Dacă e toamnă, e Bookfest la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

Dacă e toamnă, e Bookfest la Târgu Mureș

A început cea de-a VIII-a ediție a Salonului de Carte Bookfest la Târgu Mureș, motiv de sărbătoare pentru toți cei care prețuiesc cărțile. La festivitatea de deschidere au participat o serie de oficialități care s-au arătat a fi adevărați adepți ai tradiției livrești, dar și promotori ai dezvoltării culturale prin lectură. Aceștia sunt: Soós Zoltán, primarul orașului, Ciprian Dobre, prefectul județului Mureș, Ötvös Koppány, directorul Muzeului Județean Mureș. Evenimentul a fost moderat de către directorul executiv al Asociației Editorilor din România, Mihai Mitrică.

„Această a opta ediție a Salonului de Carte din Târgu Mureș este deja continuarea unui eveniment devenit tradiție în agenda culturală a orașului și județului nostru. Această ediție este posibilă datorită sprijinului pe care îl avem încă de la început de la Primăria și Consiliul Local Târgu Mureș, respectiv Consiliul Județean Mureș. N-aș uita și sprijinul pe care mi l-a oferit Inspectoratul Școlar care a reușit să mobilizeze elevii și profesorii în special pe Limba și Literatura Română pentru a veni într-o scurtă vizită la Bookfest. Toate acestea ne arată ca acolo unde există interes pe plan local și unde un eveniment reușește să se grefeze pe substanța locală și nu figurează ca un soi de apendice artificial, acolo unde se întâmplă lucrurile astea, se poate face un eveniment de succes. Putem spune că ediția Bookfest Târgu Mureș 2023 a pornit cu dreptul!”, a declarat Mihai Mitrică.

Cititul, ”un bun refugiu din cotidian”

În prima zi a salonului s-au remarcat, într-un număr semnificativ, elevii bibliofili, încurajați de dascălii care iubesc cuvântul. Printre invitați am remarcat un cumul de oameni pentru care lectura a rămas modalitatea primordială de îmbogățire spirituală, culturală, personală.

Evenimentul se întinde pe perioada integrală a acestui sfârșit de săptămână, organizatorii pregătind o serie de evenimente de amploare culturală, lansări de carte, întâlniri cu scriitori reprezentativi ai literaturii române contemporane, dialoguri între autori, sesiuni de Q and A, momente de lectură și altele, motiv pentru care vă invităm să luați parte la acest minunat festival al „cuvintelor potrivite”.

„Mă bucur pentru împrejurarea de a ne întâlni astăzi din nou la cea de-a VIII-a ediție a Salonului de Carte Bookfest. Salonul de Carte la Târgu Mureș este o idee veche și devine un reper cultural. Îmi exprim speranța că vor fi prezenți la această ediție cât mai mulți copii și adulți și că Teatrul Național va deveni casa cărții românești. Cred că atunci când lucrurile nu merg prea bine, cultura, cititul este un bun refugiu din cotidian. Cred că noi, români și maghiari, trebuie să ne <<batem>> pentru cultura noastră și să avem curajul de a ne unii cu toții în jurul culturii”, a afirmat prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Primăria Municipiului Târgu Mureș este alături de cetățenii însetați de cultură, încurajându-i să vină la acest festival, devenit tradiție, spre a se delecta cu titluri de renume din universul livresc. Sprijinul nu este doar de natură etică, ci și financiară, căci primăria finanțează acest eveniment cultural, fapt care nu era valabil și în cazul ediției de debut a salonului. „Acest eveniment a început la Târgu Mureș acum opt ani când eu eram  directorul Muzeului Județean Mureș și pe atunci Primăria nu susținea acest festival. E foarte bine că acum, toate autoritățile locale susțin importanța cărților și a cititului pentru cultura orașului și a oamenilor și desigur dacă e toamnă la Târgu Mureș, e Bookfest, deja de opt ani de zile. Este un eveniment de tradiție deja, pe care îl prețuim foarte mult. Cărțile sunt printre cele mai solide mijloace care duc la cunoștința culturală a unui individ, face parte din tradiția unui popor, a unei regiuni sau a unui oraș. Îmi exprim recunoștința în calitate de gazdă pentru toți autorii, critici literari, editori și toți cei care au făcut posibil acest eveniment”, a precizat primarul Soós Zoltán.

„Bookfest, această expoziție de cărți, este o adevărată sărbătoare pentru toți iubitorii de carte și este momentul ideal pentru instituțiile de cultură de a se conecta cu comunitatea și de a-și promova misiunea culturală. Ca promotor al patrimoniului mobil, credem că istoria poate fi cea mai frumoasă poveste. Multe din aceste povești le puteți găsi în cărți sau în muzee. Prin intermediul acestor cărți și al evenimentelor culturale, publicul nostru se poate informa și educa în spiritul literal al istoriei, arhitecturii și al tradițiilor locale și naționale. Lucrările care vor fi prezentate în următoarele trei zile la Târgu Mureș aduc în prim-plan detalii și povești din istorii personale și nu numai, care pot fi mai puțin cunoscute publicului. Bookfest reprezintă nu doar o oportunitate de a atrage un public numeros, ci și o modalitate de a solidifica și a îmbogății viața culturală a orașului. Această expoziție anuală a devenit un eveniment așteptat cu ardoare de târgumureșeni”, a fost mesajul directorul Muzeului Județean Mureș, Ötvös Koppány.

Mădălina ROHAN

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE