Despre ”leaders” și ”autonomie”, cu Sandra O’ Connor la TEDxCornișa Youth Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 183 Vizualizări

Despre ”leaders” și ”autonomie”, cu Sandra O’ Connor la TEDxCornișa Youth

După proiectul personal de succes a lui Rareș Molnar, a venit rândul unui psiholog să se prezinte în fața tinerilor în cadrul TEDxCornișa Youth desfășurat sâmbătă, 14 octombrie, la Centrul de Evenimente RAB din Sângeorgiu de Mureș. Este vorba de Sandra O’Connor, psiholog preocupat de problemele tinerilor care și-a exprimat încă din start intențiile astfel: „îmi place să dau întotdeauna ceva de dus acasă, fie că e o propoziție pe care să o aveți acolo în minte și pe care să clădiți, fie că e o emoție pe care să puteți simți în siguranță”.

A fi sau a nu fi mentor (tinerilor)

„Când am fost invitată să vorbesc la TEDx, premiza a fost să vin și să fiu mentor. Nu, mentor înseamnă că inspiri niște adolescenți. Nu știu dacă voi conștientizați acest lucru, dar adolescenții nu sunt inspirați de adulți. Practic, fiecare zi a unui adolescent este un fel de luptă cu sine în care se gândește de genul: „cum dracu am devenit eu așa de deștept prin proștii ăștia”. Dacă nu simțiți asta acum ca adolescent, și nu vă simțiți mult mai deștept, vă zic eu că la 20, la 30 de ani o să mergeți în terapie și o să ziceți „cum dracu am devenit eu atât de echilibrat și de normal din nebunii ăștia”. Lupta de a fi mentorul unui adolescent este o luptă pierdută, pentru că de fapt adolescenții nu caută să-și găsească exemple active în adulții din jurul lor. Ei ne iau ca exemplu doar prin modul în care noi ne purtăm și prin modul în care noi suntem. Atunci ce caută un adolescent? Caută pe undeva, într-o nevoie absolut naturală și biologică, deconectare cu ceilalți, un spațiu de autonomie. Caută să găsească unde e el, cine e el, atunci când tot corpul lui și mintea lui și emoția lui îi spune: trebuie să faci parte dintr-un grup”, a spus Sandra O’Connor.

Lecția care a monopolizat cele 18 minute puse la dispoziția fiecărui speaker a fost despre „cum e posibil să fii autentic chiar și atunci când faci parte dintr-un grup?” „M-am uitat la mesajele principale și unul este ”Be a follower, not a leader”. Pare ciudat, când tendința este ”Be a leader, not a follower”, dar nu e așa. Dacă ești lider trebuie să ieși din tipare, trebuie să fii văzut, trebuie să fii în centrul atenției, iar tu nu neapărat îți dorești acest lucru în adolescență. Vrei să fii suficient de integrat și de acceptat încât să poți, nu neapărat să fii tu, dar să poți să fii parte din ceea ce se întâmplă în jurul tău. Și atunci te gândești: nu e mai simplu să fii un follower, dacă sunt un lider. Vine lumea și mă trage la răspundere. Trebuie să am niște standarde pe care eu tot timpul să le respect, dacă sunt olimpic o să vină toată lumea la mine să mă duc la toate olimpiadele, dacă am anumite note, anumite rezultate școlare, va veni din nou lumea la mine cu așteptări”, a spus Sandra O’Connor.

Followers & Leaders

„Este un principiu care spune că noi suntem factorul declanșator, noi putem să pornim anumite curente, putem să fim cei care determină anumite situații. Este o responsabilitate enormă dacă noi vrem rolul ăsta de lider pentru că asta înseamnă că noi trebuie să ne asigurăm că toate piesele astea de domino sunt aliniate într-o manieră în care să poată să cadă așa cum vrem noi, sau cum considerăm noi că este bine. Nu doar atât, dar trebuie să ne asumăm responsabilitatea tuturor acestor piese care vor cădea, să ne asigurăm că noi putem să facem toate aceste piese să cadă într-o manieră care are sens. Poate vreau să fiu șeful clasei, poate vreau să organizez un eveniment, poate vreau să funcționeze o relație și și asta înseamnă că trebuie să iau niște decizii. Poate am doar două piese de domino, poate am 20, depinde de proiectul în care sunt implicat, și atunci nu e mai simplu să fii un follower, să fiu o piesă”, a precizat Sandra O’ Connor.

Să fi autonom. Unde, ce și cum?

„E foarte important să stați puțin și să vă gândiți ce înseamnă de fapt să fii autonom. Înseamnă să fii piesa aceasta care iese din linie? Înseamnă să să fii liderul și trebuie să duci într-o direcție o mulțime de oameni care fac același lucru? Practic unde e unicitatea ta, dacă tu trebuie să te asiguri că toți ceilalți îți împărtășesc valorile și au aceleași viziuni ca și tine? Spațiul acesta în care să putem identifica faptul că lumea nu este doar ”leaders and followers” este spațiul în care îți dai seama că cel mai important lucru pe care să-l câștigi, cel mai important lucru pe care să-l înțelegem despre noi e importanța de a fi flexibil, importanța de a pierde, importanța de a ști să renunți, importanța de a ști să te răzgândești, să o iei de la capăt, s-o iei în altă direcție complet nouă decât cea în care-ți imaginai c-o să mergi, să poți să alegi ceva care te sperie, care este în cu totul altă direcție decât ți-au spus părinții că ar trebui să mergi, decât ți-au spus prieteni ca ar trebui să mergi, decât direcția pe care ai gândit tu că trebuie să o iei pentru tine.” a precizat Sandra O’ Connor.

Cine sunt?

„E greu să știi și cine ești. Nici adulții nu știu cine sunt. Dacă voi vă așteptați ca într-o dimineață să vă treziți și să zicem eu știu cine sunt, asta nu o să se întâmple decât de foarte puține ori, în momentele în care o să știți la ce vă raportați. Pentru ca eu să știu cine sunt ca adult, trebuie să știu și cine sunt în raport cu ce. Atunci când sunt la volan mașinii, sunt șofer, când sunt aici pe scenă, sunt speaker, când sunt în cabinet, sunt psiholog, când sunt cu copilul în parc sunt părinte, atunci când vorbesc cu adolescentul meu, sunt, asta să-l întrebați pe el. În fiecare situație din viață suntem altceva, în fiecare situație din viață suntem ceea ce ne permitem să fim, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Asta vine și prin modul în care observăm pe adulții din jur, prin modul în care noi ne raportăm la ceilalți”, le-a transmis Sandra O’ Connor celor prezenți.

Despre mentori

„Știu că e greu și că nu e natural să vă căutați mentorii în părinți și în adulții din jur. Căutați în voi, nu vă uitați mai departe. E bine să admirați oameni, e bine să vă uitați la cei care reflectă și manifestă seturile de valori pe care le vreți și voi. E normal să fie din această plajă a oamenilor care sunt de vârsta voastră. Voi vreți să fiți ca cei care vă reprezintă vouă valorile, cei care vă înțeleg, cei care pot să comunice cu voi”, a spus Sandra O’ Connor.

În loc de concluzie

„Un lucru foarte important, spațiul în care găsiți autonomia nu este în afara voastră, nu este uitându-vă la lider, la oamenii puternici, la cei care vă inspiră. Este uitându-vă la voi și spunând: sunt doar eu în situația asta, să văd ce calități am, ce capacități am, ce dorințe am, ce emoții am și ce vreau să primesc de la această situație? Apoi acționați în direcția asta pentru că asta înseamnă autenticitate, asta înseamnă autonomie și asta înseamnă practic să puteți să fiți bine cu ceea ce sunteți, pentru a putea poi să mergeți înspre absolut orice direcție alegeți, cu toate deviațiile care pot să intervină pe parcurs”, a conchis Sandra O’ Connor.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE