorii acestor ansamblu, toți părinții care susțin și care îndeamnă copiii să facă parte din ansamblurile pe care le avem pe întreaga Vale a Mureșului Superior, pe toți rapsozii populari, pe toți soliștii de muzică populară. Județul Mureș are cu ce se mândri, avem la acest festival prezente două Tezaure Umane Vii, Rafila Moldovan din Idicel și Maria Bucin Crișan din Sânmihaiu de Câmpie, care ne bucură cu prezența și în fiecare an la Balul Însuraților care îl organizăm la Reghin. Vreau să felicit și primarii care se implică în organizarea festivalului, nu numai pentru ceea ce fac pentru comunitățile lor, ci și pentru că susțin asemenea evenimente. Nu cred că modernizarea satului românesc trebuie privită în contradicție cu păstrarea identității noastre culturale, ci cu păstrarea culturii fiecărei comunități în parte de pe Valea Mureșului Superior”, a precizat Dumitrița Gliga, deputat PSD.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE