Ziua Școlii Ardelene sărbătorită cum se cuvine la Târgu Mureș Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 273 Vizualizări

Ziua Școlii Ardelene sărbătorită cum se cuvine la Târgu Mureș

Miercuri, 11 octombrie, preoții din protopopiatul greco-catolic Târgu Mureș-Râciu, alături de protopopul părintele Ioan Fărcaș, au omagiat Ziua Școlii Ardelene prin sfințirea grupului statuar al celor patru părinți ai Școlii Ardelene, aflat în Piața Victoriei din municipiul Târgu Mureș.

Miercuri, cu ocazia împlinirii a 269 de ani de la emiterea, la Blaj, a decretului de înființare a primelor școli sistematice şi moderne din istoria românilor, protopopiatul Greco-catolic Târgu Mureș a organizat o omagiere a grupului statuar aflat în Piața Victoriei, în centrul municipiului. Alături de grupul de preoți care au ținut o slujbă în memoria celor patru corifei reprezentați, s-au aflat și profesorul universitar dr. Cornel Sigmirean și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre.

Astăzi avem șansa de a medita ceea ce a însemnat Școala Ardeleană pentru poporul român, pentru cultura și literatura românească. 11 octombrie este data la care, în 1754, episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare, la Blaj, a primelor școli sistematice în limba română. Aici, la Târgu Mureș, avem un minunat grup statuar al corifeilor Școlii Ardelene, cum nu mai este altul, aș spune eu, în toată România. Acest grup statuar ne aduce aminte, în mod special, de doi dintre acești corifei care sunt de pe meleagurile noastre, Petru Maior și Gheorghe Șincai. Acest loc, devine unul dintre simbolurile definitorii care marchează centrul orașului, reprezentând o moștenire intelectuală în fața căreia trebuie să ne înclinăm și să o cinstim cu respect. Corifeii Școlii Ardelene sunt părinții fondatori ai națiunii așa cum îi numește prietenul nostru și istoricul domnul profesor Cornel Sigmirean”, a fost discursul de început al protopopului greco-catolic din Târgu Mureș, părintele Ioan Fărcaș.

„Acest grup statuar a devenit un panteon al municipiului”

Ulteior, istoricul și actualul director al Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai”, prof. dr. Cornel Sigmirean a continuat discursul părintelui, aducând aminte de importanța celor patru ctitori ai Școlii Ardelene și învățăturilor sale.

Este o onoare să particip la un eveniment dedicat Școlii Ardelene, o familie care a creat ceva fără precedent și unic în cultura modernă a românilor. Am bucuria de a cinsti acest grup de oameni care au deschis ușile poporului român spre cultură și învățătură, lăsând în urma lor posibilitatea ca tinerii români să pășească pe porțile universităților din Europa. Ei au fost cei care au descoperit unul dintre cele mai importante lucruri din istoria noastră ca și popor, afinitatea limbii românești cu cea latină. Gheorghe Șincai a studiat la Roma, împreună cu mai tânărul său coleg Petru Maior, și au pășit ambii înspre o căutare a prezenței noastre în istorie. Ridicarea unui asemenea monument este un gest de noblețe pentru orașul nostru. Acest grup statuar a devenit un panteon al municipiului aducând omagiu celor cărora le datorăm nașterea culturii moderne și mai ales noțiunea noastră pentru ceea ce înseamnă valorile europene”, au fost cuvintele de omagiu îndreptate de către istoricul prof. dr.Cornel Sigmirean celor patru ctitori ai Școlii Ardelene.

Mesaj din partea oficialităților

Prezent la eveniment a fost și prefectul județului Mureș, Ciprian Dobre, care a cinstit ziua emblematică de 11 octombrie prin depunerea unei coroane memoriale la picioarele grupului statuar din Piața Victoriei.

Încep prin a spune că, eu personal, cunosc foarte bine truda depusă pentru ca acest grup statuar să existe, așa cum e el astăzi, în centrul orașului Târgu Mureș, și nu vreau să îi uităm pe toți cei care au muncit cu 15 ani în urmă pentru ca noi să ne bucurăm de această normalitate cotidiană. E bine să ne amintim despre faptul că orice ne înconjoară a venit, există prin truda unor oameni, și să nu luăm de-a gata ce ni se oferă. De aceea trebuie să îi comemorăm pe cei care au făcut posibil, ca normalitatea din zia de astăzi, să fie o normalitate. Părinții Școlii Ardelene sunt cei care au muncit pentru ca noi, astăzi, să avem parte de o identitate istorică, culturală și lingvistică, iar pentru asta trebuie să le mulțumim. Latinitatea pe care o putem lega de valorile europene din ziua de astăzi li se datorează lor”, a declarat prefectul Ciprian Dobre, în memoria reprezentanților Școlii Ardelene.

Chiar dacă nu a fost prezent la eveniment, primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a transmis un mesaj pe rețelele de socializare, prin care a amintit importanța memoriei celor mai mari învățați ai Școlii Ardelene, așa cum îi numește el.

Ziua de 11 octombrie 1754 este ziua în care, Episcopul Petru Pavel Aron a emis decretul de înființare a primelor școli sistematice şi moderne din istoria românilor, la Blaj. Ctitorul lor le-a denumit „fântânile darurilor”,spunând că: „Școala de obște va fi a tuturor, de toată vârsta, de cetanie, de cântare şi de scrisoare, nici o plată de la ucenici așteptând-se”. Prin asemenea momente, cinstim și le păstrăm vie memoria acestor mari învățați ai Școlii Ardelene, pentru că ei sunt pionierii cărora le datorăm mult din ceea ce suntem astăzi ca națiune”, a declatrat miercuri, 11 octombrie primarul municipiului pe pagina de Facebook oficială a Primăriei Târgu Mureș.

Lorena PINTILIE
Foto: Cristina BULBESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE