FOTO: Deda în sărbătoare. 630 de ani de istorie pe Valea Mureșului Superior Administrație
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 271 Vizualizări

FOTO: Deda în sărbătoare. 630 de ani de istorie pe Valea Mureșului Superior

Primăria și Consiliul Local al comunei Deda au marcat duminică, 27 august, cei 630 de ani de la prima atestare a localității Deda printr-o nouă ediție a Zilei Comunei Deda. Căldura mare nu i-a împiedicat pe dedeni să se bucure de o zi specială în compania cântecului, dansului popular și a bunei dispoziții.

„Astăzi, 27 august 2023, pe malul Mureșului, supravegheați de Scaunul Domnului care binecuvântează comuna Deda spre dezvoltare și spre condiții mai bune de viață, ne-am întâlnit pentru a aniversa cei 630 de ani de la prima atestare a localității noastre. Deda este o comună frumoasă, o comună dezvoltată, o comună care are istorie. Avem atestarea documentară a localităților noastre, dar avem și un prezent înfloritor. Prezentul la Deda înseamnă dezvoltare, înseamnă canalizare, înseamnă apă, cămine culturale, școli, asfaltări de drumuri, toate acestea fiind implementate și puse la punct. Noi, dedenii, putem fi mândri. Avem moșii și strămoșii noștri de care suntem mândri care ne-au lăsat o comună frumoasă, iar noi o ducem mai departe astfel încât să fie și mai frumoasă. În această zi de sărbătoare să avem cu toții o zi frumoasă în care să trăim românește, să simțim românește alături de cei dragi și de cei care vor urca pe scenă. La mulți ani, Deda, cu prilejul celor 630 de ani de existență și toate cele bune cetățenilor gospodari și frumoși din Deda”, a spus, în deschiderea sărbătorii, primarul Lucreția Cadar, care a fost însoțită pe scenă de către consilierii locali Liliana Covrig, Marius Ceontea, Ioan Valer Marcu, Emil Borșan, Viorel Stegar, Ovidiu Mircea Artimon, Cristian Gavrilescu, Enache Marian, Liviu Făgăraș, Liviu Buna, Ioan Vancu și Dănuț Boar.

Cadou special

Nelipsit de la evenimentele importante ale comunei Deda, managerul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin, fiul al comunei Deda, pr. dr. Florin Bengean, a făcut un mic istoric al celor 630 de ani de atestare documentară a localității Deda, lecție de istorie însoțită și de un inedit cadou.

„În urmă cu mulți ani, istoricul Vasile Netea spunea atât de frumos că orice revenire la Deda înseamnă un moment de bucurie și de fericire. Același lucru pot spune și eu astăzi și îi mulțumesc în primul rând doamnei primar Lucreția Cadar pentru invitația de a fi astăzi aici în mijlocul dragilor mei consăteni de la Deda. Atunci când este ziua cuiva, mai ales acum când este Ziua Comunei Deda, se cuvine să vii cu un cadou. Așa se face că am venit și eu la rândul meu cu un cadou, așa cum o fac de fiecare dată la momentele aniversare. Am venit cu o carte scrisă de mine care a văzut lumina tiparului în primăvara acestui an intitulată „Omagiu localității natale Deda prin cuvinte și imagini”. Este o carte dedicată aniversării a 630 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a localității Deda. Mulțumesc doamnei primar și Consiliul Local pentru sprijinul financiar acordat la tipărirea acestei cărți care deja a fost lansată în primăvara acestui an pentru prima dată la Deda, apoi în mai multe evenimente din județ și din țară. De asemenea, cartea se află în biblioteci importante din județul Mureș și din țară”, a precizat pr. dr. Florin Bengean.

Semnal de unitate de la Deda

Printre cei care au onorat cu prezența la sărbătoarea comunei Deda s-au numărat și oficialități ale județului dintre care îi amintim pe Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș, și pe deputatul PSD Dumitrița Gliga, însoțiți pe scenă de primarii Mircea Mariș – Suseni, Marius Lircă – Răstolița și Alexandru Bexa – Lunca Bradului.

”Trebuie să fim uniți și vreau să dau un semnal de unitate și de la Deda, de unitate a românilor, pentru anul 2024, un an foarte greu, un an cu multe provocări, în care eu sunt convins că și Deda și orice altă comună sau oraș, va da semnalul de unitate a românilor”, a transmis Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș.

„Vreau să-i felicit pe toți cei din comuna Deda pentru faptul că promovați folclorul și tot ce înseamnă tradiții pe Valea Mureșului Superior. Am fost bucuroasă să văd că reînvie Ansamblul „Cununa Călimanilor”de la Deda. Când am fost aici de Rusalii tinerii dansatori urcau copiii pentru prima dată pe o scenă cu emoții. De aceea vreau să felicit părinții și pe toți cei care se ocupă de acest ansamblu dar și pe cei care îi încurajați pe tineri să ducă mai departe identitatea satului românesc. Pe de altă parte, locuitorii din Deda, din punctul meu de vedere au demonstrat de-a lungul anilor că faptul că dacă respectăm trecutul nostru nu înseamnă că nu putem să privim cu optimism spre viitor. În acest context comuna Deda s-a dezvoltat, zic eu, spectaculos în ultimii ani și continuă să o facă foarte frumos în continuare”, a spus deputatul Dumitrița Gliga.

Premierea sportivilor și seniorilor

Printre momentele speciale ale sărbătorii comunei Deda s-a numărat și premierea sportivilor, respectiv a handbalistelor din cadrul ACS Deda pregătite de Elena Stroia, precum și a protagoniștilor momentului ”Nunta de Aur”, cuplurile care în acest an au marcat o jumătate de veac de căsnicie: Augustin și Cătălina Achim din Deda, Gheorghe și Maria Mărginean din Căpâlna de Jos, județul Sibiu, Iosif și Rafila Buculeu din Deda, Grigore și Lucreția Cincea din Târgu Mureș, Vasile și Ioana Ghidiu din Deda, Ioan și Elena Pașcan din Filea, Vasile și Aurelia Pașcan din Aluniș, Vasile și Maria Ghidiu din Bistra Mureșului, Mihăilă și Rafila Pașcan din Deda.

Program artistic bogat

Programul artistic a fost la înălțimea sărbătorii celor 630 de ani de atestare documentară, protagoniști fiind Ansamblul „Cununa Călimanilor” din Deda, soliștii Roxana Borzan, Carmen Anamaria Suciu, Alexia Friciu, Serenela Frâncu, Grupul Vocal Deda, soliștii Codruța Chețan, Dorin Ovidiu Bumbu, Nectarie Paşcanu, Diana Tișe, Andreea Petruț, Ionuț Pumnea, Anca Branea, Bogdan Octavian Hrudan, Ovidiu Furnea, Sorina Gabor, Mădălina Mureşan,Vlaic Emil, Ilinca Fărcaş, Radu Ile, Lili Bebe & Dimo și formația Contrast Live Band.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii, moment care a consfințit sărbătoarea celor 630 de ani de atestare documentară a localității Deda.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE