Activitatea instanţelor de judecată reintră în normal Justitie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 115 Vizualizări

Activitatea instanţelor de judecată reintră în normal

La finalul lunii iunie instanţele din ţară au decis „intrarea, începând cu data de 21 iunie 2023, în forma de protest constând în dispunerea amânării cauzelor, inclusiv amânarea procedurii verificării şi regularizării cererilor, cu excepţia cauzelor cu caracter urgent.”

Măsura a fost luată ca urmare a nemulţumirii magistraţilor cu privire la faptul că se intenţiona creșterea treptată a vârstei de pensionare şi se va schimba modul de calcul al pensiei astfel încât să fie luate ca bază veniturile pe o perioadă mai lungă, nu doar cele din ultimul an de activitate.

Potrivit unui comunicat transmis de Curtea de Apel Târgu-Mureş în cursul zilei de luni, 4 septembrie, Adunarea Generală a judecătorilor a decis suspendarea măsurilor de protest

„În ziua de 4 septembrie 2023, a avut loc Adunarea generală a judecătorilor de la Curtea de Apel Târgu-Mureş, având pe ordinea de zi, reanalizarea situaţiei vizând măsurile de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale a judecătorilor Curţii de Apel Târgu-Mureş nr. 3 din 20 iunie 2023. Având în vedere votul majoritar al judecătorilor prezenți, Adunarea generală a judecătorilor a hotărât suspendarea formei de protest adoptate prin Hotărârea Adunării generale nr. 3 din 20 iunie 2023 a judecătorilor Curţii de Apel Târgu-Mureş şi reluarea activităţii de judecată, începând cu data de 4 septembrie 2023”, se arată în documentul transmis presei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Târgu-Mureş decizia magistraţilor a fost luată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale prin care prevederile care au stat la baza protestului au fost declarate parţial neconstituţionale.

„Judecătorii au avut în vedere decizia Curții Constituționale Nr. 467 din data de 2 august 2023 referitoare la legea privind pensiile de serviciu și, în consecință au hotărât suspendarea și nu încetarea formelor de protest, reluând activitatea. În funcție de stadiul procesului legislativ, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Curții de Apel Târgu – Mureș va reevalua măsurile necesare la momentul la care se impun”, a transmis Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Curţii de Apel Târgu-Mureş.

În esență, Curtea Constituţională, prin decizia adoptată la începutul lunii august, a constatat că diminuarea bazei de calcul a pensiilor de serviciu din sistemul justiției, precum și omisiunea reglementării unor dispoziții tranzitorii efective în privința creșterii, pe de o parte, a ponderii vechimii efective în funcție, și, pe de altă parte, a vârstei de pensionare necesare acordării pensiei de serviciu afectează componenta funcțională/instituțională a principiului independenței justiției în substanța sa. De asemenea, se încalcă exigențele de calitate a legii prin lipsa unor reglementări tranzitorii clare, precise și previzibile cu privire la actualizarea pensiilor de serviciu și la eliminarea creșterii cu 1% a valorii de 80% care se aplică asupra bazei calcul a pensiei de serviciu pentru fiecare an care depășește vechimea standard de 25 de ani.

Curtea reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare.

Sanda VIŢELAR

Foto: https://ro.depositphotos.com/home.html

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE