Dorian Popa, întâlnire educativă cu tinerii din satul mureșean Voiniceni Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1755 Vizualizări

Dorian Popa, întâlnire educativă cu tinerii din satul mureșean Voiniceni

Vineri, 8 august, s-a desfășurat ultima întâlnire din cadrul proiectului Asociației Oameni Faini și Voinicei, o asociație al cărui președinte este Codruța Togan și care și-a pus în plan să educe tinerii din sat – dar nu numai – prin aducerea mai multor invitați care să-și împărtășească experiențele legate de consumul de droguri și consecințele sale într-un mod accesibil și formator pentru tineri. Curtea școlii din satul Voiniceni, județul Mureș a fost gazda mai multor invitați de seamă precum Ciprian Dobre, prefectul de Mureș, Dorian Popa, ambasadorul proiectului și Ion Aleodor Roman, comisar-șef al Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș.

„Am desfășurat astfel de activități împreună cu partenerii noștri de la Ministerul Afacerilor Interne, cu Societatea Civilă, cu organizații non-guvernamentale – în fiecare zi se întâmplă lucruri în mediul școlar în ceea privește prevenirea consumului de droguri. După cum s-a zis mai devreme, am avut și foști consumatori de droguri care au venit în fața voastră. Vedeți că noi nu vorbim din cărți; vorbim lucruri reale și, totuși, consumul de droguri a explodat. Este o realitate, este un lucru care se întâmplă, o problematică care distruge vieți, comunități, creează probleme de sănătate, sociale”, a fost mesajul comisarului-șef, Ion Aleodor Roman.

Tinerii au primit sfaturi și din partea prefectului Ciprian Dobre: „Subliniez inițiativa fundației de a vorbi deschis, răspicat și în public despre consumul de droguri. Dacă acum 5 – 10 ani puteam spune că noi în România suntem liniștiți, că sunt 2 – 3 consumatori de droguri în județul Mureș, că nu avem probleme, situația a degenerat foarte rapid: astăzi vorbim în județul Mureș de sute, poate mii de consumatori de droguri. Poate că aceste cifre ni se par prea mari, dar nu sunt deloc umflate. Consumul de droguri a devenit o realitate, un fapt cotidian și ceea ce este mai grav, este un fapt tolerat de către mulți dintre noi, de către părinții dintre noi. A începe să consumi o dată un drog poate fi despărțirea definitivă de viața de om normal. A încerca prima dată este capcana căderii în adicție, în dependență de substanțe. Cred că, în primul rând, trebuie să îi înțelegem pe cei care consumă și să încercăm să-i consiliem, să-i ajutăm și, în al doilea rând, trebuie ca părinții să ceară primii ajutorul psihologului în momentul în care își dau seama că unul sau mai mulți copii ai lor consumă sau au bănuiala că vor consuma. Vouă, copiilor, pot să vă fac o singură recomandare: nu încercați niciodată! Din sufletul meu vă rog, din toată puterea mea vă rog, nu încercați niciodată! Aceasta este singura soluție!”

Apoi, ziua nu a reprezentat doar sfaturi, ci și premii. Cei doi tineri laureați au fost David Gliga cu multiple titluri la judo și Diana Togănel cu multiple titluri în cadrul echipei naționale de polo, ambii reprezentând succesul pe care tinerii îl pot atinge prin muncă cinstită, prin evitarea consumului de droguri și prin dedicare. Cei doi au fost premiați în bani prin susținerea lui Cătălin Șimon, de la Instgaz.

Vedeta zilei, Dorian Popa, a fost primită într-un roi de aplauze. Copiii și tinerii s-au apropiat de scenă, unde, timp de zeci de minute, au ascultat povestea de viață a artistului, discutând cu el și adresându-i întrebări.

„Este o invitație „altfel”, care mă bucură foarte mult. Este prima invitație de când muncesc eu – de aproape 12 ani – pe care o primesc să mă adresez deschis vouă despre ce înseamnă viitorul vostru în strânsă legătură cu experiența de viață pe care eu am acumulat-o până la această vârstă. Și mă bucur nespus de mult că pot face asta, că vă pot vorbi despre ce am înțeles eu din viața asta sau, mai pe românește, cu ce se mănâncă viața asta”, a transmis Dorian Popa tinerilor.

Seara s-a finalizat cu un concert susținut de artist, urmat de poze alături de acesta.

Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE